Weather Icon

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μπαχρέιν

 Με διάταγμά του ο βασιλιάς εξουσιοδοτεί τον επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του Μπαχρέιν να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει την ασφάλεια της χώρας. Δύο νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες.

Δύο άνδρες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Μπαχρέιν μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή από το νοσοκομείο Σαλμανίγια, στο οποίο διακομίζονται οι τραυματίες από τις σιιτικές περιοχές, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σκοτώθηκε ένας κάτοικος του Μπαχρέιν.
Πρόσθεσε άλλωστε ότι και ένας υπήκοος Μπανγκλαντές έχασε τη ζωή του στη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Ο βασιλιάς Χάμαντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μία ημέρα μετα την αποστολή ξένων στρατευμάτων από τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η σιιτική εξέγερση.
Εξάλλου και ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε σήμερα σε συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών και της αστυνομίας στη σιιτική περιοχή Σίτρα, ενώ και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, όπως δήλωσε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν.
Ακτιβιστές έκαναν λόγο για συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας σε σιιτικά χωριά κοντά στην πρωτεύουσα.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «ομάδες δολιοφθορεών άνοιξαν πυρ εναντίον περιπολιών στην περιοχή Μπούρι», νότια της Μανάμα, χωρίς να αναφέρει όμως θύματα.
Ένας υπεύθυνος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε από τη μεριά του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η αστυνομία έχει αρχίσει «να ξανανοίγει τους δρόμους που είχαν κλείσει ο διαδηλωτές» στις σιιτικές περιοχές νότια της πρωτεύουσας.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση σχετικά με την πλατεία του Μαργαριταριού, επίκεντρο της εξέγερσης στην πρωτεύουσα, όπου αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία από τις 19 Φεβρουαρίου.
«Αν οι διαδηλωτές παραμείνουν στην πλατεία και αποφύγουν να πραγματοποιήσουν διαδηώσεις χωρίς άδεια ή να κόψουν τους δρόμους, δεν θα τους πειράξουν», επεσήμανε.
Στέλνουν διπλωμάτη οι ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι απέστειλαν υψηλόβαθμο διπλωμάτη στο Μπαχρέιν με στόχο να προωθήσει τον διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στα προβλήματα του βασιλείου.
Ο βοηθός υπουργός Εσωτερικών Τζέφρι Φέλτμαν έφτασε χθες Δευτέρα στο Μπαχρέιν, όπως δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι, μία ημέρα προτού ο βασιλιάς Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο Φέλτμαν κάλεσε όλες τις πλευρές να δράσουν υπεύθυνα και να επιτρέψουν τη διεξαγωγή αξιόπιστου διαλόγου, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τόμι Βίτορ.
«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στα προβλήματα του Μπαχρέιν. Μία πολιτική λύση είναι απαραίτητη και όλες οι πλευρές πρέπει να εργαστούν προς ένα διάλογο που θα απαντήσει στις ανάγκες όλων των πολιτών του Μπαχρέιν», πρόσθεσε ο Βίτορ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα.
«Καλούμε όλες τις πλευτρές να δράσουν υπεύθυνα και να αφήσουν το χώρο που χρειάζεται για τη διεξαγωγή αξιόπιστου διαλόγου. Εκεί εστιάζουμε την ενέργειά μας», υπογράμμισε.
Οι ΗΠΑ, στενός συνεργάτης τόσο του Μπαχρέιν όσο και της Σαουδικής Αραβία, έχει αντιδράσει προσεκτικά μετά την ανάπτυξη σαουδαραβικών στρατευμάτων στη χώρα σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης του Μπαχρέιν να αντιμετωπιστεί η σιιτική εξέγερση.
«Ανησυχούμε ιδιαίτερα από τις ολοένα και περισσότερες αναφορές για προβοκάτσιες και θρησκευτική βία από όλες τις πλευρές. Η χρήση βίας από οποιαδήποτε πλευρά μόνο θα χειροτερέψει την κατάσταση», επεσήμανε ο Βίτορ.
Οι αναλυτές θεωρούν την κίνηση των σαουδαραβικών στρατευμάτων ως ένδειξη της ανησυχίας του Ριάντ ότι τυχόν υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης του Μπαχρέιν μπορεί να προκαλέσουν εξέγερση στη σιιτική μειονότητα στη Σαουδική Αραβία.
Οι σιίτες του Μπαχρέιν, που αποτελούν περισσότερο από το 60% του πληθυσμού, ισχυρίζονται ότι πέφτουν θύματα διακρίσεων από τη σουνιτική βασιλική οικογένεια.
Kαταδίκη από την αντιπολίτευση
Το μεγαλύτερο σιιτικό κίνημα του Μπαχρέιν, το Wefaq, καταδίκασε την απόφαση της σουνιτικής κυβέρνησης να κηρύξει σήμερα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης και ζήτησε διεθνή επέμβαση.
“Δεν μπορείς να κάνεις τίποτε. Ο στρατός ελέγχει την κοινωνία τώρα», δήλωσε ο Τζάσιμ Χουσέιν, πολιτικός του Wefaq.
«Το καταδικάζουμε και ζητούμε από τη διεθνή κοινότητα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της», πρόσθεσε.
Εξάλλου ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι δήλωσε σήμερα ότι η Ομάδα των 8 (G8) εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την αποστολή ένοπλων δυνάμεων στο Μπαχρέιν.
«Το συζητήσαμε και εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής, γειτονικές χώρες αποφάσισαν να στείλουν ένοπλες δυνάμες για να υποστηρίξουν τον βασιλιά του Μπαχρέιν», δήλωσε ο Φρατίνι στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G8.
«Η ιδαίτερη ευαισθησία σε αυτή (την στρατιωτική επέμβαση) είναι κάτι που εμείς οι Δυτικοί συχνά δεν καταλαβαίνουμε πολύ λίγο, αλλά οι Άραβες το καταλαβαίνουν πολύ καλά», υπογράμμισε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube