Weather Icon

Σλοβενία: Σύσταση ρωσο – σλοβενικής κοινοπραξίας για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

Συμφωνία για τη σύσταση ρωσο – σλοβενικής κοινοπραξίας, η οποία θα διαχειρίζεται το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, που θα “διατρέχει” το έδαφος της Σλοβενίας, υπέγραψαν, σήμερα, στο Μπρντο πρι Κράνιου, ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού ομίλου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ και ο πρόεδρος της σλοβενικής εταιρείας Geoplin Plinovodi, Μάριαν Έμπερλιντς.
Η κοινοπραξία θα φέρει την επωνυμία “Juzni tok Slovenija” και η υπογραφή της συμφωνίας για την ίδρυσή της, έγινε, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Σλοβενία.
Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία, τα δύο μέρη (Σλοβενία και Ρωσία) θα κατέχουν μερίδιο 50%, έκαστο, στη νέα εταιρεία.

Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε η ακριβής διαδρομή του τμήματος του αγωγού, αν και ανακοινώθηκε ότι, αυτή θα καθορισθεί έπειτα από τα αποτελέσματα της μελέτης βιωσιμότητας που θα εκπονηθεί για το έργο από τη ρωσική εταιρεία Gazprom.

Πέρυσι, μια προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας που εκπόνησε η Geoplin plinovodi και στη συνέχεια απέστειλε στη Gazprom αποδείκνυε ότι ο αγωγός South Stream μπορεί να “περάσει” από το έδαφος της Σλοβενίας.

Η Σλοβενία εντάχθηκε στο έργο του αγωγού South Stream το Νοέμβριο του 2009, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρουτ Πάχορ στη Μόσχα.
Εκτός της συμφωνίας για τη σύσταση της κοινοπραξίας, οι δύο πλευρές προχώρησαν στην υπογραφή και άλλων συμφωνιών, ορισμένες εκ των οποίων αφορούν 31 κοινά έργα που προωθούν οι δύο χώρες στους τομείς του εμπορίου, της οικονομίας και της επιστημονικής συνεργασίας.

Εκπρόσωποι των εταιρειών Gazprom Neft (Ρωσία) και Petrol (Σλοβενία) υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία των δύο εταιρειών.http://www.express.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube