Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Απριλίου 2011

Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Συρία

Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Συρία

Νομοσχέδιο για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη Συρία εδώ και σχεδόν μισό αιώνα πέρασε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο, υιοθετώντας ωστόσο και νέο νόμο για τη «ρύθμιση του δικαιώματος στις ειρηνικές διαδηλώσεις».
Υψηλόβαθμος δικηγόρος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Ασαντ πρέπει να υπογράψει το νόμο για να τεθεί σε ισχύ, αλλά ότι πρόκειται για μία τυπική διαδικασία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το υπουργικό συμβούλιο, που στην πραγματικότητα απλώς εκτελεί τις διαταγές του προέδρου Ασαντ, πέρασε επίσης νόμο για την κατάργηση ενός ειδικού δικαστηρίου το οποίο σύμφωνα με δικηγόρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραβίαζε το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.
Οι μεταρρυθμίσεις ακολουθούν εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με αίτημα για περισσότερες ελευθερίες το οποίο πρόσφατα μετατράπηκε σε αίτημα για λήξη της 11χρονης εξουσίας του Ασαντ.
 
«Τέσσερις νεκροί» από την καταστολή διαδήλωσης στη Χομς
Ακτιβιστής δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν σήμερα τα ξημερώματα τη ζωή τους από πυροβολισμούς που δέχθηκαν κατά τη διάλυση από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας καθιστικής διαμαρτυρίας που πραγματοποιείτο κατά του συριακού καθεστώτος στην πόλη Χομς.
Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι έκαναν λόγο για «πυκνά πυρά», επιβεβαίωσαν ότι οι δυνάμεις της τάξης διέλυσαν με τη βία τη διαδήλωση.
Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν χθες τη νύχτα το κέντρο της Χομς, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν αν δεν απομακρυνθεί η ηγεσία της χώρας, παρά τις προειδοποιήσεις του καθεστώτος που χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ένοπλη εξέγερση.
«Η πορεία των γεγονότων μέχρι σήμερα και η κλιμάκωσή τους, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια ένοπλη εξέγερση από οπλισμένες ομάδες, που ανήκουν στις οργανώσεις των Σαλαφιστών, ειδικά όσα συμβαίνουν στις πόλεις Χομς και Μπανίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Συρίας.
Η διαμαρτυρία ακολουθούσε τις κηδείες χθες των διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους στη Χομς την Κυριακή από πυρά στρατιωτών. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν στη διαμαρτυρία για το θάνατο φυλάρχου που βρισκόταν υπό κράτηση.

NAFTEMPORIKI

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube