Weather Icon

Τέλος στο «ολιγοπώλειο» των τριών οίκων αξιολόγησης θα ζητήσουν οι ευρωβουλευτές.

Τον τερματισμό του «ολιγοπωλίου» των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης, και τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για όλους τους οίκους αξιολόγησης, αναμένεται να ζητήσουν σήμερα οι ευρωβουλευτές της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στις Βρυξέλλες.

Η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, στον απόηχο της πρόσφατης υποβάθμισης της Ελλάδας και της Ισπανίας από τον οίκο Moody’s, θα συζητήσει και θα θέσει σε ψηφοφορία την έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή Βολφ Κλιντς (ΕΛΚ), σχετικά με τη λειτουργία και τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, η έκθεση επισημαίνει το «ολιγοπώλιο» των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης (Moody’s, Fitch, Standard & Poor’s) και προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας.

«Η δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού έχει νόημα μόνον αν είναι ολοσχερώς ανεξάρτητος. Στόχος του θα είναι να εντείνει τον ανταγωνισμό σε ένα σύστημα που σήμερα είναι περίπου ολιγοπώλιο καθώς μόλις τρεις οίκοι κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά», σημείωσε ο Β. Κλιντς. Επιπλέον, η έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή, ζητά να καταστεί νομικά δυνατή η δίωξη για αστική ευθύνη των οίκων σε περιπτώσεις βαριάς αμέλειας. «Οι οίκοι πρέπει να έχουν την ευθύνη των αξιολογήσεών τους. Το να δηλώνουν ότι απλώς διατυπώνουν μια άποψη δεν είναι σοβαρό. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερη υπευθυνότητα», δήλωσε ο Κλιντς.
Το σχέδιο ψηφίσματος προτείνει, μεταξύ άλλων, τη συνένωση όλων των εθνικών οίκων αξιολόγησης σε ένα δίκτυο ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τους τρεις μεγάλους οίκους. Τονίζει, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία χρησιμοποιεί τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης, θα πρέπει να προβαίνει στις δικές της, εσωτερικές εκτιμήσεις. Τέλος, ο εισηγητής της έκθεσης επισημαίνει ότι το βασικό πρόβλημα που επιδείνωσε την κρίση, ήταν ο διττός ρόλος των οίκων αξιολόγησης, ότι δηλαδή «οι οίκοι, ταυτόχρονα, αξιολογούν τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και παρέχουν υπηρεσίες συμβούλου στις επιχειρήσεις που τα εκδίδουν». Αυτή τη «σύγκρουση συμφερόντων» θα επιχειρήσει να λύσει, μεταξύ άλλων, η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (ESMA), καταλήγει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.http://www.agelioforos.gr

<a title=”Adman Banner” href=”http://r2d2.adman.gr/click?webspace=3173&dfl=yes”><img src=”http://r2d2.adman.gr/banner?webspace=3173&dfl=yes&js=no” border=”0″ width=”0″ height=”0″ alt=”” /></a><br /> 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube