Weather Icon

Πολικό ψύχος στέλνουν από τη Βόρεια Ευρώπη οι «Αληθινοί Φιλανδοί»

Πολικό ψύχος στέλνουν από τη Βόρεια Ευρώπη οι «Αληθινοί Φιλανδοί»

Το φινλανδικό Κοινοβούλιο, Ελσίνκι

Με πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα, το Εθνικιστικό και αντι-ευρωπαϊκό Κόμμα «οι Αληθινοί Φιλανδοί», δημιούργησε την έκπληξη περνώντας το 19% των ψήφων, ένα καλύτερο σκορ από τις προβλέψεις και δημοσκοπήσεις. 

Κατατάσσεται στην τρίτη θέση, πίσω από τους Συντηρητικούς (20,4%) και το φινλανδικό σοσιαλιστικό κόμμα SPD (19,1%).
Η ψηφοφορία ήταν εξαιρετικά αμφίβολη και μόνο 39.000 ψήφοι χώρισαν τους συντηρητικούς από τους «Αληθινούς Φιλανδούς». 
Για ένα μεγάλο μέρος της εκλογικής βραδιάς, «οι Αληθινοί Φιλανδοί» προηγήθηκαν πριν να προσπεραστούν από τη Συντηρητική Συμμαχία με την μέτρηση των τελευταίων εκλογικών τμημάτων γύρω από το Ελσίνκι, όπου το λαϊκιστικό κόμμα είναι λιγότερο δημοφιλές.
Οι «Αληθινοί Φιλανδοί» είναι το μόνο κόμμα που κέρδισε ψήφους μετά τις τελευταίες εκλογές (2007), όπου είχαν πάρει το οριακό ποσοστό 5%. 
Το αποτέλεσμα αυτό επιτρέπει στο κόμμα του Timo Soini να καταλάβει 39 θέσεις στο φινλανδικό κοινοβούλιο, και ίσως μερικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση.
Όπως το είχαν ανακοινώσει, «οι Αληθινοί Φιλανδοί», θα εναντιωθούν στη διάσωση της Πορτογαλίας, καθώς και στην επέκταση των χρηματοοικονομικών εγγυήσεων από τη Φινλανδία στο Ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 
Για αυτό το λόγο, οι εκλογές παρακολουθήθηκαν με προσοχή από όλη την Ευρώπη, δεδομένου ιδίως ότι η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου το Κοινοβούλιο έχει την εξουσία να απορρίψει την διάσωση μιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας.
Με την εντυπωσιακή επιτυχία των «Αληθινών Φιλανδών» το επίφοβο αντίκτυπο στην διάσωση της Πορτογαλίας θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, με την προϋπόθεση ότι άλλα κόμματα θα συνταχτούν με το κόμμα του Timo Soini. 
Οι «Αληθινοί Φιλανδοί», το SPD και η Αριστερή Συμμαχία (VAS), τρεις σχηματισμοί εχθρικοί προς τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς χρηματοοικονομικής αλληλεγγύης, δεν συλλέγουν παρά μόνο 95 ψήφους από τις 200 του «Eduskunta», το φινλανδικό κοινοβούλιο.
Αναμένονται τώρα τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των διαφόρων κομμάτων για να γνωρίσουμε την ακριβή σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, καθώς και το ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι «Αληθινοί Φιλανδοί»,.
Μπορείτε να διαβάσετε τα πλήρη αποτελέσματα των εκλογών εδώ .
Cellule de Crise.fr             17.04.2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube