Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ουγγαρία 26 Απριλίου 2011

Ουγγρικό Σύνταγμα: το Συμβούλιο της Ευρώπης συμβουλεύεται την Επιτροπή Βενετίας

Ουγγρικό Σύνταγμα: το Συμβούλιο της Ευρώπης συμβουλεύεται την Επιτροπή Βενετίας
Το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο (Γαλλία)

Η συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε τη γνωμάτευση της Επιτροπής της Βενετίας σχετικά με το νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο ενώ έχει καταγγελθεί τόσο από την αντιπολίτευση όσο και στο εξωτερικό.

Εμπειρογνώμονες από την Επιτροπή της Βενετίας θα μεταβούν στη Βουδαπέστη στις 18 Μαΐου για να υποβάλουν την έκθεση τους τον Ιούνιο στο Στρασβούργο στη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).
Η επιτροπή αυτή που παρέχει νομική αρωγή σε κάθε κράτος που επιθυμεί να μεταρρυθμίσει τους νόμους και πολιτικούς θεσμούς του, είχε εντοπίσει «ορισμένες ανησυχίες» στη διαδικασία σύνταξης του Συντάγματος σε μια γνωμάτευση που εξέδωσε στα μέσα Μαρτίου.

Επεσήμανε μια «έλλειψη διαφάνειας, την έλλειψη διαλόγου μεταξύ της πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, την έλλειψη δημόσιας συζήτησης» και την έλλειψη χρόνου.

Στις 14 Απριλίου, ο γραμματέας της Επιτροπής του οποίου η μόνιμη θέση εργασίας είναι το Στρασβούργο, ο Τόμας Μάρκετ, είχε δηλώσει στον τύπο ότι ένα Σύνταγμα θα έπρεπε να «ενώσει το έθνος, όχι να το διαιρέσει».
Το ουγγρικό κοινοβούλιο ενέκρινε το απόγευμα της Δευτέρας το νέο Σύνταγμα, υπερσυντηρητικό, με αναφορές στον Θεό, στο Χριστιανισμό και στη παραδοσιακή οικογένεια, με 262 ψήφους υπέρ, 44 κατά και μία αποχή.
Το κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν, το Fidesz και οι σύμμαχοί του διαθέτουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο.
Το Σύνταγμα πρέπει να θεσπιστεί στις 25 Απριλίου από τον αρχηγό του κράτους Παλ Σμίτ, στενός συνεργάτης του Βίκτορ Ορμπάν, με έναρξη ισχύος την 1η Ιανουαρίου 2012.
Η Ουγγαρία θα έπρεπε να διαβουλευτεί με τους διεθνείς οργανισμούς σχετικά με το νέο Σύνταγμα δήλωσε τη Δευτέρα στη Βιέννη ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon. 
«Θα εκτιμούσα πολύ  αν η κυβέρνηση θα ελάβαινε συμβουλές από τους άλλους (θεσμούς), στην Ουγγαρία ή από το Συμβούλιο της Ευρώπης ή τα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε.
Στις 15 Απριλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες ευχόταν ότι το νέο Σύνταγμα θα είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές αξίες.
Για υπενθύμιση, ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Guy Verhofstadt, ζήτησε τη Δευτέρα από την Ευρωπαία Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη κα Viviane Reding, να εξακριβωθεί αν το νέο σύνταγμα της Ουγγαρίας δεν ήταν σε σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές, την αρχή του κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
RTBF.be με AFP Belga

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube