Weather Icon
Ιράν , Πυρηνικά Όπλα , Ρωσία 8 Μαρτίου 2011

Ιράν: Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του αντιδραστήρα Bushehr

Το Ιράν είχε ανακοινώσει ότι θα απομάκρυνε για «τεχνικούς» λόγους το καύσιμο από το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ.”Βάσει των υποδείξεων της Ρωσίας, που είναι επιφορτισμένη με την ολοκλήρωση του πυρηνικού εργοστασίου στο Μπουσέρ, το καύσιμο θα αδειάσει για κάποιο διάστημα για να προχωρήσουμε σε τεχνικές εργασίες και πειράματα”, ήταν η δήλωση του ο εκπροσώπου του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Αλί Ασγκάρ Σολτανίεχ.Ο σταθμός τέθηκε σε λειτουργία το Νοέμβριο του 2010 και αναμενόταν να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον Απρίλιο.

Ιρανοί και – προφανώς – Ρώσοι επιστήμονες ζήτησαν να γίνει η αφαίρεση, προκειμένου να γίνει καθαρισμός του πυρήνα του αντιδραστήρα και του συστήματος ψύξης του.

Αιτία αυτής της απόφασης ήταν ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα στην αντλία ψύξης, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση διακοπής της λειτουργίας του.

Ο ηλικία 41 ετών αντιδραστήρας είναι ισχύος 1.000 MW και το πρόβλημα που παρουσίασε, προκάλεσε έντονες ανησυχίες στις γειτονικές χώρες αναφορικά με την ικανότητα του Ιράν να συντηρήσει ένα τόσο παλιό σύστημα.

Σοβαροί προβληματισμοί υπάρχουν και λόγω της γενικότερης στάσης του Ιράν να μη συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς επίβλεψης, η απειρία των τεχνικών υπευθύνων, αλλά και το ότι ο αντιδραστήρας βρίσκεται επάνω από περιοχή ένωσης τριών τεκτονικών πλακών.

Βέβαια, ο Ιρανός πρέσβης στη Ρωσία δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Fars ότι τα προβλήματα στον αντιδραστήρα δεν έχουν καμία σχέση με τον ιό Stuxnet, σε αντίθεση με τα όσα είχε δηλώσει ο πρόεδρος Αχμαντινεζάντ τον περασμένο Νοέμβριο.

Μέχρι στιγμής οι μόνοι τεχνικοί που έχουν επιτραπεί είναι Ρώσοι που γνωρίζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ρωσικού αντιδραστήρα κι ένα επιπλέον στέλεχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας από τη Βιέννη της Αυστρίας.

 http://www.enet.gr/ , http://www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube