REAL TIME |

Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , Λιβύη 6 Απριλίου 2011

«Σχεδίαζαν δολοφονίες πολιτών πριν ξεσπάσει η εξέγερση»

«Σχεδίαζαν δολοφονίες πολιτών πριν ξεσπάσει η εξέγερση»

Ενταλμα σύλληψης του Μουαμάρ Καντάφι ενδέχεται να εκδώσει μετά τις 4 Μαΐου ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ, Λουίς Μορένο Οκάμπο. Την ημέρα εκείνη θα παρουσιάσει την αναφορά του για τη Λιβύη, ενώ χθες υποστήριξε ότι το λιβυκό καθεστώς σχεδίαζε δολοφονίες πολιτών πριν ακόμη ξεσπάσουν οι ταραχές στη χώρα, στις 15 Φεβρουαρίου.«Διαθέτουμε στοιχεία ότι μετά τις συγκρούσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο τον Ιανουάριο, άνθρωποι του καθεστώτος σχεδίασαν τον έλεγχο των διαδηλώσεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πυροβολισμοί πολιτών στη Λιβύη ήταν προαποφασισμένο σχέδιο», δήλωσε ο Οκάμπο.

Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ αποκάλυψε ότι θα ανακρίνει σχετικά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα, που αυτομόλησε προ ημερών στη Βρετανία. (Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Καντάφι απέφυγε χθες να τον χαρακτηρίσει «προδότη», υποστηρίζοντας ότι ταξίδεψε στην Αγγλία για… λόγους υγείας).

Η προσωπική τύχη του Καντάφι και της οικογένειάς του αποτελεί κλειδί του λιβυκού γρίφου, που παραμένει άλυτος. «Η αντιπολίτευση επιμένει πως ο Καντάφι πρέπει να φύγει. Η άλλη πλευρά λέει ότι πρέπει να μείνει.

Προς το παρόν υπάρχει αδιέξοδο», επεσήμανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Α. Νταβούτογλου μετά τη συνάντησή του με τον απεσταλμένο του συνταγματάρχη, Αμπντελαντί Ομπεϊντί. Η περιοδεία του τελευταίου σε Ελλάδα, Τουρκία και Μάλτα απέβη άκαρπη, καθώς οι Τούρκοι τον υποδέχθηκαν με ψυχρότητα και οι Μαλτέζοι ταυτίστηκαν πλήρως με τη δυτική θέση, ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει.

Στην Τρίπολη ο εκπρόσωπος του συνταγματάρχη, Ιμπραήμ Μούσα, ξεκαθάρισε πως ο Λίβυος ηγέτης είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί τα πάντα (σύνταγμα, ελεύθερες εκλογές κ.λπ.) εκτός από την αναχώρησή του. «Ο ηγέτης μας είναι η βαλβίδα ασφαλείας της Λιβύης και το σύμβολο ενότητας των φυλών. Αν φύγει, η χώρα θα κατακερματιστεί, όπως το Ιράκ και η Σομαλία», υποστήριξε.

Στο μεταξύ οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί (χωρίς τη συμμετοχή πλέον των ΗΠΑ) βοήθησαν τους αντάρτες να σφίξουν τον κλοιό στην Μπρέγκα, ενώ στη Βεγγάζη έφτασε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Κρις Στίβενς.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
http://www.ethnos.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube