REAL TIME |

Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 24 Μαρτίου 2011

Επίσκεψη του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Επίσκεψη του στρατιωτικού διοικητή του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Ο ελληνικής καταγωγής ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Aμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα την Πέμπτη, ύστερα από την άρνηση της Τουρκίας να συμμετάσχει στην ένοπλη επέμβαση της συμμαχίας στη Λιβύη.

Η επίσκεψη του κ. Σταυρίδης, λαμβάνει χώρα μετά από μία ακόμη προσπάθεια του ΝΑΤΟ να δώσει απάντηση στο φλέγον ζήτημα του ποιος θα ηγείται της επιχείρησης τη στιγμή που τα Ηνωμένα Έθνη υπαναχώρησαν ως προς την ηγεσία του εγχειρήματος.

Αξιωματούχοι στην Άγκυρα ανέφεραν σε τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων πως η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί σε συνεργασία του ΝΑΤΟ με το Γενικό Επιτελείο Στρατού πριν το ξέσπασμα της κρίσης στη Λιβύη. Παρόλα αυτά, δεν έχει οριστεί κάποια συνάντηση του αξιωματούχου με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην προσπάθειά του να αποφύγει την εμπλοκή σε έναν ακόμη χρονοβόρο πόλεμο σε μια μουσουλμανική χώρα , δήλωσε τη Δευτέρα, πως είναι προτιμότερο η επιχείρηση να διεξαχθεί από το ΝΑΤΟ, εφόσον ένας αμερικανός, ο Σταυρίδης, είναι επικεφαλής.

Η Γαλλία , η οποία ξεκίνησε τον βομβαρδισμό της Λιβύης το Σάββατο, αμφιβάλλει κατά πόσο θα πρέπει το ΝΑΤΟ να ηγηθεί του πολιτικού σκέλους της επιχείρησης σε μια αραβική χώρα, ενώ η Τουρκία από την πλευρά της υποστηρίζει πως τα όρια της επέμβασης πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Κάποιοι άλλοι σύμμαχοι ακόμα, αμφισβητούν εάν ο αεροπορικός αποκλεισμός ήταν τελικά αναγκαίος, δεδομένης της ζημιάς που έχει ήδη προκληθεί από αέρος στις στρατιωτικές δυνάμεις του Καντάφι, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωμάτη του ΝΑΤΟ .

Οι απόψεις ανάμεσα στους συμμάχους πάντως διίστανται. Η Γαλλία υποστηρίζει πως ο συνασπισμός Γαλλίας- Βρετανίας – ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσει τον πολιτικό έλεγχο με ταυτόχρονη επιχειρησιακή δύναμη του ΝΑΤΟ, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο στα τεκταινόμενα.

Η Τουρκία ανακοίνωσε πως πραγματοποιήθηκε σύνοδος στο Παρίσι το Σάββατο, η οποία και οδήγησε στη στρατιωτική επέμβαση εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, αν και η ίδια δεν είχε προσκληθεί από τη Γαλλία.

Αναλυτές τονίζουν το γεγονός πως , η διαφοροποιημένη στάση της Τουρκίας πηγάζει από την επιθυμία της να παρουσιαστεί ως τοποτηρητής της περιοχής και πρότυπο ειρήνης, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις ξένες επεμβάσεις.

Το σίγουρο είναι πάντως, πως η στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, ανθρωπιστική ή μη, έχει επιφέρει μεγάλους τριγμούς στους κόλπους της συμμαχίας αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ των μελών.

Πηγή: World Bulletin
http://www.epikaira.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube