Weather Icon
Ιαπωνία , Πυρηνικά Όπλα 10 Απριλίου 2011

Φουκουσίμα: Για πρώτη φορά υπουργός επισκέπτεται το εργοστάσιο

Φουκουσίμα: Για πρώτη φορά υπουργός επισκέπτεται το εργοστάσιο

Ζουμ στους αντιδραστήρες 

Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης, ένα μέλος του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου επισκέφτηκε το Σάββατο το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προκειμένου  να συναντήσει τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέρα νύχτα για την αποφυγή της επιδείνωσης της κατάστασης.

Οι αρχές έχουν ενισχύσει επίσης τους κανονισμούς ασφάλειας στους πυρηνικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τη κυβέρνηση, η κατάσταση στην Φουκουσίμα παραμένει “ασταθής”.

Ο υπουργός Μπάνρι Καϊέντα φορούσε μια ειδική φόρμα και συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και τεχνικούς στο χώρο του εργοστασίου που διαχειρίζεται η Tokyo Electric Power (TEPCO). Έμεινε για 45 λεπτά.

«Επαίνεσε τις ομάδες που εργάζονται εκεί και ευχαρίστησε όλους θερμά για το δύσκολο έργο τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Ο κ. Μπάνρι επισκέφθηκε επίσης το «J-Village», ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα που χρησιμοποιείται ως βάση για το προσωπικό των εργοστασίων.
Αυτά τα κτίρια βρίσκονται μέσα στη ζώνη αποκλεισμού των 20 χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή όπου έχει  εκκενωθεί εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

Τέσσερις από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου υπέστησαν ζημιές μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου. 

Όλα τα κυκλώματα τροφοδοσίας ηλεκτρικής ισχύος και επομένως και ψύξης είχαν σταματήσει, των γεννητριών έκτακτης ανάγκης συμπεριλαμβανομένων.
Οι ράβδοι καυσίμου άρχισαν να ζεσταίνονται και να λυώνον, προκαλώντας εκρήξεις που οδήγησαν σε διαρροές ραδιενεργού νερού.
Το εντατικό πότισμα των εγκαταστάσεων με θαλασσινό και έπειτα γλυκό νερό, επέτρεψε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της σύντηξης, αλλά οι εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδότηση των αντλιών νερού ψύξεως  προχωρούν πολύ αργά, κυρίως λόγω της παρουσίας του εξαιρετικά υψηλού επίπεδου ραδιενέργειας στο νερό και στα κτίρια.
Βελτιωμένη ασφάλεια
Για να αποφεύγονται   τέτοια ατυχήματα, η Ιαπωνική Επιτροπή Πυρηνικής Ασφάλειας (NISA) διέταξε το Σάββατο όλους τους διαχειριστές εκμετάλλευσης των πυρηνικών σταθμών να προβλέψουν τουλάχιστον δύο πετρελαιοκίνητες γεννήτριες για κάθε αντιδραστήρα, ακόμη και για εκείνους που είναι κλειστοί η σε διαδικασία ψύξης.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα πρότυπα ασφάλειας, οι φορείς αυτοί όφειλαν να διαθέτουν μόνο μία γεννήτρια έκτακτης ανάγκης για τους σταματημένους αντιδραστήρες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιούκιο Εντάνο, αναγνώρισε ότι η κατάσταση στην Φουκουσίμα παραμένει «ασταθής» και έκρινε δύσκολο σε αυτές τις συνθήκες να προβλέψει ένα χρονοδιάγραμμα για τη διάλυση του εργοστασίου.
Το ιαπωνικό συγκρότημα Τοσίμπα  (Toshiba) προσφέρθηκε να απαλλάξει την περιοχή από τους έξι αντιδραστήρες  μετά από  δέκα χρόνια.
Η εκκένωση του νερού συνεχίζεται
Επιπλέον, η εκκένωση του ραδιενεργού νερού (από τα υπόγεια των εργοστασίων)  στον Ειρηνικό Ωκεανό αναμενόταν να συνεχιστεί έως την Κυριακή κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, αντί για το Σάββατο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, δήλωσε η NISA. 
Οι επιχειρήσεις καθυστέρησαν εν μέρει λόγω των ισχυρών μετασεισμών που καταγράφηκαν το απόγευμα της Πέμπτης.
Η διαχειρίστρια  TEPCO δήλωσε ότι συνεχίσουν να τροφοδοτούν με  άζωτο έναν από τους καταστραμμένους αντιδραστήρες για να προλάβουν περαιτέρω εκρήξεις λόγω της υπερβολικής συγκέντρωσης του υδρογόνου,  που θα είχε σαν αποτέλεσμα την εκτόξευση  άκρως ραδιενεργών υλικών.
Το περιστατικό προκάλεσε ένα κύμα ανησυχίας παγκοσμίως, ιδίως στις γειτονικές χώρες.
Η Κίνα επέκτεινε το Σάββατο το εμπάργκο για ορισμένες τροφές από την Ιαπωνία. 
Η παρούσα απόφαση αφορά τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και τις ζωοτροφές από δώδεκα νομούς, έναντι πέντε προηγουμένως.
Ο απολογισμός, πάντα προσωρινός, σύμφωνα με την Εθνική Αστυνομία ήταν το Σάββατο 12.915 νεκροί και 14.921 αγνοούμενοι, τα πτώματα των οποίων πιθανώς σάρωσε η θάλασσα προς το πέλαγο. 
Οι αρχές έχουν μετρήσει 82 ορφανά, αλλά ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί.

Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) | 09.04.2011

Tribune de Genève.ch με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) | 09.04.2011

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 

Κάντε κλικ στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ευκρίνεια. 

Η πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα- Νταιίσι 12 Μαρτίου 2011, μετά το σεισμό και το τσουνάμι. Ζημιές είναι ορατές γύρω από τους αντιδραστήρες, αλλά οι τέσσερεις αντιδραστήρες εμφανίζονται ατόφιοι. Οι επιστήμονες διαπιστώνουν ήδη προβλήματα στο επίπεδο της ψύξης της καρδιάς όλων των αντιδραστήρων.  

Στις 13 Μαρτίου 2011, εκρήγνυται ο αντιδραστήρας αριθμός 1. Οι άλλοι αντιδραστήρες βρίσκονται ακόμη σε υπερθέρμανση.  

Ο αντιδραστήρας αριθμός 3 εξερράγη μετά το πρώτο, παρά τις προσπάθειες εκτόνωσης της πίεσης με την εκπομπή ραδιενεργών αεριών.  Το εξωτερικό των αντιδραστήρων 2 και 4 φαίνεται να είναι ακόμα ανέπαφο. 

Ζουμ στον αντιδραστήρα αριθμός 3. 
Ο αντιδραστήρας 4 εκρήγνυται με τη σειρά του στις 15 Μαρτίου. Μόνο ο αντιδραστήρας αριθμός 2, που εκπέμπει πάντα ένα λευκό καπνό φαίνεται να είναι λιγότερο κατεστραμμένος.  

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube