Weather Icon
Λιβύη , ΟΗΕ 23 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Η Τουρκία προσφέρει ένα υποβρύχιο και πέντε πλοία για το εμπάργκο

Λιβύη: Η Τουρκία προσφέρει ένα υποβρύχιο και πέντε πλοία για το εμπάργκο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ έχουν διαθέσει συνολικά 16 πλοία και υποβρύχια στην Ατλαντική Συμμαχία για την επιβολή του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη, με πέντε πλοία και ένα υποβρύχιο μόνο απο τη Τουρκία, ανακοίνωσε ένας στρατηγός του ΝΑΤΟ την Τετάρτη.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν «προσφέρει 16 πολεμικά σκάφη» για την επιχείρηση παρακολούθησης του εμπάργκο όπλων που η Συμμαχία συμφώνησε την Τρίτη να αναλάβει την ευθύνη, δήλωσε ο Καναδός στρατηγός Πιέρ Σεντ-Αμάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

Τα μέσα αυτά συνίστανται σε «ένα ιταλικό πλοίο διοίκησης, 10 φρεγάτες (τέσσερεις τουρκικές, και από μία από το Καναδά, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες), τρία υποβρύχια (Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία) και δύο βοηθητικά σκάφη (Ιταλία και Τουρκία)», διευκρίνισε ο ίδιος.
Πρόσθεσε ότι «μια σειρά από άλλα αεροπορικά μέσα» προτάθηκαν επιπλέον από χώρες του ΝΑΤΟ για την επιχείρηση αυτή, αλλά χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία δεν θα λάβει μέρος στο βομβαρδισμό της Λιβύης, αλλά θα μπορούσε να συμβάλει στις προσπάθειες για «έλεγχο» στη Μεσόγειο και του αεροδρόμιου της Βεγγάζης , προπύργιο ανταρτών στο συνταγματάρχη Καντάφι.
Η «αλυσίδα της διοίκησης» της επιχείρησης αυτής ξεκινά από το διοικητή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Αμερικανός στρατηγός Τζέιμς Σταυρίδης, περνά μέσα από τη βάση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη (νότια Ιταλία) και στη συνέχεια κατεβαίνει προς έναν Ιταλό ναύαρχο, αποσταλμένο από τη Ρώμη στη φρεγάτα διοίκησης, εξήγησε επίσης ο καναδός Στρατηγός.
Ένας ανώτερος υπεύθυνος του ΝΑΤΟ, υπό ανωνυμίας, δήλωσε επίσης ότι η επιβολή του εμπάργκο όπλων ήταν «σημαντική» για την εφαρμογή του ψηφισμάτος του ΟΗΕ.
 «Αν ο συνταγματάρχης Καντάφι θα μπορούσε να προμηθευθεί άλλα όπλα, αυτό θα παρέτεινε τη επιχείρηση», εκτίμησε ο ίδιος, ενώ οι δυνατότητες δράσης του λιβυκού στρατού ήταν ο στόχος των κτυπημάτων των χώρων του συνασπισμού από Σάββατο.
Ο ίδιος υπεύθυνος δήλωσε επίσης ότι οι φρεγάτες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το μηχανισμό, επειδή έχουν τη στρατιωτική ικανότητα να σταματήσουν ύποπτα πλοία και να στείλουν άνδρες επί των ύποπτων πλοίων για να ελέγξουν το φορτίο τους.
Κατά περίπτωση μπορούν επίσης να τα εκτρέψουν σε λιμάνια για περαιτέρω ελέγχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο ακριβής ρόλος της Ατλαντικής Συμμαχίας στις επιχειρήσεις αρχίζει να διαφανεί, μετά από πολλές μέρες διαπραγματεύσεων ενίοτε θυελλώδεις μεταξύ διαιρούμενων μελών,  αλλά ο τελικός ρόλος δεν έχει ακόμη καθορισθεί.
Οι πρεσβευτές των 28 χωρών μελών της συμμαχίας θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τους την Τετάρτη για να αποφασιστεί εάν θα ανατεθεί στο ΝΑΤΟ η διοίκηση της επιβολής της ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη.
«Το ΝΑΤΟ έχει κάνει προπαρασκευαστικά σχέδιά, αλλά η απόφαση για την εφαρμογή τους δεν έχει ληφθεί ακόμη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Συμμαχίας Οάνα Λουγκέσκου.
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε θετικό πνεύμα», πρόσθεσε, «το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να δράσει, εάν είναι αναγκαίο και όταν του ζητηθεί.”
Romandie.com 23.03.2011

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube