Weather Icon

Μόνοι μας δεν μπορούμε Δραματικό μήνυμα Συλικιώτη για το μεταναστευτικό

Μεγάλες πιέσεις δέχονται χώρες από τα μεταναστευτικά πλήγματα, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.Περισσότερη αλληλεγγύη από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις δυσανάλογες πιέσεις που δέχονται από μεταναστευτικά ρεύματα, ζητούν σε κοινή τους διακήρυξη οι Υπουργοί αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης και ασύλου των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Λευκωσία και η οποία αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που είχαν στη Ρώμη το Φεβρουάριο.


Μετά τη Συνάντηση, υιοθετήθηκε κοινή διακήρυξη, η οποία θα παρουσιαστεί στο Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12 Μαΐου 2011. Οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ καλούν την ΕΕ να προχωρήσει τάχιστα στην ενεργοποίηση υφιστάμενων ή και στη διαμόρφωση νέων μηχανισμών, για στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών του νότου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται δυσανάλογες πιέσεις από μικτά μεταναστευτικά ρεύματα, ως μια έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Στη Συνάντηση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Χρήστος Παπουτσής, ο Υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Μπονίτσι, ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αλφρέντο Μαντοβάνο, ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας Αρτούρο Αβέλο και ως παρατηρητής ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο Ζαν Μαρκ Ριβ, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τα κράτη αυτά, αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στη Βόρεια Αφρική και η επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του κύματος των παράνομων μεταναστών και των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, προς τα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή τις πιέσεις που δέχεται η Ιταλία και η Μάλτα.

Κοινή μας άποψη είναι, είπε, πως οι εξελίξεις αυτές φέρνουν την ΕΕ στο σύνολό της αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων, στις οποίες οφείλει να ανταποκριθεί συλλογικά.

«Τα μεσογειακά κράτη μέλη, που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και δεχόμαστε δυσανάλογες πιέσεις από τα αυξανόμενα μικτά μεταναστευτικά ρεύματα, δεν θα πρέπει, ούτε και μπορούμε, να αφεθούμε από μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Ανέφερε, επίσης, ότι για την ορθή αντιμετώπιση από τα μεσογειακά κράτη μέλη των αυξανόμενων παράνομων μεταναστών και ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ καλούν την Ένωση να προχωρήσει στην άμεση και συγκεκριμένη οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών του νότου.

«Η οικονομική στήριξη θα πρέπει να προέλθει μέσω των διαθέσιμων Ταμείων, αλλά και μέσω της δημιουργίας ειδικού ταμείου αλληλεγγύης, για αντιμετώπιση απρόβλεπτων ανθρωπιστικών καταστάσεων κρίσης», είπε.

Επίσης, ζητούν επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων του FRONTEX με τις χώρες της περιοχής, με στόχο να συμφωνηθεί ένα σύστημα κοινής περιπολίας των ακτών τους.

Καταλήγοντας, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι η κρίση που μαστίζει την περιοχή και οι επιπτώσεις της στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζουν από την προάσπιση όλων αυτών των αρχών και αξιών στις οποίες το ίδιο το οικοδόμημα της ΕΕ έχει στηριχτεί.

Πολιτικό το ζήτημα
Στις δηλώσεις του ο κ. Παπουτσής είπε ότι η ανάγκη για την ύπαρξη μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου είναι πολύ μεγάλη. Το ζήτημα, είπε, είναι βαθύτατα πολιτικό και απαιτεί την κοινή δράση όλων των κρατών μελών.

Ο Μαλτέζος Υπουργός είπε ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν είναι μόνο εθνικό αλλά είναι πανευρωπαϊκό, που χρειάζεται ευρωπαϊκούς μηχανισμούς επίλυσης στη βάση της αλληλεγγύης.

Στις δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας είπε ότι οι χώρες αυτές δεν θέλουν να απεμπολίσουν τις ευθύνες τους, αλλά εκφράζουν από κοινού την ανάγκη όχι μόνο για ασφάλεια στην ΕΕ, αλλά και για κατανομή του βάρους σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ιταλία, μέσα σε ένα τρίμηνο, δέχθηκε 30.000 μετανάστες από την Τυνησία.

Στην κοινή τους διακήρυξη, υπογραμμίζουν ότι η υφιστάμενη κατάσταση ανάγκης που επικρατεί σε σχέση με τις μεγάλες ροές λαθρομεταναστών επιφέρει στα κράτη αυτά επιπρόσθετο οικονομικό, κοινωνικό, διοικητικό και δημογραφικό βάρος.

Κοινή διακήρυξη
Στην κοινή τους διακήρυξη, οι Υπουργοί καλούν τη FRONTEX να εφαρμόσει πάραυτα τις πρόνοιες του αποσπάσματος 5 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της 11ης Απριλίου 2011, για επίσπευση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες τις περιοχής και κυρίως με την Τυνησία, προκειμένου να οργανωθούν κοινές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις Αρχές της Τυνησίας, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς συμβάσεις.

Οι Υπουργοί καλούν τη FRONTEX να εντατικοποιήσει τον έλεγχο της κατάστασης και ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να το ενισχύσουν υπό το φως των εξελίξεων. Επιπρόσθετα, καλούν το FRONTEX να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του εκεί όπου επιβάλλεται, για να παρεμποδιστεί η παράνομη μετανάστευση στην ανατολική Μεσόγειο – Αίγυπτο και Συρία.
http://www.sigmalive.com/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube