Γενικά θέματα 22 Μαρτίου 2011

Wikileaks: “Ο Γιώργος δεν είναι ηγέτης”

Εκτίθεται για ακόμη μία φορά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, μετά τις αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Wikileaks, ότι σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον πρέσβη των Η.Π.Α. στην Αθήνα χαρακτήριζε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ως «μη ηγέτη» και, σε αντίθεση με την επίσημη πολιτική της χώρας και του κόμματός του, δήλωνε ότι η ΠΓΔΜ μπορεί, αν το θέλει, να ονομάζεται «Μακεδονία».
Κατά τη συζήτηση, που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου του 2008 και αποτυπώνεται στην αναφορά του πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχειρεί να εξηγήσει τα χαμηλά ποσοστά του κόμματός του που εμφάνιζαν οι δημοσκοπήσεις εκείνη την εποχή, λέγοντας ότι «το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υποφέρει από φτωχή ηγεσία και τις κακές αποφάσεις της. Ο Παπανδρέου είναι έντιμος και ευθύς, αλλά κακός στην επικοινωνία και όχι ηγέτης».Επίσης, καταλογίζει ευθύνες στην οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων Σημίτη, που «έπρεπε να συμβαδίζει με τους όρους της Ε.Ε. και έπληξε κυρίως τα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα, που παραδοσιακά ψήφιζαν ΠΑ.ΣΟ.Κ.».

«Οι Μακεδόνες μπορούν να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν»

Ο κ. Πάγκαλος, συζητώντας με τον πρέσβη των Η.Π.Α. για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το χαρακτηρίζει ως «γελοίο» και λέει ότι «ότι οι Μακεδόνες θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν».

Επίσης, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να θεωρεί τιμή το ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το όνομα «Μακεδονία», ότι ο ελληνικός φόβος του αλυτρωτισμού βγαίνει από τις φοβίες των δεξιών, οι οποίες προέρχονται από τον εμφύλιο και από τον φόβο, μήπως έρθουν στην Ελλάδα κομμουνιστές από σλαβικές χώρες.

Παράλληλα, ο κ. Πάγκαλος – για τον οποίο ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ λέει ότι είναι γνωστός για τον αιχμηρό του λόγο και τις μη διπλωματικές προσεγγίσεις –, προεξοφλεί την ελληνική εξωτερική πολιτική, δηλώνοντας στον Αμερικανό πρέσβη ότι οι Η.Π.Α. δε θα έπρεπε να ανησυχούν μήπως η Ελλάδα θα τις κατηγορήσει ότι δεν έλυσαν το πρόβλημα της ονομασίας.

Χαρακτηρίζει, δε, λογική προσέγγιση την πρόταση Νίμιτς και λέει ότι είχε πει στην τότε υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί το ζήτημα, αν και θα ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Πάγκαλου, στην αναφορά του, ο Αμερικανός πρέσβης τόνιζε ότι λίγοι Έλληνες θα συμφωνούσαν με τον Πάγκαλο στο θέμα των Σκοπίων και πως ακόμη και ο ίδιος δεν θα εξέφραζε τις απόψεις αυτές δημοσίως.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Πάγκαλος διαφοροποιείται από τις επίσημες θέσεις του κόμματός του στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι πρέπει να τους δοθεί άδεια. Επίσης, αναφέρεται και σε προσωπικά ζητήματα, υποστηρίζοντας ότι η δεύτερή του γυναίκα, η οποία, όπως λέει, ήταν αριστερίζουσα καθηγήτρια, αρνήθηκε να πάει ο γιος τους σε ελληνικό πανεπιστήμιο και ήθελε να τον στείλουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Τα έγγραφα του Wikileaks έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», έπειτα από αποκλειστική πρόσβαση που της παραχώρησε η νορβηγική AftenPosten σε 250.000 διπλωματικά έγγραφα.(http://infognomonpolitics.blogspot.com)

http://www.sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube