Γενικά θέματα 13 Μαρτίου 2011

Αυτοσχεδιασμοί στην εξωτερική πολιτική

Εξι μήνες μετά την ανακοίνωση από τον Δημήτρη Δρούτσα ότι ξεκινά η διαδικασία για την εκπόνηση ενός «νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής» η χώρα δείχνει ότι κινούμαστε χωρίς μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, είτε με καύσιμα από το παρελθόν είτε με αντιδράσεις στην εκάστοτε συγκυρία και περισσότερο για να αποδείξουμε ότι «είμαστε και εμείς εδώ».

Τα παραδείγματα πολλά.

– Παρά το ότι η κρίση στη Β. Αφρική και τη Μ. Ανατολή έχει ξεσπάσει εδώ και ενάμιση μήνα, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών μόλις πριν από μία εβδομάδα συγκάλεσε πρώτη φορά σύσκεψη, υπό την πίεση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες την Πέμπτη που μας πέρασε. Απ’ αυτήν, ωστόσο (όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι), απουσίαζαν οι διπλωμάτες που έχουν υπηρετήσει στις «διακεκαυμένες» περιοχές.

– Αντίθετα, η ελληνική πλευρά αρκέστηκε στις διαβεβαιώσεις ότι «συμμετέχουμε ενεργά στη λήψη των ευρωπαϊκών αποφάσεων», ενώ ως μόνη πρωτοβουλία σε μια κατάσταση κοσμογονίας στην περιοχή μας εμφανίστηκε η επαναφορά από το Δ. Δρούτσα παλαιότερης πρότασης του πρωθυπουργού για τη δημιουργία στην Ελλάδα ενός «Κέντρου Δημοκρατίας», το οποίο θα προσφέρει κατάρτιση και τεχνογνωσία σε νέους πολιτικούς που αναδεικνύονται στις αραβικές χώρες!

– Οσο για το «μεσολαβητικό» ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στην Αίγυπτο τις μέρες πτώσης του Χ. Μουμπάρακ, αυτό ανακοινώθηκε με τυμπανοκρουσίες, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, σε αντίθεση με εκείνο του βρετανού ομολόγου του, Ντ. Κάμερον.

– Μπροστά στην ουσιαστική στασιμότητα των σχέσεων με την Αγκυρα, και παρά τις
διαρκείς διαβεβαιώσεις περί βελτίωσης του κλίματος, ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε πρόσφατα να γίνει μια σύνοδος Ε.Ε.-Τουρκίας, μετά τις εκλογές του Ιουνίου στη γειτονική χώρα. Η πρόταση αυτή έμεινε μετέωρη, χωρίς ουσιαστική ανταπόκριση από τους ευρωπαίους εταίρους.

– Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα η χώρα μας υιοθέτησε το νέο δόγμα της Συμμαχίας χωρίς κανέναν αστερίσκο (πυρηνικά, εσωτερική καταστολή, εξωτερικές επεμβάσεις), σε αντίθεση με την Τουρκία που παζαρεύει ακόμη τους όρους συμμετοχής της στην αντιπυραυλική ομπρέλα.

– Την ώρα που ομνύουμε πίστη στην κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., είναι χαρακτηριστική η αποτυχία να τοποθετηθεί έστω και ένας έλληνας διπλωμάτης στη νέα Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για Εξωτερικές Δράσεις (SEAE) υπό την Κ. Αστον, σε αντίθεση με χώρες όπως η Λιθουανία ή το Λουξεμβούργο.

Η ευθύνη για τη συγγραφή του προσχεδίου του νέου «δόγματος» έχει ανατεθεί στον γ.γ. του υπουργείου Ι. Ζέππο, επικεφαλής επιτροπής στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχουν υπηρεσιακοί παράγοντες του στενού περιβάλλοντος του Γ. Παπανδρέου και του Δ. Δρούτσα, ενώ βαρύνοντα ρόλο έχει και στέλεχος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

«Βασικά στοιχεία μελέτης στη νέα προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης όχι μόνο στους παράγοντες ισχύος της Ελλάδας, αλλά και του βασικού πλαισίου κίνησής της τις τελευταίες δεκαετίες, την Ε.Ε.», λέει διπλωμάτης με πολυετή θητεία στην υπηρεσία. Προσθέτει ότι υπό το πρίσμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και η όποια πολιτική διμερών συμμαχιών.

Από το υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, τονίζουν ότι για την όλη διαδικασία δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί εκτενώς και διακομματικά, αλλά και να τεθεί σε διαβούλευση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube