Weather Icon

Απέρριψαν τις κυβερνητικές προτάσεις οι μετανάστες της Υπατίας

Σε αδιέξοδο παραμένει το ζήτημα των μεταναστών του Μεγάρου Υπατία, καθώς μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν οι απεργοί πείνας αποφάσισαν να απορρίψουν ομόφωνα την πρόταση της κυβέρνησης για «καθεστώς ανοχής», κρίνοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά τους για νομιμοποίηση.

Οι μετανάστες αρνήθηκαν εξάλλου την πρόταση του υπουργού Υγείας για μεταφορά τους σε νοσοκομεία, εν όψει και της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στα νοσοκομεία, μετά από οδηγίες των γιατρών, όσοι χρειάζονται νοσηλεία.
Τόνισαν επίσης ότι η απεργία πείνας είναι δικός του αγώνας και στηρίζεται στις δικές τους αποφάσεις, ενώ ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι υποκινούμενοι και ζήτησαν να σταματήσουν τα ψέματα και οι συκοφαντίες που, όπως υποστήριξαν, διαδίδονται από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε εκ μέρους της ιατρικής ομάδας που παρακολουθεί την υγεία των απεργών πείνας ο Θανάσης Καραμπέλης, θα ήταν καλύτερο διακομιστούν οι μετανάστες στα νοσοκομεία ώστε να είναι πιο ασφαλείς, όσον αφορά τις ανάγκες νοσηλείας τους. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η απόφαση είναι των ίδιων των απεργών πείνας και ότι οι γιατροί δεν μπορούν να τους αναγκάσουν να κάνουν ο,τιδήποτε παρά τη θέλησή τους. «Η κυβέρνηση με αυτά που προτείνει δεν λύνει το πρόβλημα, γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί λύση το να εισαχθούν στα νοσοκομεία και να μείνουν εκεί μέχρι να πεθάνουν», εκτίμησε, σημειώνοντας πως σήμερα τέσσερις απεργοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, στο οποίο συνολικά βρίσκονται 66 άτομα.
Σημειώνεται ότι χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε νωρίτερα, η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Υγείας με εκπροσώπους των μεταναστών απεργών πείνας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης διαβεβαιώθηκε δια στόματος του υπουργού υγείαςΑνδρέα Λοβέρδου ότι «το θέμα της ανθρώπινης ζωής δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής». «Πάνω σε αυτή τη συμφωνία θα βαδίσουμε για την επίλυση του προβλήματος», πρόσθεσε.
Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι αποτελεί θετικό βήμα για την κυβέρνηση το γεγονός ότι «είχαμε επικοινωνία για να ξεκαθαρίσουμε αυτά που λέμε από την πρώτη ημέρα». «Η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε, «έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του νόμου. Δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζική νομιμοποίηση μεταναστών».
Όπως είπε, οι απεργοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους, οι οποίες θα μελετηθούν. «Εξηγήσαμε τα όρια που μπορούμε να κινηθούμε. Η πρότασή μας διαφοροποιεί τις συνθήκες που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό εάν σταματήσουν την απεργία πείνας», κατέληξε. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε και αυτός ότι «τίποτα δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή».
Από τους απεργούς πείνας ζητήθηκε χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος, πρόταση που απορρίφθηκε. Σύμφωνα με το νόμο, το ανθρωπιστικό καθεστώς χορηγείται σε αλλοδαπούς που είχαν στο παρελθόν άδεια παραμονής ή αποδεικνύεται ότι ζουν στη χώρα ως παράνομοι για 12 χρόνια.
Σύμφωνα με το νόμο, το υπό ανοχή καθεστώς χορηγείται σε παρανόμους μετανάστες, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι όπως τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι. Συνιστά αναστολή απέλασης για έξι μήνες. Η αναβολή απέλασης μπορεί να ανανεωθεί για εύλογο χρονικό διάστημα, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Επίσης, το υπό ανοχή καθεστώς προβλέπει δυνατότητα νόμιμης εργασίας για όσο καιρό παραμένει ο αλλοδαπός στη χώρα. Όμως, για την εφαρμογή του νόμου και κατά συνέπεια των συγκεκριμένων διατάξεων, οι οποίες προστέθηκαν στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις Επιστροφές, απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, το οποίο εκκρεμεί.
ΛΑΟΣ: Η Πολιτεία εκβιάζεται από την απεργία πείνας
Στη διάρκεια σύσκεψης στελεχών του ΛΑΟΣ, ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι είχε επισημάνει στην κυβέρνηση πως οι μετανάστες απεργοί πείνας «έπρεπε από την πρώτη στιγμή να εκδιωχθούν από τη Νομική» και υποστήριξε ότι «σήμερα η Ελληνική Πολιτεία εκβιάζεται από την απεργία πείνας».
«Ο κίνδυνος και εδώ πάλι είναι προφανής. Εάν κάποιος από αυτούς πεθάνει, που έχω την αίσθηση ότι κάποιοι ποντάρουν σε έναν τέτοιο θάνατο, αντιλαμβάνεστε ότι ο κίνδυνος του να έχουμε έναν γενικότερο ξεσηκωμό των Μουσουλμάνων είναι πάρα πολύ μεγάλος», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος εκτίμησε πως «η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στο δίλημμα» από τη μια υπερασπιστεί τη νομιμότητα και από την άλλη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τον θάνατο ενός εξ αυτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube