Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 7 Απριλίου 2011

Κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου

Κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Το Κόσοβο που τον τελευταίο αιώνα χαρακτηρίζονταν από πιέσεις, βιαιοπραγίες, εξεγέρσεις και εξορίες, αν και την περίοδο μετά το 1999 κατάφερε να αλλάξει την εικόνα αυτή και σήμερα είναι αντιμέτωπο με διάφορες προκλήσεις. Βασικοί στόχοι που απασχολούν τους πολιτικούς στη χώρα είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας του Κοσόβου και η λειτουργία των κρατικών οργάνων σε όλη την χώρα. Επειδή όμως οι πολιτικοί δεν μπορούν να ασχοληθούν όσο πρέπει με το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης, αποκτούν χρόνια μορφή τα κοινωνικο –οικονομικά προβλήματα στην χώρα.


Δύο προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διοίκηης στο Κόσοβο στην εσωτερική πολιτική είναι ο έλεγχος της βόρειας περιοχής του Κοσόβου και η εξασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης. Τα βόρεια του Κοσόβου που είναι υπό τον έλεγχο των Σέρβων έχει μετατραπεί σχεδόν σε νέο παγιοποιημένο ζήτημα. Η Σερβία εδώ και αρκετό διάστημα υποστηρίζει με ειδικό προϋπολογισμό την εκπαίδευση, υγεία και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε το Βελιγράδι έχει ξοδέψει 5,88 δισεκατομμύρια Ευρώ για τους Σέρβους του Κοσόβου από το 1999.

Στο σχέδιο Αχτισάρι που προβλέπει ανεξαρτησία για το Κόσοβο και που είναι σε ισχύ αναγνωρίζονται μεγάλες αρμοδιότητες στους δήμους των Σέρβων του Κοσόβου. Τελευταία όμως η διεθνής κοινότητα φαίνεται να είναι έτοιμη για να πει «ναι» σε όλα τα σχέδια παρόμοι με διχοτόμηση αναφορικά με τα βόρεια του Κοσόβου με την προϋπόθεση να μην προκαλέσει αστάθεια. Για τον λόγο αυτό, βάσει της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 2010, το δυσκολότερο θέμα του διαλόγου που ξεκίνησε ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο υπό τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μάλλον θα αποτελέσει τα βόρεια του Κοσόβου. Μεταξύ αυτών που επιθυμούν πιο πολύ να πετύχει η διαδικασία διαλόγου είναι οι Βρυξέλλες. Οι Βρυξέλλες από τη μια ανησυχούν για να μην εισέλθει στο πεδίο επιρροής της Μόσχας το Βελιγράδι και από την άλλη δεν θέλουν να εισάγει στη Ένωση νέο Κυπριακό. Για αυτό Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να βραβεύσουν το Βελιγράδι με τον τίτλο υποψήφιας για ένταξη χώρας σε περίπτωση που η Σερβία ακολουθήσει εποικοδομητική στάση στη διαδικασία διαλόγου που συνεχίζεται με το Κόσοβο. Στην ουσία και το Κόσοβο και η Σερβία πρέπει να συμφωνήσουν πάνω σε μια προσωρινή λύση για να άρουν τα εμπόδια μπροστά από την ένταξη στα ευρω-ατλαντικά ιδρύματα. Η προσωρινή λύση θα εξασφαλίσει την ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα σε Κόσοβο και Σερβία και χωρίς να αναγνωρίσουν η μια χώρα την άλλη. Πρέπει α ξεχαστεί το παράδειγμα της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας που παρόλο που δεν αναγνώριζε η μια χώρα την άλλη, εκπροσωπούνταν και οι δυο στα Ηνωμένα Έθνη.

Η μεγαλύτερη πρόκληση από την άλλη για τον λαό του Κοσόβου είναι αναφορικά με την οικονομία. Ο μέσος όρος του ΑΕΠ του Κοσόβου αντιστοιχεί με το 25 % του μέσου όρου των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και με το ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά το 45 %, κατέχει την πρώτη θέση στον τομέα αυτό μεταξύ των χωρών τη Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι περίπου 450 χιλιάδες Κοσοβάροι σήμερα ζουν στο εξωτερικό με την ελπίδα ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον. Από την άλλη βάσει έρευνα της UNDP με ημερομηνία 2009 το 16,3 % των οικογενειών στο Κόσοβο, κάνουν σχέδια για μετανάστευση σε άλλη χώρα στο εγγύς μέλλον. Ενώ μια δημοσκόπηση του 2010 έδειξε πως το 59 % του πληθυσμού είναι έτοιμο να ξεχυθεί στους δρόμους με σκοπό να διαμαρτυρηθεί για τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Για τον λόγο αυτό οι πολιτικοί στο Κόσοβο πρέπει να ασχοληθούν με σοβαρότητα με το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης στο πλαίσιο διευρυμένου αναπτυξιακού προγράμματος που θα ετοιμάσουν.

Χωρίς αμφιβολία για σωστή ανάπτυξη πρέπει να ξεκινήσει αποφασιστικός αγώνας εναντίον της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος που αποτελούν πλέον χρόνια ζητήματα στην χώρα. Σε τελευταία ετήσια έκθεση που ετοιμάστηκε από το Πρακτορείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς όμως , υπογραμμίζεται πως σχεδόν δεν εκδικάζεται καμία υπόθεση διαφθοράς. Η διαφθορά που συναντά κανείς σε ένα ευρύ πεδίο από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις μέχρι τα υπουργεία και από διαγωνισμούς μέχρι το δικαστικό σύστημα, εξακολουθεί να αποτελεί το σοβαρότερο κοινωνικό πρόβλημα. Είναι μια πραγματικότητα που γνωρίζουν όλοι ότι η διαφθορά στέκεται εμπόδιο μπροστά από την οικονομική μεγέθυνση και πυροδοτούν την φτώχεια, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής, μειώνοντας την παραγωγικότητα, με την αρνητική επιρροή που έχει πάνω στον προϋπολογισμό για τη εκπαίδευση και την υγεία και καθοδηγώντας τις δημόσιες επενδύσεις σε μη αποδοτικά σχέδια. Το Κόσοβο μπορεί να αποκτήσει μια σεβαστή θέση εντός της διεθνούς κοινότητας μόνο με ανάπτυξη και διαύγεια.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube