Weather Icon
Γενικά θέματα 30 Μαρτίου 2011

Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο στις εξελίξεις στην Συρία

Η Τουρκία διεκδικεί ρόλο στις εξελίξεις στην Συρία

Τις επαφές της με τη Συρία έχει εντείνει η Τουρκία εν μέσω των αναταραχών που έχουν ξεσπάσει στη χώρα. Τη Συρία επισκέφθηκε την Κυριακή ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών, της περιβόητης ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ενώ η ’γκυρα πιέζει για μεταρρυθμίσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε τη Δευτέρα πώς βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επαφή με το Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ � Ασσάντ. Η ’γκυρα συμβούλεψε το Σύριο ηγέτη να ανταποκριθεί θετικά στις χρόνιες απαιτήσεις του λαού του , με μεταρρυθμιστική διάθεση , προκειμένου η Συρία να ξεπεράσει τα προβλήματά της, ανέφερε ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε Τούρκους δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για το Ιράκ.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός , τόνισε τους συγγενικούς δεσμούς που συνδέουν την Τουρκία με τη Συρία, κι όχι μόνον, αφού οι δύο χώρες μοιράζονται συνοριογραμμή 800 χλμ.

Ο Σύριος πρόεδρος δεν φάνηκε αρνητικά διακείμενος ως προς τις τοποθετήσεις της Τουρκίας, σημείωσε ο Ερντογάν, ο οποίος μάλιστα προσέθεσε πως αναμένει από μέρα σε μέρα την εφαρμογή μεταρρυθμιστικών αλλαγών εκ μέρους του Σύριου προέδρου. Ακόμη, δήλωσε, η Συρία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο εφαρμογής μεταρρυθμιστικών κανόνων, όπως η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και η απαλλαγή των πολιτικών κομμάτων από τους περιορισμούς που ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε με το Σύριο ομόλογό του Γουαλίντ αλ Μουχάλεμ , αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων στη Συρία.

Η Συρία συνταράσσεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες από αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις , με την αστυνομία να προσπαθεί να καταπνίξει βίαια τις αντιδράσεις σκοτώνοντας δεκάδες διαδηλωτές. Ο Αλ Ασσάντ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφασή του για άρση της 50ετούς κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και να ακυρώσει άλλες σκληρές διατάξεις αναφορικά με τις πολιτικές και κοινωνικές ελευθερίες.

Πηγή: Hurriyet Daily News
http://www.epikaira.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube