Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 21 Μαρτίου 2011

Τα λέγαμε εδώ και καιρό ότι η Τουρκία είναι το ‘φίδι’ που έτρεφε στον κόρφο της η Δύση!

Σχετικό δημοσίευμα: Τουρκία, το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Δύσης

Τουρκική «τορπίλη» στο ΝΑΤΟ – Δε θέλουν το «πρόσταγμα» οι ΗΠΑ

Οι τουρκικές ενστάσεις για τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη οδήγησαν σε ναυάγιο τη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ για την συμμαχική επιχείρηση. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ταυτόχρονα ότι θέλουν να παραδώσουν άμεσα το «πρόσταγμα» σε Γαλλία, Βρετανία ή στο ΝΑΤΟ.

Σοβαρή εμπλοκή προκάλεσαν στο ΝΑΤΟ οι τουρκικές ενστάσεις για την επιχείρηση επιβολής ζώνης εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη. Η συνεδρίαση που άρχισε το πρωί της Κυριακής, διεκόπη στις 8.30 το βράδυ, ώστε να πραγματοποιηθούν διαβουλεύσεις και να συνεχιστεί η συνεδρίαση, τρεις ώρες αργότερα.

Τουρκική «τορπίλη» στο ΝΑΤΟ - Δε θέλουν το «πρόσταγμα» οι ΗΠΑ

Ωστόσο, και πάλι, η συνεδρίαση, πέραν της έγκρισης του γενικότερου σχεδίου για επιβολή εμπάργκο όπλων και εναέριου αποκλεισμού , δεν κατέληξε σε απόφαση για τον ρόλο που θα παίξει η Συμμαχία στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και μετέθεσε τη λήψη της σχετικής απόφασης σε συνεδρίαση αύριο Τρίτη.
Ρ.Γκέιτς

Ρ.Γκέιτς
Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να μεταβιβάσει την διοίκηση της συμμαχικής επιχείρησης είτε στη Γαλλία και τη Βρετανία, είτε – στην καλύτερη περίπτωση – στο ΝΑΤΟ, το οποίο όμως εμφανίζεται ανίκανο να αποφασίσει το ρόλο του σε αυτήν.
Ο Γκέιτς δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη συμμαχία η οποία θα επιβάλλει τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη και αναμένουν να μεταβιβάσουν την «πρωταρχική ευθύνη» της αποστολής σε άλλους, εντός των ημερών.
Η Βρετανία ή η Γαλλία θα μπορούσαν να αναλάβουν την ευθύνη των αεροπορικών επιχειρήσεων, ή θα μπορούσε να προϊσταται το ΝΑΤΟ, εφόσον ξεπεραστούν οι ανησυχίες του Αραβικού Συνδέσμου για ενδεχόμενη υποταγή τους στην ηγεσία της Συμμαχίας.
Ο Ρόμπερτ Γκέιτς δεν αναφέρθηκε στις ενστάσεις της Τουρκίας, αλλά οι δηλώσεις του συμπίπτουν με την εκδήλωση έντονης ανησυχίας στο αμερικανικό πολιτικό στερέωμα σχετικά με το εύρος και την φυσιογνωμία της επιχείρησης στη Λιβύη, ειδικά δε μετά και την δήλωση αμερικανού στρατιωτικού αξιωματούχου ότι η επίθεση εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο.
«Νομίζω ότι υπάρχουν δυο πιθανότητες. Μια είναι η Βρετανική και η Γαλλική ηγεσία. Μια άλλη είναι η χρήση του μηχανισμού του ΝΑΤΟ. Θεωρώ ότι υπάρχει μια ευαισθησία από πλευράς του Αραβικού Συνδέσμου στο να εμφανιστεί να δρα υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.
Οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών-μελών, στη συνάντηση θα επαναλάβουν τη Δευτέρα και θα πρέπει να συμφωνήσουν πλέον στην ενεργό ανάμιξη των δυνάμεων της συμμαχίας στο σχέδιο επιβολής απαγόρευσης πώλησης όπλων, το οποίο περιλαμβάνει τη χρήση αεροσκαφών και πλοίων, της συμμαχίας για την παρεμπόδιση του καθεστώτος Καντάφι να εφοδιαστεί με οπλισμό.
Από την Τζέντα όπου μετείχε σε οικονομικό φόρουμ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί τον τερματισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων το συντομότερο δυνατό, κάτι που πληροφορίες αναφέρουν ότι δήλωσε και ο Τούρκος αντιπρόσωπος στη συνεδρίαση των πρεσβευτών στο ΝΑΤΟ.
Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε την Κυριακή ότι στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που μετέχει στις σχετικές συσκέψεις που πραγματοποιούνται από το Σάββατο στο υπουργείο, ανέφερε ότι «η Τουρκία υποστηρίζει την απόφαση περί απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο, αλλά δεν συμφωνεί με την πραγματοποίηση στρατιωτικής επιχείρησης που θα ανοίξει το δρόμο για εγκατάσταση [δυνάμεων] στη Λιβύη».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube