Weather Icon

Σφοδρές αντιδράσεις για τις συλλήψεις στελεχών του UCK

Του Αποστολη Φωτιαδη

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε στην Πρίστινα η σύλληψη δώδεκα πρώην μαχητών του UCK από την ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη EULEX πριν από μερικές ημέρες. Τις συλλήψεις για εγκλήματα στον πόλεμο του Κοσόβου ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων. Ο πρώην πρωθυπουργός και στρατιωτικός ηγέτης του UCK, Αγκιμ Τσέκου, δήλωσε ότι «όλες αυτές οι απόπειρες, υποστηριζόμενες από τη Σερβία, είναι μια προσπάθεια να εμφανιστεί η Σερβία ως το θύμα.
Ολος ο κόσμος, όμως, γνωρίζει ποιος υπήρξε το θύμα και ποιος ο θύτης στο Κόσοβο». «Με αυτήν τη στρατηγική, η EULEX προσπαθεί να απονομιμοποιήσει το Κόσοβο και να προσφέρει το ηθικό προβάδισμα στη Σερβία», αναφέρει σε δήλωσή της η ανερχόμενη πολιτική δύναμη «Αυτοδιάθεση». Η κυβέρνηση του Κοσόβου τόνισε ότι κάθε προσπάθεια να στιγματιστούν ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα θα αποτύχει και κάλεσε τον κόσμο να αντιδράσει συγκροτημένα και να εμπιστευθεί τις δικαστικές αρχές.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο Φατμίρ Λίμαϊ, πρώην υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, ηγετική μορφή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) και δεξί χέρι του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι. Ο Λίμαϊ είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για βασανισμούς, κακοποίηση και δολοφονίες κρατουμένων στο στρατόπεδο Λαπούσνικ στο κεντρικό Κόσοβο, αλλά αθωώθηκε το 2005 από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θεωρείται πρόσωπο κομβικής σημασίας, που κινεί νήματα στο προσκήνιο και παρασκήνιο του νεοσύστατου κρατιδίου. Η σύλληψή του ερμηνεύεται και ως η τελευταία κίνηση σε μια γενικότερη απόπειρα τμήματος της διεθνούς κοινότητας να περιορίσει την ισχύ των πρώην υπαρχηγών του UCK, οι οποίοι θεωρούνται από πολλούς υπεύθυνοι για την εκτεταμένη διαφθορά αλλά και ακατάλληλοι για την περαιτέρω διευθέτηση του ζητήματος του καθεστώτος της περιοχής.http://news.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube