Weather Icon
Γενικά θέματα 18 Απριλίου 2011

Λίβανος: Ο Μικάτι σε αδιέξοδο περισσότερο από ποτέ

Λίβανος: Ο Μικάτι σε αδιέξοδο περισσότερο από ποτέ
Ο Ναζίμπ Μικάτι δέχτηκε χθες τη πρέσβειρα
των ΗΠΑ Μαούρα Κόνελι.

Περισσότερο από ποτέ, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ναζίμπ Μικάτι φαίνεται να πατά στο κενό στην αναζήτησή του για ένα υπουργικό συμβούλιο που θα μπορέσει να  υποστηριχτεί από την πλειοψηφία που τον ανέδειξε χωρίς την ίδια στιγμή να θυμώσει η κοινότητα του και η νέα μειοψηφία που αρνείται να συμμετάσχει στην ομάδα του.

Είναι πλέον σαφές ότι ο Ναζίμπ Μικάτι δεν έχει πια τα πολιτικά μέσα για να σχηματίσει μια μονόχρωμη ομάδα σχηματιζόμενη από τους μέντορες του, δηλαδή η Χεζμπολάχ, η Αμάλ, το FPM και η Ουαλίντ Ζουμπλάτ. 

Οι τελευταίοι, οι οποίοι είχαν, κατά τον χρόνο του διορισμού του, σθεναρή υποστήριξη της Συρίας και του Ιράν, εγκαταλείφθηκαν τώρα από τους συμμάχους τους, που έχουν πολλά να κάνουν στις χώρες τους για να αντιμετωπίσουν την διαμαρτυρία που ταράζει τα αντίστοιχα καθεστώτα τους.
Ταυτόχρονα, οι αρχές της σουνιτικής κοινότητας και η 14 Μαρτίου προσπαθούν να εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα τους, δίνοντας να καταλάβουν στον εντολοδόχο πρωθυπουργό ότι θα έκαναν τα πάντα για να τον εμποδίζουν για την επιτυχία της αποστολής του στερώντας του το δικαίωμα να περιλάβει στο πρόγραμμα του νέου  υπουργικού συμβούλιου μια ρήτρα που απαλλάσσει τη Βηρυτό από τις διεθνείς ευθύνες της ενώπιο του διεθνούς δικαστηρίου και μια άλλη για τη νομιμοποίηση των όπλων της Χεζμπολάχ, δύο προϋποθέσεις που επιβάλλονται από εκείνους που όρισαν τον Μικάτι ως πρωθυπουργό.
Σε μια έμμεση επιβεβαίωση του γεγονότος αυτού, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός δήλωσε τελικά αυτή την εβδομάδα, μετά τη συνάντηση με τον αρχηγό του κράτους, ότι δίνει στον εαυτό του μια νέα περίοδο περισυλλογής και ότι η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβούλιου δεν αναμένεται για σύντομα.

Η νέα πλειοψηφία απάντησε αμέσως κυκλοφορόντας πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα μπορούσε να βρει αντικαταστάτη για τον κ. Μικάτι, σε μια προφανή προσπάθεια να τον πιέζει και να τον υποχρεώσουν να υποκύψει στις απαιτήσεις της.
Οι παρατηρητές απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο τονίζοντας ότι καμία σουνιτική προσωπικότητα δεν μπορεί να σχηματίσει σήμερα μια κυβέρνηση κοντά στη Χεζμπολάχ, σε μια εποχή που οι περιφερειακοί σύμμαχοι του κόμματος βρίσκονται οι ίδιοι σε δύσκολη θέση.
Πάμε λοιπόν προς μια ουδέτερη κυβέρνηση αποτελούμενη αποκλειστικά από τεχνοκράτες; 
Και πάλι, οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η πλειοψηφία δεν θέλει να εγκαταλείψει την προσπάθεια, ελπίζοντας πάντα την αποκατάσταση του συριακού καθεστώτος, που θα προωθούσε περαιτέρω τις πιθανότητές της να κερδίσει το παιχνίδι έναντι του Μικάτι. 
Ο τελευταίος, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει μια σειρά από υπεύθυνες παρακλήσεις, ιδίως από τους θρησκευτικούς ηγέτες, κοινωνικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών, που τον παρακαλούν να ασχοληθεί επείγοντος  με τα ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινή ζωή του πληθυσμού.
Αλλά σ αυτές τις περιόδους κρίσης, οι τοπικοί και περιφερειακοί υπεύθυνοι απέχουν πολύ από το να σκεφτούν τις ανάγκες των κοινών πολιτών
L’ ORIENT LE JOUR            17.04.2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube