«Η Ελλάδα, εταίρος που μας βοηθά πολύ»
Φ. Γκόρντον και Δ. Δρούτσας. Δεν ξεκαθάρισαν αν μίλησαν για τη Σούδα. Ισως επειδή είναι δεδομένη Κατά τον κ. Γκόρντον, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ερωτηθείς πάντως ο Αμερικανός αξιωματούχος, δεν ξεκαθάρισε αν έγινε συζήτηση για τη χρήση της βάσης της Σούδας, ενώ εξήρε τη στάση της Αθήνας ως προς την επιχείρηση μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών από την Ανατολική Λιβύη.
Σε ό,τι αφορά τη θέση της Ουάσιγκτον σε σχέση με την κρίση στη Λιβύη, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Καντάφι θα φύγει». Οταν ρωτήθηκε δε, αν οι ΗΠΑ θα αναγνώριζαν μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση στη Λιβύη, απάντησε απλώς ότι «η Ουάσιγκτον εξετάζει τις πιθανές επιλογές της».
Ρωτήθηκε και για την «καθυστέρηση» εκ μέρους των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν προ μηνός την κρισιμότητα της κατάστασης στην Αίγυπτο και απάντησε πως «το αποτέλεσμα είναι που μετράει τελικά».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Γκόρντον επανέλαβε τη θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι «η πρόοδος έγγειται κυρίως στις απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών», σημειώνοντας ότι «θα ευχόμασταν πάντως να υπάρχει μεγαλύτερη πρόοδος σε ό,τι αφορά τα θέματα των ιδιοκτησιών και της ασφάλειας».
Ως αναμενόταν εξάλλου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο των σχέσεων της Ελλάδας τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αφού υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν μετέχουν στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, είπε πως η επίλυσή του θα ήταν επωφελής και για τις δύο πλευρές αλλά και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Τέλος, εξέφρασε άλλη μια φορά την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στα «θαρραλέα βήματα που κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης», σημειώνοντας πως αυτό είπε και στους συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, με τους οποίους είχε συναντηθεί νωρίτερα, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρισκόταν εκτός Ελλάδος. * http://www.enet.gr/