Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Απριλίου 2011

Συρία: Πολιτογράφηση 300.000 Κούρδων

Συρία: Πολιτογράφηση 300.000 Κούρδων
Ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έθεσε τέρμα σε 50 χρόνια διαφοράς μεταξύ του κράτους και της κουρδικής μειονότητας. Αλλά απορρίπτει ακόμη την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ με τους Κούρδους αντιπροσώπους την Τετάρτη 6.4.2011

Μια χείρα βοηθείας προς την αντιπολίτευση; 

Η Δαμασκός ανακοίνωσε την Πέμπτη την πολιτογράφηση περίπου 300.000 Κούρδων ενώ το κείμενο του νόμου για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι έτοιμο για έλεγχο. 
«Ο Πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Ασαντ εξέδωσε διάταγμα χορήγησης Συριακής Αραβικής ιθαγένειας σε πρόσωπα που καταχωρούνται ως αλλοδαποί στο κυβερνείο της Χασακε» , διευκρινίζει ένα επίσημο ανακοινωθέν. 
Είναι το τέλος μισού αιώνα διαμάχης. 
Το 1962, αφαιρέθηκε η ιθαγένεια τους σε 20% των Σύρων Κούρδων ως αποτέλεσμα μιας επίμαχης απογραφής και το θέμα δηλητηρίασε τη ζωή των ενδιαφερόμενων πρόσωπων και τις σχέσεις μεταξύ των συριακών αρχών και της κουρδικής κοινότητας. 
«Είναι ένα θετικό βήμα», δήλωσε ο Ραντίφ Μουσταφά, πρόεδρος της κουρδικής επιτροπής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
«Όμως οι Κούρδοι θα εξακολουθούν να διεκδικούν τα αστικά, πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά δικαιώματα τους», πρόσθεσε. 
Προς άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης … το Μάιο
Την ίδια στιγμή, «οι νομικοί έχουν ολοκληρώσει τη σύνταξη ενός νέου νόμου για την ασφάλεια για την αντικατάσταση της νομοθεσίας περί της κατάστασής έκτακτης ανάγκης, και διαβίβασαν την Πέμπτη το κείμενο τους στη περιφερειακή διοίκηση του Μπάαθ, το κόμμα στην εξουσία από το 1963.
Ο νέος νόμος θα πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο στις αρχές Μαΐου. 
Η κατάργηση αυτού του νόμου που ψηφίστηκε το 1962 που μείωνε σημαντικά τις πολιτικές ελευθερίες, αποτελεί βασικό αίτημα των διαδηλωτών που εξακολουθούν να καλούν σε διαμαρτυρία. 
Μέσω του Facebook οργανώνεται πάλι μια «Παρασκευή αντίστασης και ειρηνικές καθιστικές  διαδηλώσεις για να διαμαρτυρηθούν -παρά τις πληγές τους- μέχρι την ελευθερία.» 
L’Express.fr               7.4.2011

var _wau = _wau || []; _wau.push([“small”, “wvg1ie6mi5ta”, “m3y”]);
(function() {var s=document.createElement(“script”); s.async=true;
s.src=”http://widgets.amung.us/small.js”;
document.getElementsByTagName(“head”)[0].appendChild(s);
})();

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube