Weather Icon

Κοσσυφοπέδιο και Τουρκία βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς

Κοσσυφοπέδιο και Τουρκία διακατέχονται από αυτό που χαρακτηρίζει ο πρώην Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Φατμίρ Σεϊντίου ως “εξαιρετικά πολύτιμες σχέσεις”, οι οποίες μεταφράζονται σε ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς, σε συνδυασμό με θρησκευτικές και πολιτιστικές συνάφειες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των πέντε αιώνων Οθωμανικής κυριαρχίας.
Η Τουρκία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και από τότε οι σχέσεις έχουν αναπτυχθεί ραγδαία.”Τουρκία και Κοσσυφοπέδιο διατηρούν φιλικές και αδελφικές σχέσεις οι οποίες προκύπτουν από τα βάθη της ιστορίας”, εξηγεί ο Πρεσβευτής της Τουρκίας στην Πρίστινα Σονγκούλ Οζάν.


Πολλοί σημαντικοί άνθρωποι της Αλβανικής γενεαλογίας είχαν ουσιαστική επιρροή στη σύγχρονη Τουρκία.

“Ο Σάφι Φρασέρι βοήθησε το Τουρκικό έθνος να καθαρίσει την τουρκική γλώσσα από ξένες λέξεις. Έγραψε την εγκυκλοπαίδεια Kamus al-A’lam και το πρώτο Τουρκικό λεξικό με 1.357 σελίδες και περισσότερα από 30.000 λήμματα”, αναφέρει ο Φαχρί Τεμιζιουρέκ, Τούρκος ιστορικός ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία για την Τουρκική κληρονομιά στο Κοσσυφοπέδιο.

Μια άλλη σημαντική προσωπικότητα είναι ο Μεχμέτ Ακίφ Ερσόι, γιος Αλβανού από τη δυτική πόλη Πέγια, ο οποίος έγραψε τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας και ήταν στενός φίλος του Ατατούρκ. “Ο Μεχμέτ Ακίφ έχει αποτελέσει κοινό σύμβολο Τούρκων και Αλβανών, αλλά και χαρακτηριστικό δείγμα της εγγύτητας των δυο εθνών”, αναφέρει ο Αντέμ Ούρφα, εκπρόσωπος της Τουρκικής Διοίκησης Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΤΙΚΑ) στο Κοσσυφοπέδιο.

Κοινοί πολιτιστικοί, ιστορικοί και θρησκευτικοί δεσμοί — και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου — έχουν συμβάλει ώστε να διαδραματίσει η Τουρκία διευρυμένο πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή.

“Έχουν υπάρξει αλλαγές στις σχέσεις από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο Πρωθυπουργός Ερντογάν λόγω των θρησκευτικών δεσμών, τη νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προς τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς επίσης το περιφρουρητικό ρόλο της Τουρκίας προς το Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία και την Αλβανία”, αναφέρει ο ερευνητής Τουρκικών-Αλβανικών σχέσεων Σελάμ Σκόνδρα.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως είναι έτοιμη να μεσολαβήσει μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ρόλος ο οποίος έχει γίνει ευπρόσδεκτος από την Πρίστινα. Κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του ομολόγου του από το Κοσσυφοπέδιο Χασίμ Θάτσι στην Ιστανμπούλ, ο Ερντογάν ανέφερε πως “είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών”.

Ωστόσο, το Βελιγράδι είναι φιλύποπτο για τις στενές σχέσεις Τουρκίας-Κοσσυφοπεδίου και ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και την ατζέντα της για την περιοχή.

Ο Φατλούμ Σαντίκου, αρθρογράφος στην Πρίστινα, σχολίασε πως “το Βελιγράδι γνωρίζει ότι η Τουρκία θα επιμείνει σε διαφορετικά ζητήματα από αυτά που θα ήθελαν να συζητήσουν Βελιγράδι και Βρυξέλλες. Η Τουρκία ενδιαφέρεται περισσότερο να μιλήσει για τον τρόπο συμπερίληψης του Κοσσυφοπεδίου σε περιφερειακά φόρουμ, και όχι για τις πινακίδες κυκλοφορίας ή ακόμα τη βόρεια Μιτρόβιτσα, στην οποία θα εναντιωθεί η Τουρκία”.

Κατά την επίσκεψή του το 2010 στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία θα αποτελέσει σημαντικό οικονομικό εταίρο, μέσω αυξημένων Τουρκικών επενδύσεων και εμπορίου.

Τουρκικές επιχειρήσεις έχουν συνάψει συμφωνίες με το Κοσσυφοπέδιο για κάποια από τα πιο στρατηγικά ενεργητικά του, όπως το Διεθνή Αερολιμένα Πρίστινα και σημαντικό αυτοκινητόδρομο στην Αλβανία, ενώ θεωρούνται οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για την εξαγορά της Επιχείρησης Ταχυδρομικών Τηλεπικοινωνιών Κοσσυφοπεδίου (ΡΤΚ) η οποία πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί σύντομα.

“Η Τουρκία αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό τόπο για το Κοσσυφοπέδιο. Ο βασικό σκοπός και στόχος της Τουρκίας είναι να διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου και, κατά κάποιο τρόπο, το κράτος μας έχει βοηθήσει τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Τουρκία να κερδίσουν σημαντικούς διαγωνισμούς στο Κοσσυφοπέδιο”, ανέφερε ο Τούρκος Πρεσβευτής στην Πρίστινα Σονγκούλ Οζάν.


SETimes.com.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube