Weather Icon

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στέλνουν στρατεύματα στη Λιβύη. Πότε θα στείλουν στην Τουρκία, όπου η Άγκυρα κάνει Γενοκτονία επί δεκαετίες στους Κούρδους;

Ώρα δικαιοσύνης

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» βλέπει η Χάγη στη Λιβύη του Καντάφι

Διαδηλωτές καίνε φωτογραφίες του Λίβυου ηγέτη
Διαδηλωτές καίνε φωτογραφίες του Λίβυου ηγέτη   (Φωτογραφία:  Associated Press

)

ΑποστολΧάγη, Ολλανδία

Στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μπαίνει η αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Εισαγγελέας Λουίς Μορένο Οκάμπο.

«Ατιμωρησία στη Λιβύη δεν θα υπάρξει» δεσμεύθηκε ο ίδιος.
Η έρευνα του Διεθνούς Δικαστηρίου αφορά τόσο στον Μοαμάρ Καντάφι όσι και στα πρόσωπα του άμεσου συγγενικού του περιβάλλοντος, όπως οι γιοι του.
Στο πεδίο των συγκρούσεων, την Πέμπτη οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της πόλης Μπρέγκα και τη γειτονική Ατζαμπίγια. Ωστόσο, οι αντικαθεστωτικοί δήλωσαν ότι απέκρουσαν και αυτή την επίθεση και πως οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη οπισθοχώρησαν προς την πόλη Ρας Λανούφ. Σκληρές μάχες εκτυλίχθηκαν και την Τετάρτη στην ίδια πόλη, της οποίας ο έλεγχος θεωρείται μείζονος σημασίας, λόγω των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή.
Η αντεπίθεση των αντικαθεστωτικών έγινε λίγες ώρες μετά την απειλή του συνταγματάρχη Καντάφι ότι εάν οι δυτικές δυνάμεις προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση τότε θα υπάρξει ένα «νέο Βιετνάμ».
«Χιλιάδες Λίβυοι θα πεθάνουν εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ή το ΝΑΤΟ εισβάλουν. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όπλα σε ένα εκατομμύριο ή δύο εκατομμύρια ή τρία εκατομμύρια (Λίβυους) και θα ξεκινήσει ένα νέο Βιετνάμ» απείλησε ο Μουαμάρ Καντάφι.
«Η Συμμαχία δεν έχει καμία πρόθεση επέμβασης στην κρίση στη Λιβύη, αλλά προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο» απάντησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει εγκρίνει στην παρούσα φάση τη χρήση στρατιωτικής ισχύος.
«Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη αρχίζει με επίθεση για να καταστραφεί η αντιαεροπορική άμυνα» δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.
Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε την Πέμπτη ότι το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Λιβύη. «Το ΝΑΤΟ δεν έχει την πρόθεση να επέμβει, αλλά ετοιμαζόμαστε με σύνεση για κάθε ενδεχόμενο» ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας σημείωσε τις εκκλήσεις της λιβυκής αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη, η οποία υπό το φόβο βομβαρδισμού από το καθεστώς Καντάφι φέρεται να ζητά διεθνή αεροπορική επέμβαση για να διατηρήσει τις θέσεις της έναντι των δυνάμεων του καθεστώτος, αρκεί να υπάρχει συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube