Weather Icon
Γενικά θέματα 16 Μαρτίου 2011

Λιβύη: Την ανακατάληψη της Βεγγάζης θέλει η κυβέρνηση

Θέμα ημερών η ανακατάληψη της Βεγγάζης, πιστεύει η κυβέρνηση, που προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν δυσκολίες σε μελλοντικά συμβόλαια με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης.
Την πεποίθησή της κυβέρνησης της Λιβύης, ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο στρατός θα έχει ανακτήσει τον έλεγχο σε όσες περιοχές της χώρας βρίσκονται ακόμα στα χέρια των ανταρτών, εξέφρασε με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ, από την Τρίπολη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, της χώρας, Κάλεντ Καΐμ.

«Για να επιτύχουμε να επανενώσουμε τη χώρα και να τη διατηρήσουμε ενωμένη, ο στρατός πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο σε μια σειρά πόλεων», τόνισε ο Λίβυος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
«Ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε το συντομότερο δυνατόν. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ζήτημα ημερών», δήλωσε ο Καΐμ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως περισσότεροι από 3.000 επαναστάτες υπερασπίζονται, απέναντι στις κυβερνητικές δυνάμεις, το ανατολικό προπύργιό τους, την Βεγγάζη.
Στην ίδια συνέντευξη ο Κάλεντ Καΐμ, αναφερόμενος στα πετρελαϊκά συμβόλαια με τις ξένες εταιρείες, είπε ότι η κυβέρνηση της Λιβύης θα σεβαστεί τις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά προέβλεψε ότι ίσως θα υπάρξουν προβλήματα στη μελλοντική συνεργασία με πετρελαϊκές εταιρείες της Δύσης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κερδίζει έδαφος ο Καντάφι
Προελαύνει προς τη Βεγγάζη όπου οι αντικυβερνητικοί φοβούνται λουτρό αίματος

Τρίπολη
Οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι ανακατέλαβαν την Ατζαμπίγια, κομβική πόλη που μέχρις στιγμής βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών, σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής λιβυκής τηλεόρασης. «Η πόλη της Ατζαμπίγια εκκαθαρίστηκε από μισθοφόρους και τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα», ανέφερε το λιβυκό δελτίο ειδήσεων, μιλώντας για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που σύμφωνα με τον ηγέτη της Λιβύης είναι ξένοι και φανατικοί ισλαμιστές.
Η Ατζαμπίγια βομβαρδίστηκε σκληρά πριν γίνει επίθεση και από ξηράς και οι ελαφρώς οπλισμένοι αντικυβερνητικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν προς την Βεγγάζη και το Τομπρούκ. Σύμφωνα με τον Σολιμάν Μπουτσιγκίρ, εξόριστο πρόεδρο λιβυκής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν η Βεγγάζη πέσει στα χέρια των κανταφικών δυνάμεων θα πρέπει να αναμένουμε «ένα λουτρό αίματος, μια σφαγή παρόμοια με εκείνη που είδαμε στη Ρουάντα».
Καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι κερδίζουν έδαφος προς τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, οι Λίβυοι πολίτες παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς προσπαθώντας να αποφύγουν βομβαρδισμούς και αντίποινα. Εκεί που μέχρι πρότινος μόνο ξένοι εργάτες περνούσαν τα σύνορα σε αναζήτηση ασφάλειας, τώρα ένα ανθρώπινο ποτάμι κατευθύνεται προς την Αίγυπτο. «Την Δευτέρα, οι μισοί από τους 2.250 περίπου που διέσχισαν τα σύνορα ήταν Λίβυοι, σε πολλές περιπτώσεις και οικογενείς με παιδιά. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό στην αιγυπτιακή πλευρά της Λιβύης», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Σιμπέλα Γουίλκς.
Παράλληλα, μετά την σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 8 (G8) στο Παρίσι, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ζήτησε σήμερα κατάπαυση πυρός και την επιβολή ανθρωπιστικής ζώνης για να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λιβύη, αναγνωρίζοντας ότι “τα τανκς είναι πιο γρήγορα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». «Χρειάζεται κατάπαυση πυρός, μία ανθρωπιστική ζώνη για να προστατευθούν οι άμαχοι διότι η ζώνη εναέριου αποκλεισμού δεν θα αρκέσει. Μόνο αυτή δεν θα διασφαλίσει το τέλος των συγκρούσεων”, δήλωσε.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της G8 ζήτησαν σήμερα από τον ΟΗΕ να επιβάλει νέα μέτρα ώστε “να αυξήσει τις πιέσεις” στον Καντάφι, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ. “Συμφωνήσαμε να ζητήσουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενισχύσει τις πιέσεις στον συνταγματάρχη Καντάφι. Δεν θέλω να προκαταβάλλω τι θα αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά) υπάρχει μία δέσμη μέτρων που μπορούμε να εξετάσουμε: ενισχυμένες κυρώσεις, τη δημιουργία ανθρωπιστικών ζωνών, μιλάμε για ναυτικό αποκλεισμό, όλες αυτές οι πιθανότητες θα μελετηθούν. “, δήλωσε ο Ζιπέ η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της G8.
Οι οκτώ χώρες “συμφώνησαν να ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το συντομότερο δυνατό δηλαδή πριν το τέλος της εβδομάδας, να υιοθετήσει μία απόφαση η οποία θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε τη λιβυκή αντιπολίτευση”.
Παρ’ όλα αυτά στα γραπτά συμπεράσματα της συνάντησης η G8 δεν αναφέρεται στην πιθανότητα ζώνης εναέριου αποκλεισμού, μέτρο στο οποίο πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, αντιτίθενται. “Οι υπουργοί ζήτησαν από τον Μουάμαρ Καντάφι να σεβαστεί τα δίκαια αιτήματα του λιβυκού λαού όσον αφορά τα βασικά τους δικαιώματα, την ελευθερία έκφρασης”, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της συνάντησης.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube