Weather Icon
Κύρα Αδάμ 14 Απριλίου 2011

Μύθοι και πραγματικότητα

Μύθοι και πραγματικότητα
Δεν κράτησε πολύ το ελληνικό ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στη Λιβύη. Η Γαλλία έχει μείνει επί της ουσίας μόνη στον αγώνα εναντίον του Καντάφι και γι’ αυτό ασκεί ανοιχτά κριτική στο ΝΑΤΟ και στα κράτη-μέλη για τους αργούς ρυθμούς των βομβαρδισμών θέσεων και βαρέων αρμάτων του καθεστώτος.
ΟΜΟΙΩΣ μπήκε στο περιθώριο και το ελληνικό ενδιαφέρον για την εμπλοκή της Ελλάδας ως «φιλοξενούσας χώρας» στην επιχείρηση (σ.σ. πού να το ‘ξερε ο Ξένιος Δίας ότι θα του έμελλε να «φιλοξενεί» και πολέμους…).

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ καθησύχασε τους πολίτες ότι τα ξένα αεροσκάφη που επιχειρούν από ελληνικά αεροδρόμια δεν βομβαρδίζουν λιβυκούς στόχους. Διαβεβαίωσε ακόμα ότι όλα τα ξένα αεροσκάφη που διέρχονται από το FIR Αθηνών καταθέτουν σχέδια πτήσης.
ΑΜ δε.
ΤΗΝ περασμένη εβδομάδα 12 τουρκικά αεροσκάφη F-16, από τρία αεροδρόμια της Τουρκίας, μαζί με 4 αεροσκάφη ανεφοδιασμού συνόδευσαν τουρκικό εμπορικό πλοίο που είχε κατεύθυνση τη Βεγγάζη, προκειμένου να παραλάβει 250 στρατιώτες. Τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν σε συνδυασμούς μέσα από το FIR Αθηνών και προχώρησαν σε εναέριο ανεφοδιασμό τους χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης, που ανέμενε η Αθήνα, αλλά και χωρίς να εκδώσουν τη σχετική ΝΟΤΑΜ. Και όμως, η έκδοση αναγγελίας ήταν υποχρεωτική, δεδομένου ότι ο εναέριος ανεφοδιασμός αεροσκαφών εμπίπτει στην κατηγορία των ασκήσεων, οι οποίες απαιτούν δέσμευση περιοχής, διότι κατά τον ανεφοδιασμό χρησιμοποιούνται διαφορετικά ύψη.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ το τουρκικό πλοίο συνόδευαν και 2 τουρκικά αντιτορπιλικά. Είναι άγνωστο αν η Αθήνα προέβη στα καθιερωμένα αλλά απολύτως αναποτελεσματικά διαβήματά της προς την Αγκυρα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι η ελληνική προσδοκία περί κατάθεσης σχεδίου πτήσεως μέσα στο FIR Αθηνών παρέμεινε ως είχε.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ η κυβέρνηση έχει δηλώσει μετά βεβαιότητος στην ελληνική Βουλή ότι τα αεροσκάφη άλλων ΝΑΤΟϊκών χωρών, που «φιλοξενεί» και τα οποία επιχειρούν στη Λιβύη, δεν βομβαρδίζουν στόχους. Ωστόσο, η βελγική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα βελγικά αεροσκάφη από τον Αραξο βομβάρδισαν βάσεις στη Λιβύη. Ανήρτησε μάλιστα και σχετικό βίντεο στο οποίο φαίνονται οι βομβαρδισμένοι στόχοι στο έδαφος.
ΕΙΝΑΙ προφανές ότι οι προσδοκίες της κυβέρνησης από την «ευγενική προσφορά της» προς τη Συμμαχία και η πραγματικότητα στις επιχειρήσεις στη Λιβύη δεν έχουν συμπέσει και, για την ακρίβεια, αποκλίνουν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube