Weather Icon
Γενικά θέματα 4 Μαρτίου 2011

Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στη Λιβύη


Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι μάχες στη Λιβύη με τους εξεγερμένους να λένε με μια φωνή «νίκη ή θάνατος».
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι μάχες στη Λιβύη με τους εξεγερμένους να λένε με μια φωνή «νίκη ή θάνατος». Δακρυγόνα και πυροβολισμοί επιστρατεύτηκαν στην Τρίπολη, προκειμένου οι δυνάμεις του Καντάφι να απωθήσουν χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους μετά από προσευχή.

Νωρίτερα διαδηλωτές υπέρ και κατά του Καντάφι συνεπλάκησαν χωρίς όπλα στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας. Εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε στο αλ Τζαζίρα ότι οι αντικαθεστωτικοί θα επιτεθούν στην Τρίπολη, μόλις οι διεθνείς δυνάμεις επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης έχει ζητήσει αεροπορικές επιδρομές με την υποστήριξη του ΟΗΕ εναντίον των αφρικανών μισθοφόρων που μάχονται για τον Καντάφι.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στα ανατολικά, όπου ο έλεγχος της περιοχής έχει περιέλθει στους αντικαθεστωτικούς. Εκτεταμένες συγκρούσεις σημειώθηκαν στα περίχωρα της πόλης Ρας Λανούφ, που βρίσκεται 660 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας.
Οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να εκδιώξουν τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι από το Ρας Λανούφ και έχουν καταλάβει το λιμάνι, όπως δήλωσαν δύο εξ αυτών μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.
Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης δήλωσε ότι οι δυνάμεις των αντικαθεστωτικών απώθησαν αυτές του Καντάφι που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Μπρέγκα.
Ωστόσο, κυβερνητική πηγή διέψευσε ότι η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων. «Η Μπρέγκα δεν έπεσε», είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της υποστηρίζει ότι ελέγχει την πόλη αυτή ήδη από την Τετάρτη και ότι έχει ήδη προχωήσει προς άλλες πόλεις, προς τα δυτικά.
Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δηλώσεις κατοίκων της πόλης Ζαουίγια, τουλάχιστον 30 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Εκπρόσωπος των εξεγερμένων ανέφερε ότι η πόλη δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Καντάφι και έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τον αριθμό.
Σύγχυση επικρατεί επίσης σχετικά με το αν η πόλη έχει πέσει στα χέρια των δυνάμεων που υποστηρίζουν τον Λίβυο ηγέτη. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ο στρατός έχει ανακαταλάβει την Ζαουίγια. Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα αντικαθεστωτικός, που όμως παραδέχθηκε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη.
«Πορτοκαλί συναγερμός» Interpol
«Πορτοκαλί συναγερμό» προς τις αστυνομίες των κρατών μελών της για τον ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και άλλους 15 Λίβυους, συμπεριλαμβανομένων μελών του περιβάλλοντος του, σήμανε η Interpol.
Η Interpol δεν απαιτεί από τα 188 κράτη-μέλη του οργανισμού της να συλλάβουν τους 16 αυτούς Λίβυους, αλλά τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτούς ώστε να συνδράμουν στην εφαρμογή των κυρώσεων που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 26 Φεβρουαρίου, κυρίως την απαγόρευση των ταξιδιών και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.
Ελβετία: Στοπ στις μεταφορές χρημάτων προς το περιβάλλον Καντάφι
Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Ελβετίας απαγόρευσαν τις μεταφορές χρηματικών ποσών, τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της οικογένειας του Λίβυου ηγέτη και των συνεργατών του.
Το Φεβρουάριο η ελβετική κυβέρνηση είχε παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 29 Λίβυων που συνδέονται με τον Καντάφι, ενώ είχε επίσης παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.
«Η Ελβετία θέλει να αποτρέψει οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη στον Μουάμαρ Καντάφι και τον κύκλο του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ελβετική κυβέρνηση.
Οι ελβετικές αρχές απαγόρευσαν επίσης την πρόσβαση ανθρώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Καντάφι σε χρήματα ή οικονομικούς πόρους, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.
Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει τη λιβυκή πετρελαϊκή εταιρεία Tamoil, η οποία διαχειρίζεται διυλιστήριο 72.000 βαρελιών ημερησίως στη δυτική Ελβετία.
Στην ερώτηση, αν το μέτρο αυτό θα έχει επίδραση στην Tamoil, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αντρέ Σιμονάτσι απάντησε: «Με κάθε συναλλαγή για την Tamoil εγείρεται το ερώτημα- πού πάνε τα χρήματα; Θα πρέπει να διερευνηθεί ποιος θα επωφεληθεί».
Ο εκπρόσωπος της Tamoil Λοράν Παολιεγιό δήλωσε ότι τα νέα μέτρα δεν θα έχουν αντίκτυπο στην εταιρεία. «Η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι η Tamoil Switzerland είναι ελβετική εταιρεία και, όπως οποιαδήποτε άλλη, μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε κανονικά», σημείωσε.
Nαυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube