Weather Icon

Στον πάγο μέχρι νεωτέρας

Στις 24 Φεβρουαρίου η Ε.Ε. ενέκρινε ομοφώνως το κείμενο Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για την επανεισδοχή λαθρομεταναστών από ευρωπαϊκές χώρες στην Τουρκία.
Και όμως, μία μόλις ημέρα μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας, η τουρκική κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν της αρέσει η συμφωνία που μόλις είχε επιτευχθεί, διότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Τουρκίας (!), εφ’όσον δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα της Αγκυρας να καταργηθεί το καθεστώς βίζας στις μετακινήσεις των Τούρκων πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΤΣΙ η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας έμεινε και αυτή κενό γράμμα, αφού δεν θα υπογραφεί έως ότου η Αγκυρα βρει τον κατάλληλο χρόνο και τις αρμόζουσες συνθήκες να «επανεκκινήσει» τη διαδικασία.
ΦΥΣΙΚΑ δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική κυβέρνηση παγώνει και διαστρεβλώνει μονομερώς συμφωνίες-υποχρεώσεις της απέναντι στην Ε.Ε., συναρτώντας την εφαρμογή τους με την ικανοποίηση μονομερών απαιτήσεών της. Υπάρχει το προηγούμενο της μη εφαρμογής εκ μέρους της Αγκυρας του σχετικού πρωτοκόλλου για την έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πλήρους μέρους της Ε.Ε., παρά μόνον αν ξεκινήσει το παράνομο απ’ ευθείας εμπόριο της Ε.Ε. με τα κατεχόμενα.
Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ του διαβόλου μπορεί κάλλιστα να ισχυριστεί ότι, αφού αρκετοί Ευρωπαίοι εταίροι κάνουν τα στραβά μάτια ή προωθούν τις μονομερείς απαιτήσεις της Αγκυρας απέναντι στην Ε.Ε., γιατί να μην το επαναλάβει και τώρα η Αγκυρα.
ΤΟ ιδιαίτερο σημείο όμως σ’ αυτή την «πρωτότυπη» διεθνή συμπεριφορά της Αγκυρας είναι ότι σχετίζεται πάντα με ελληνικά ή κυπριακά συμφέροντα.
ΣΤΗΝ παρούσα περίπτωση, η συμφωνία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στην Τουρκία έχει άμεση σχέση με το οξύτατο πρόβλημα λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, καθώς η Τουρκία ουδέποτε εφάρμοσε και τη σχετική ελληνοτουρκική συμφωνία.
ΤΟ «παράξενο» (;) είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση, που γνωρίζει από πρώτο χέρι την αναξιοπιστία της Αγκυρας, δεν εμφανίστηκε στα ευρωπαϊκά όργανα με θέσεις και προτάσεις που θα μπορούσαν τουλάχιστον να την απαλλάξουν από μέρος του μεγάλου προβλήματος της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ δύναμη Frontex για τις περιπολίες στα χερσαία σύνορα, και κυρίως στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια όρια και σύνορα (εκεί που αυτά υπάρχουν), ασκούν έναν κάποιο έλεγχο, αλλά δεν διευκολύνουν την Ελλάδα στην επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών στην Τουρκία, από όπου προέρχονται.
ΚΑΙ τούτο γιατί η Frontex περιπολεί μόνον εντός του ελληνικού, δηλαδή ευρωπαϊκού χώρου, και επομένως δεν γίνεται η επαναπροώθηση προς την Τουρκία, αφού αυτή στην ουσία την αποτρέπει.
ΣΤΟ παρελθόν όμως έχει συζητηθεί ανιχνευτικώς στην Αγκυρα ελληνική πρόταση για περιπολίες της Frontex εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, με συμμετοχή και Τούρκων αξιωματούχων, ώστε να σταματά ουσιαστικώς η προώθηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα και την Ε.Ε.
Η ΠΑΡΟΥΣΑ κυβέρνηση δεν προώθησε την πρόταση αυτή.
ΙΣΩΣ δεν είναι το ίδιο τολμηρή με την Αγκυρα…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube