REAL TIME |

Weather Icon
Κύρα Αδάμ 18 Μαρτίου 2011

Μπροστά σε δύο Μηχανισμούς

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Μπροστά σε δύο Μηχανισμούς στέκεται αμήχανα η κυβέρνηση, μετά τις αποφάσεις της άτυπης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα και τις επόμενες, στην «κανονική» σύνοδο κορυφής στις 25 Μαρτίου.
ΑΦΟΥ πήρε την επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής των δανείου της τρόικας και μείωση επιτοκίου και συμφώνησε απνευστί στο βαρύ όρο της πώλησης-αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, η Αθήνα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην προσπάθειά της να επωφεληθεί από τους δύο Μηχανισμούς της Ε.Ε., που θα ανακουφίσουν κάπως το μόνιμο και επιτακτικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

* Ο πρώτος είναι ο Προσωρινός Μηχανισμός της Ε.Ε., από τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να εξασφαλίσει μέρος της ρευστότητας που έχει ανάγκη μέχρι το 2013.
Ο Προσωρινός Μηχανισμός δημιουργήθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους την επαύριο της συμφωνίας της Ελλάδας με την τρόικα και της επιβολής του Μνημονίου.
Ο Μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε και συμφωνήθηκε για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες της Ιρλανδίας (και άλλων χωρών που αδυνατούν να βγουν στις αγορές), αλλά δεν κάλυψε και την Ελλάδα.
ΑΥΤΟ σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ώστε να συμπεριληφθεί στον Προσωρινό αυτό ευρωπαϊκό Μηχανισμό και αν υπάρξει η ευρωπαϊκή πολιτική βούληση, τότε θα μπορέσει να υπολογίζει στο Μηχανισμό για την αγορά ελληνικών ομολόγων μέχρι το 2013. Με άλλα λόγια, μιλάμε για ένα νέο δάνειο, το οποίο βεβαίως θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, με τα οποία θα συμφωνήσει αναγκαστικώς η Αθήνα.
* ΑΠΟ τα μέσα του 2013 και αφού έχει οριστικοποιηθεί ο Σταθερός Μηχανισμός (που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις 25 Μαρτίου), η Ελλάδα θα μπορεί πλέον να απευθύνεται στο Μηχανισμό αυτό για να εξασφαλίσει τις ανάγκες σε ρευστότητα. Ο Μηχανισμός αυτός, όμως, προβλέπει μια άλλη ενδιαφέρουσα διαδικασία.
ΤΑ κράτη-μέλη που θα θελήσουν να τον χρησιμοποιήσουν θα περάσουν ένα «κρας τεστ», θα εξεταστεί δηλαδή η «βιωσιμότητα του χρέους» τους. Η ευρωζώνη τότε θα πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα την τύχη αυτής της χώρας:
ΕΙΤΕ θα κριθεί οικονομικώς «φερέγγυα» και θα μπορέσει να προχωρήσει σε δανεισμό είτε θα κριθεί «αφερέγγυα» και, συνεπώς, θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Ο δρόμος για τον Προσωρινό ή το Σταθερό Μηχανισμό δεν είναι μακρύς και το πιθανότερο είναι ότι η Ελλάδα θα τους περπατήσει και τους δύο.
ΤΟ σίγουρο είναι ότι και οι δύο αυτοί ευρωπαϊκοί δρόμοι θα είναι τραχείς και πολύ δύσκολοι για την Ελλάδα, τουτέστιν θα συνοδεύονται με νέους όρους, απαιτήσεις και προϋποθέσεις, που δεν θα μπορέσει να αποφύγει η Ελλάδα.
Η ΟΠΟΙΑ, όμως, δείχνει για ακόμη μία φορά απροετοίμαστη και ασυντόνιστη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube