Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Απριλίου 2011

Συρία: Διαδηλώσεις σε κηδεία οκτώ διαδηλωτών στη Χομς

Συριακές δυνάμεις σκότωσαν οκτώ διαδηλωτές στη διάρκεια της νύκτας στην κεντρική πόλη Χομς, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά το θάνατο ενός φυλάρχου ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, δήλωσε ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Χομς βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μπράβοι του καθεστώτος προκαλούν εδώ και ένα μήνα ένοπλες φυλές. Όμως άμαχοι βγήκαν επίσης χθες το βράδυ στους δρόμους, σε μεγάλους αριθμούς σε διάφορες περιοχές της Χομς, και πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ», δήλωσε ο ακτιβιστής προς το Reuters, ζητώντας να μην κατονομαστεί επειδή φοβάται ότι θα συλληφθεί.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως οι διαμαρτυρίες εναντίον της διακυβέρνησης του κόμματος Μπάαθ εντάθηκαν στη Χομς αφού οι αρχές παρέδωσαν το πτώμα του σεΐχη Μπάντερ Aμπου Μούσα της φυλής Φαουάρα στην οικογένειά του το Σάββατο για να κηδευτεί.
Παράλληλα, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε ότι χιλιάδες έχουν βγει στους δρόμους ζητώντας την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Αλ-Ασαντ κατά τη διάρκεια της κηδείας τω οκτώ στη Χομς.
Ένας 12χρονος σκοτώθηκε κατά την κηδεία του Aμπου Μούσα που έγινε την ίδια ημέρα και μετατράπηκε σε διαδήλωση.
Ο Aμπου Μούσα είχε συλληφθεί μια εβδομάδα νωρίτερα έξω από ένα τζαμί αφού είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση υπέρ της δημοκρατίας.
Μέλη της φυλής του Αμπου Μούσα βγήκαν την Κυριακή στους δρόμους της Χομς για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατό του. Μαζί τους ενώθηκαν μέλη της φυλής Μπάνι Χάλεντ και μεγάλος αριθμός κατοίκων που συγκεντρώθηκαν σε αρκετά μέρη σ’ όλη την πόλη, πρόσθεσε ο ακτιβιστής. Σύμφωνα με διάφορες πηγές μεταξύ των διαδηλωτών, οι τραυματίες είναι από 20 ως 50.
Η ένταση στη Χομς οφείλεται επίσης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στις ειδήσεις που έρχονται από τη γειτονική πόλη Ταλμπισέχ, όπου τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης χθες Κυριακή και περισσότεροι από 50 τραυματίσθηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους που συμμετείχε στην κηδεία ενός Σύρου που είχε σκοτωθεί την προηγουμένη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και 11 αστυνομικοί και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίσθηκαν όταν μια ομάδα ένοπλων κακοποιών άνοιξαν πυρ εναντίον τους χθες στην Ταλμπισέχ.
Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε διαδηλώσεις την Κυριακή με την ευκαιρία της 65ης επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας, αφού έκρινε ανεπαρκή την υπόσχεση που έδωσε το Σάββατο ο Μπασάρ αλ-’σαντ να καταργήσει μέσα στις επόμενες ημέρες το νόμο περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.
Nαυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube