REAL TIME |

Γενικά θέματα 16 Μαρτίου 2011

Το ισραηλινό Ναυτικό κατέλαβε πλοίο με όπλα

Το ισραηλινό Ναυτικό κατέλαβε πλοίο με όπλα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Εμπορικό πλοίο, το οποίο μετέφερε όπλα, κατέλαβε χθες το ισραηλινό ναυτικό στα ανοιχτά της χώρας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, το φορτίο προήλθε από το Ιράν και τη Συρία, με προορισμό τη Λωρίδα της Γάζας. Το περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο σε σειρά ισραηλινών ναυτικών επιχειρήσεων εναντίον του «λαθρεμπορίου όπλων» από τη Συρία και το Ιράν -όπως το χαρακτηρίζει το Ισραήλ- με αποδέκτες τη Χαμάς και τη λιβανική Χεζμπολάχ.
«Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα όπλα προήλθαν από το Ιράν και πραγματοποίησαν σταθμό στη Συρία. Αυτός είναι ο άξονας που ενισχύει την τρομοκρατία στον Λίβανο και τη Γάζα», είπε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Το ισραηλινό ναυτικό ανακοίνωσε ότι το πλοίο «Βικτόρια» ξεκίνησε από το λιμάνι της Λατάκια στη Συρία, προτού μεταβεί στο τουρκικό λιμάνι της Μερσίνας, από όπου απέπλευσε με προορισμό του την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αν και -σύμφωνα πάντα με το ισραηλινό επιτελείο- η Τουρκία και η Αίγυπτος δεν εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο όπλων.

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ταξίαρχος Αβι Μπεναγιάχου, ανέφερε ότι το πλοίο μετέφερε τουλάχιστον τρία εμπορευματοκιβώτια γεμάτα όπλα, ενώ οι Αρχές ερευνούσαν χθες το σκάφος και τα υπόλοιπα κοντέινερ αναζητώντας κι άλλα οπλικά συστήματα. «Γνωρίζουμε ότι το πλοίο βρισκόταν στη Λατάκια. Αν συνδυάσουμε σε αυτό την πρόσφατη επίσκεψη των ιρανικών πολεμικών στο λιμάνι, μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας», είπε ο ταξίαρχος Μπεναγιάχου.

Το «Βικτόρια» ανήκει σε γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία, ναυλώθηκε από γαλλική επιχείρηση και ταξιδεύει με σημαία Λιβερίας. Η νηοψία και η κατάληψη του σκάφους έγιναν σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις ισραηλινές ακτές, ενώ οι άνδρες του ισραηλινού ναυτικού δεν συνάντησαν καμία αντίσταση από το πλήρωμα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_16/03/2011_435977 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube