Weather Icon
Ιαπωνία , Πυρηνικά Όπλα 12 Απριλίου 2011

Στον ανώτατο βαθμό επικινδυνότητας η Φουκουσίμα

Στον ανώτατο βαθμό επικινδυνότητας η Φουκουσίμα

H ροή των υδάτων εντός του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα 
μετά το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου

Ισότιμη με την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ αξιολογείται η πυρηνική κρίση στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, καθώς οι ιαπωνικές αρχές αναβάθμισαν το επίπεδο της σοβαρότητάς της από την κατηγορία 5 στην κατηγορία 7. Την ίδια στιγμή, τα Ρίχτερ εξακολουθούν να παιδεύουν τους Ιάπωνες. Μέσα σε μία ημέρα σημειώθηκαν δυο μετασεισμοί της τάξεως των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι ιαπωνικές αρχές εκτίμησαν ότι η αρχική σοβαρότητα του συμβάντος στη Φουκουσίμα ήταν αντίστοιχη με εκείνη του Τσερνόμπιλ το 1986. Ωστόσο, θεωρούν ότι υπάρχουν διαφορές όσον αφορά στην εξέλιξη της κρίσης, καθώς εκτιμούν ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που μετρώνται καθημερινά έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά.
Σύμφωνα με την ιαπωνική υπηρεσία για την πυρηνική ασφάλεια, η διαρροή ραδιενεργών ουσιών από το εργοστάσιο του Νταϊτσί αντιστοιχεί περίπου στο 10% της ποσότητας ραδιενέργειας που είχε διαρρεύσει από το Τσερνόμπιλ. “Πρόκειται για μια καταρχήν αξιολόγηση και είναι ένα θέμα που απομένει να οριστικοποιηθεί από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας “, δήλωσε αξιωματούχος της κρατικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.
Ο Ιάπωνας αξιωματούχος παρέπεμψε στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, η οποία είναι αρμόδια για την έκδοση της Διεθνούς Κλίμακας Πυρηνικών και Ραδιενεργών Συμβάντων, δηλαδή την ταξινόμηση πυρηνικών και ραδιενεργών ατυχημάτων και συμβάντων, με κλίμακα βαθμολόγησης της σοβαρότητάς τους από το 1 έως το 7 κατά αύξοντα αριθμό.
Εν τω μεταξύ, η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εξέφρασε την ανησυχία ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ. “Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ”, δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος της Tepco. 
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο, ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα “σταθεροποιείται βήμα βήμα” και ότι η διαρροή ραδιενέργειας μειώνεται.

Ερωτηθείς για τη φανερή αντίφαση ανάμεσα στις δηλώσεις του αυτές και την απόφαση για αναβάθμιση της σοβαρότητας της κρίσης στο σταθμό της Φουκουσίμα στο επίπεδο 7, ο Ναότο Καν απάντησε: “Επανεξετάσαμε τη διαβάθμιση με βάση τις μετρήσεις για την ακτίνα διασποράς της ραδιενέργειας. Η υγεία των πολιτών είναι η βασική αρχή για τις αποφάσεις της κυβέρνησης”.

“Προκαλέσαμε μεγάλα προβλήματα στον κόσμο και πρέπει να εξηγήσουμε λεπτομερώς την εμπειρία μας”, παραδέχθηκε.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη από τους αγρότες και τους ψαράδες, οι οποίοι επλήγησαν από τη ραδιενέργεια, ενώ έκανε έναν παραλληλισμό με την ανοικοδόμηση της Ιαπωνίας μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. “Ελπίζω ότι κι αυτή τη φορά θα υπάρξει το ίδιο πνεύμα για την ανοικοδόμηση της χώρας”, υπογράμμισε.

Δύο ισχυροί σεισμοί σε μία ημέρα

Δεύτερος ισχυρός μετασεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών σημειώθηκε στην περιφέρεια της Φουκουσίμα. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, το επίκεντρο του μετασεισμού εντοπίστηκε ανοικτά των ανατολικών ακτών της Φουκουσίμα σε βάθος 10 χιλιομέτρων.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές και δεν έχει εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι. Η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα εκκένωσε και πάλι τον σταθμό, όπου εκατοντάδες εργάτες και μηχανικοί βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του εργοστασίου. Στη συνέχεια η Tepco ανακοίνωσε πως οι αντλίες που διοχετεύουν νερό στους αντιδραστήρες 1, 2 και 3 λειτουργούν κανονικά, ωστόσο διατήρησε την οδηγία να απομακρυνθούν από το εργοστάσιο όλοι οι εργαζόμενοι, ώστε να διεξαχθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Ακόμη μία σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε σημειωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες στην Ιαπωνία. Ο σεισμός, είχε εστιακό βάθος στα 33 χλμ. υποθαλάσσια, ενώ το επίκεντρο υπολογίζεται σε απόσταση 112 χιλιομέτρων νότιο-νοτιοανατολικά, της παραθαλάσσιας πόλης Χόσνου, στην επαρχία Τσίμπα, κοντά στο Τόκιο. Η δόνηση έγινε αισθητή στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ δεν εξεδόθη προειδοποίηση για τσουνάμι.
Ωστόσο, οι ιαπωνικές αρχές διέκοψαν τη λειτουργία του μεγαλύτερου αεροδρομίου της Ιαπωνίας, Ναρίτα. Όπως ανακοίνωσε το κρατικό Kyodo news, τέθηκαν εκτός λειτουργίας για σύντομο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες του αεροδρομίου, προκειμένου οι αρχές να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις για πιθανές ζημιές.
Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ανακοίνωσε ότι λίγο μετά τη σεισμική δόνηση ξέσπασε πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4, η οποία τέθηκε αργότερα υπό έλεγχο. “Οι φλόγες αλλά και ο καπνός δεν είναι πλέον ορατοί, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Τα σημαντικότερα πυρηνικά ατυχήματα στην ιστορία

► 3 Ιανουαρίου 1961: Στο Αϊντάχο των ΗΠΑ σημειώθηκε έκρηξη σε εθνικό πυρηνικό δοκιμαστικό σταθμό – 3 θάνατοι – Οικονομική ζημία σε εκατ. $: 22 Βαθμός επικινδυνότητας (με βάση την διεθνή κλίμακα βαθμού επικινδυνότητας πυρηνικών συμβάντων, ΙΝΕS, που μετράει από 0-7) : 4

► 22 Φεβρουαρίου 1977: βλάβη σε αντιδραστήρα στο Jaslovske Bohunice, στην Τσεχοσλοβακία – Οικονομική ζημία σε εκατ. $: 1.700 – Βαθμός επικινδυνότητας: 4

► 28 Μαρτίου 1979: Μερικό λιώσιμο πυρήνα αντιδραστήρα, στο Μίντλετον της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, μετά από ζημιά στο μηχανισμό ψύξης – Οικονομική ζημία σε εκατ. $: 2.400. Βαθμός επικινδυνότητας : 5

► 26 Απριλίου 1986: Έκρηξη σε αντιδραστήρα. Πρόκειται για το “διάσημο” πια ατύχημα του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία – 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν – Οικονομική ζημία σε εκατ. $: 6.700 Βαθμός επικινδυνότητας : 7

► 30 Σεπτεμβρίου 1999: Εργάτες σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία προσθέτουν περισσότερη ποσότητα ουρανίου σε δεξαμενή – 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν – Οικονομική ζημία σε εκατ. $: 54 – Βαθμός επικινδυνότητας: 4

► 9 Αυγούστου 2004: Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στην Ιαπωνία – 5 νεκροί – Οικονομική ζημία σε εκατ. $: 9 . Βαθμός επικινδυνότητας: 1

► Μάρτιος 11 2011: Μετά από καταστροφικό σεισμό και τσουνάμι ο μηχανισμός ψύξης σε 4 αντιδραστήρες κατέρρευσε – Άγνωστος το ποσό της οικονομικής ζημιάς – Βαθμός επικινδυνότητας: 5. Πριν από λίγο ο βαθμός αυτός ανέβηκε στο 7, εξισώνοντας το ατύχημα στη Φουκουσίμα με αυτό του Τσέρνομπιλ.

Η Κλίμακα Επικινδυνότητας Πυρηνικών Ατυχημάτων (INES) έχει καταρτιστεί από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και είναι επτάβαθμη:

1: Δυσλειτουργία

2: Απλό περιστατικό
3: Σοβαρό περιστατικό
4: Ατύχημα με συνέπειες μόνο σε τοπικό επίπεδο
5: Ατύχημα με ευρύτερες συνέπειες για τον κόσμο
6: Σοβαρό ατύχημα
7: Μείζον ατύχημα
Enet.gr        12.04.2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube