Σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία ο κατασκοπευτικός σταθμός στην Τανάγρα
Ο χώρος του SOR στην 331 Μοίρα στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα βρίσκεται και επίσημα από τα μέσα Μαρτίου, ημέρα επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Τανάγρα, σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, όπως αυτή ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας
Με την επισημοποίηση του δορυφορικού σταθμού εδάφους, παρέχονται μεγαλύτερες δυνατότητες στην οργάνωση της άμυνας της χώρας και ενισχύεται, ταυτόχρονα, ο προσανατολισμός της Ελλάδας σε μια ευρωπαϊκή διαστημική αμυντική πολιτική.
Η λειτουργία του Δορυφορικού Σταθμού Εδάφους εντάσσεται στην συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας HELIOS-II, ένα πρόγραμμα 6 ευρωπαϊκών χωρών, στην οποία μετέχουν η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ελλάδα -με ποσοστό 2,5%- και η Γερμανία.
Το πρόγραμμα διαθέτει δύο οπτικούς δορυφόρους παρατήρησης γης με δυνατότητα λήψης εικόνας ημέρα και νύχτα. Η μέγιστη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των δορυφόρων γίνεται από κοινού από τις έξι χώρες, η Ελλάδα όμως έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις πληροφορίες και για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων προβλημάτων ασφάλειας που αντιμετωπίζει.
Με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα αυτό η Ελλάδα εντάσσεται στο “κλαμπ” των χωρών που χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής αφού αποκτά πλεονέκτημα στην διαχείριση της πληροφορίας με ταχύτητα και κυρίως χωρίς εξαρτήσεις από άλλους.
Η μέγιστη επιχειρησιακή αξιοποίηση των οπλικών συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα στρατηγικά οπλικά συστήματα που επιτυγχάνει το HELIOS-II είναι μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος που ενισχύει την αποτρεπτική δυνατότητα της Ελλάδας στα πλαίσια της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας. Παράλληλα, δίνει την δυνατότητα ορθής εκτίμησης της κατάστασης σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε συνεργασία με άλλα μέσα συλλογής γεωπληροφοριών (επίγεια, θαλάσσια, εναέρια) των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ταυτόχρονα, μέσω του προγράμματος HELIOS-II και της συμφωνίας, που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ των χωρών HELIOS και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα συμβάλλει στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Ελλάδα συμμετέχει στη σχεδίαση, ανάπτυξη και κατασκευή του μελλοντικού δορυφορικού συστήματος MUSIS (MUltinational Space-based Imaging System), του πιο φιλόδοξου προγράμματος παρατήρησης Γης από το διάστημα στην Ευρώπη επόμενης γενιάς, με επιχειρησιακή λειτουργία από το 2015 έως το 2030.
Μέσω της συμμετοχής της χώρας μας, η ελληνική αμυντική βιομηχανία δύναται να αποκτήσει σημαντικά οφέλη λόγω του υψηλότατου τεχνολογικού επιπέδου των προγραμμάτων αυτών, ενώ η συμμετοχή της χώρας στα προγράμματα HELIOS-II και MUSIS καθιστούν την Ελλάδα μέλος μιας μικρής ομάδας χωρών που απολαμβάνουν πρόσβαση σε στρατιωτικά συστήματα παρατήρησης της Γης από το Διάστημα.http://www.fox2magazine.net/