Γενικά θέματα 17 Απριλίου 2011

Το ΠΑΣΟΚ «βυθίζει» τον Ακη για το σκάνδαλο των υποβρυχίων

  • Η επιτροπή θα διερευνήσει αξιόποινες πράξεις όπως της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες
  •  Νέα δεδομένα στο σκάνδαλο των υποβρυχίων προκαλεί η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να παραπέμψει το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Ακη Τσοχατζόπουλο για παθητική δωροδοκία.

Η κατάθεση της πρότασης για Προανακριτική Επιτροπή, η οποία υπογράφεται από 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατατέθηκε προχθές στον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο.

<a title=”Adman Banner” href=”http://ads.e-go.gr/click?webspace=36&dfl=yes”><img src=”http://ads.e-go.gr/banner?webspace=36&dfl=yes&js=no” border=”0″ width=”120″ height=”300″ alt=”” /><br /></a>
Η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να παραπέμψει τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο και ιστορικό στέλεχος του κόμματος σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων φαίνεται πως ήταν ειλημμένη

Η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να παραπέμψει τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο και ιστορικό στέλεχος του κόμματος σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων φαίνεται πως ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό

Το ερώτημα αφορά αξιόποινες πράξεις της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες με τη μορφή της απόκτησης και κατοχής περιουσίας εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες («μαύρο χρήμα»).

Για τους παροικούντες εν Ιερουσαλήμ η απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να παραπέμψει τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο και ιστορικό στέλεχος του κόμματος σε Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων φαίνεται πως ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό. Ωστόσο η δικαστική έρευνα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία επιτάχυνε τις εξελίξεις και τις τελικές αποφάσεις στην Ιπποκράτους.

Το σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που προκάλεσε πλήθος σχολίων και αργότερα ερευνών

Το σπίτι της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που προκάλεσε πλήθος σχολίων και αργότερα ερευνών

To σκεπτικό
Σε αυτό συνετέλεσε και το κλίμα καχυποψίας και έντονης δυσαρέσκειας της κοινής γνώμης περί ατιμωρησίας πρώην υπουργών που ενδεχομένως ενέχονται σε σκάνδαλα.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης των 112 βουλευτών για παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου -δεν υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής και οι υπουργοί και υφυπουργοί ως είθισται- στηρίζεται επί της ουσίας ότι επί των ημερών του κ. Τσοχατζόπουλου, ως υπουργού Αμυνας, υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για την κατασκευή και επισκευή των γερμανικών υποβρυχίων που προμηθεύθηκε το Πολεμικό Ναυτικό. Οι 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν στην πρόταση ότι, «κατά παράβαση των καθηκόντων του, ενδεχομένως ζήτησε και έλαβε άμεσα ή με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων για τον εαυτό του ωφελήματα οποιασδήποτε φύσεως, προκειμένου να προβεί σε ενέργεια που ανάγεται στα καθήκοντά του και ενδεχομένως απέκτησε ή κατέχει περιουσία, εν γνώσει, κατά τον χρόνο κτήσης, του γεγονότος ότι η περιουσία αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες».
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ήρθε σε συνεννόηση με τα κόμματα και αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι η συζήτηση της πρότασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Πέμπτης, 28 Απριλίου. Η λήψη της απόφασης θα γίνει με μυστική ψηφοφορία, ενώ δικαίωμα, σύμφωνα με τον κανονισμό, έχει να παρευρεθεί και να τοποθετηθεί επί όσων του αποδίδονται και ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος.
Η έρευνα
Περιμένουν στοιχεία – φωτιά από τη Γερμανία
Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η έρευνα του Οικονομικού Τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, που ερευνά την υπόθεση των τεσσάρων υποβρυχίων τύπου 214. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα έχει στα χέρια της στοιχεία και για άλλα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, εκτός των 37 που ήδη έχουν κληθεί για την πρώτη φάση της μεγάλης προμήθειας του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κατώφλι της Εισαγγελίας θα περάσει στο τέλος του μήνα ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Μπέλτσιος, στενός συνεργάτη του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος καλείται ως ύποπτος για την υπόθεση των υποβρυχίων. Η κλήση του αφορά την εμπλοκή του στην υπόθεση της σύμβασης για τα υποβρύχια, ενώ τα αδικήματα για τα οποία καλείται να καταθέσει ανωμοτί είναι δωροδοκία και παράβαση του νόμου για τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος. Ιδιαίτερη σημασία για την αποκάλυψη της αλήθειας αποτελούν και στοιχεία που αναμένονται από τη γερμανική Δικαιοσύνη, μεταξύ των οποίων και αυτά που έχει ζητήσει η Εισαγγελία μέσω δικαστικής συνδρομής για την κίνηση λογαριασμών προσώπων που είναι κατηγορούμενα στο γερμανικό μέρος της υπόθεσης. Το διάστημα για το οποίο η Εισαγγελία ζητεί τη συνδρομή των Γερμανών αφορά την περίοδο 2000 έως 2007.
Οι διαδρομές
Από τα στοιχεία φαίνεται ένα σύστημα δωροδοκιών ανωτάτων πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων.
Τα χρήματα των δωροδοκιών, όπως διαπιστώνουν οι υπογράφοντες την πρόταση, φαίνεται να κατέληγαν σε αξιωματούχους του ελληνικού κράτους «μέσω συμβούλων», δικηγορικών γραφείων και ad hoc ιδρυομένων εταιρειών. Φέρεται να καταβλήθηκε για δωροδοκίες ποσοστό 4,5% επί του κοστολογίου («τζίρου») του έργου, το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 72.000.000-83.000.000 ευρώ.
Αμύνεται… επιτιθέμενος
«Η επιλεκτική στοχοποίησή μου βολεύει πολλούς»
Ιδιαίτερα σκληρή στάση αναμένεται να κρατήσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος, εξαπολύοντας πυρά και εναντίον των πρώην «συντρόφων» του.
Από το περιβάλλον του Ακη Τσοχατζόπουλου μέχρι στιγμής δεν υπήρχε αντίδραση, αν και τις προηγούμενες μέρες -και πριν από την κατάθεση της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής- μίλαγαν για «ατόπημα στο οποίο οδηγούν κάποιοι την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που δεν τους τιμά». Σχετική ανακοίνωση έκανε και ο Ακης Τσοχατζόπουλος, κάνοντας λόγο «για περίεργη διαδικασία που αποκαλύπτει, και στην περίπτωση αυτή, τη βαθιά κρίση πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο».
«Σκοπιμότητες»
Ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι υπάρχει μια περίεργη σύμπνοια του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και ότι υπάρχει μεθόδευση, μέσω της οποίας γίνεται επιλεκτική στοχοποίηση, για να καταγραφεί μια «βολική» αλήθεια, με ορατές πολιτικές σκοπιμότητες. «Τόσο επί της ουσίας όσο και για τα περί ”μαύρου χρήματος” χτύπησαν λάθος πόρτα. Είμαι έτοιμος μέσα από την όποια κοινοβουλευτική διαδικασία να συμβάλω ενεργά για την ανάδειξη όλης της αλήθειας. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή που ανακινήθηκε η υπόθεση των υποβρυχίων από τη γερμανική και την ελληνική Δικαιοσύνη η θέση μου ήταν: Ολα στο φως, πλήρης διαφάνεια παντού, ώστε ο λαός μας να μάθει όλη την αλήθεια», δήλωσε την περασμένη Τρίτη ο κ. Τσοχατζόπουλος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
ptsoutsias@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube