Weather Icon

Τουρκικά διαβήματα προς Ε.Ε. για συμφωνία επανεισδοχής

ΠΑΥΛΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ και προειδοποιήσεις επιστράτευσε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η Άγκυρα, διαμηνύοντας προς τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να υπογράψει την ευρωπαϊκή Συμφωνία Επανεισδοχής παράνομων μεταναστών και συνεπώς δεν θα την εφαρμόσει, εάν δεν εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση των θεωρήσεων διαβατηρίων Τούρκων πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Η θέση αυτή του Τουρκικού ΥΠΕΞ μεταφέρθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σε διπλωματικό επίπεδο προς την Κομισιόν, ενώ διατυπώθηκε και σε πολιτικό επίπεδο στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη βελγική πρωτεύουσα. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι το πρόγραμμα του Τούρκου αξιωματούχου περιλάμβανε και συνάντηση με την αρμόδια Επίτροπο Σεσίλια Μάλμστρομ, η οποία αναμενόταν να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ. Σημειώνεται ότι η Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας υιοθετήθηκε από τους «27», αλλά με την περίληψη δήλωσης εκ μέρους της Κομισιόν ότι η εν λόγω Συμφωνία δεν παραπέμπει σε νέους όρους εντολής για διαπραγμάτευση διευκολύνσεων ή/και απελευθέρωσης θεωρήσεων διαβατηρίων, τοποθέτηση η οποία προκάλεσε την έκρηξη της Άγκυρας.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμενόταν χθες να συναντηθεί και με τον Επίτροπο διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, προκειμένου να αξιολογήσουν τη δυνατότητα ανοίγματος του τελευταίου ουσιαστικά διαθέσιμου κεφαλαίου των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για τον Ανταγωνισμό. Η εκπρόσωπος του κ. Φούλε, Νατάσα Μπάτλερ, ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου επρόκειτο να τεθεί και το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης των ΜΜΕ, υπό το φως των πρόσφατων συλλήψεων και διώξεων δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Χθες το μεσημέρι, ο κ. Νταβούτογλου συναντήθηκε με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Κάθριν Άστον, ενώ υπό την ιδιότητά του ως προεδρεύοντος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετείχε στη διαθεσμική συνάντηση με τον Γ.Γ. του Σώματος Τhorbjorn Jagland.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 05/03/2011

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube