Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 2 Μαρτίου 2011

Αποκλείει το Κόσοβο κάθε προοπτική διαπραγμάτευσης με τη Σερβία

Αποκλείει το Κόσοβο κάθε προοπτική διαπραγμάτευσης με τη Σερβία σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και το νομικό και συνταγματικό καθεστώς του, και δια στόματος του προέδρου της βουλής, Γιακούπ Κρασνίτσι, τονίζει πως η “ατζέντα” του επικείμενου διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας θα περιέχει πρακτικά και τεχνικά ζητήματα, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιακούπ Κρασνίτσι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί το θέμα των αγνοούμενων στο διάλογο, αλλά χαρακτηρίζει “φανταστικό” τον αριθμό των 1.500 Σέρβων και άλλων μη Αλβανών, που, σύμφωνα με όσα έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, έχουν “εξαφανιστεί” μετά την είσοδο του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο.

Ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου χαρακτηρίζει “φαντασιώσεις” τις κατηγορίες που απευθύνει η έκθεση Μάρτι σε κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες του Κοσόβου, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, για παράνομο εμπόριο οργάνων και καλεί τη EULEX να προβεί σε ανακρίσεις, το συντομότερο δυνατό, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες της “επινοημένης αυτής έκθεσης”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκθεση Μάρτι μπορεί να επηρέασε πρόσκαιρα τη διεθνή πορεία του Κοσόβου, αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει την πορεία του προς τη διεθνή αναγνώριση και ενσωμάτωση.

Σε ό,τι αφορά το βόρειο Κόσοβο, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία Σέρβοι, ο Γιακούπ Κρασνίτσι αποκλείει κατηγορηματικά κάθε σενάριο απόσχισής του και θεωρεί ότι οι Σέρβοι που ζουν στο βορρά, σταδιακά, θα ακολουθήσουν το “καλό παράδειγμα”, όπως χαρακτηριστικά λέει, συμπατριωτών τους, που διαβιούν σε άλλες περιοχές του Κοσόβου, και θα ενταχθούν στις κεντρικές δομές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ερώτηση: Είναι το Κόσοβο έτοιμο για το διάλογο με το Βελιγράδι; Πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος αυτός και ποια θα είναι η “ατζέντα” του; Θα μπορούσε η ανεξαρτησία να είναι ένα από τα υπό συζήτηση θέματα;

Απάντηση: Ναι, είναι έτοιμο, ως ισότιμη πλευρά και εντός του καθορισμένου από το Ψήφισμα της Συνέλευσης του ΟΗΕ πλαισίου. Στο εν λόγω Ψήφισμα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα συζητηθεί η βελτίωση της ζωής των πολιτών μας. Η κυβέρνηση του Κοσόβου έχει διορίσει πλέον και τον επικεφαλή της αντιπροσωπείας μας για συνομιλίες με τη Σερβία. Εμείς, έχουμε ανάγκη να συνομιλήσουμε με τη Σερβία για πολλά πρακτικά θέματα της καθημερινής ζωής και για τεχνικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η εδαφική ακεραιότητά του, η κυριαρχία, το νομικό και συνταγματικό καθεστώς του είναι αδιαπραγμάτευτα θέματα, τα οποία δεν θα τεθούν υπό συζήτηση στο τραπέζι συνομιλιών με τη Σερβία, ή με οποιονδήποτε άλλον, διότι κανείς στο Κόσοβο δεν δικαιούται τη διαπραγμάτευση αυτών.

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, τον προηγούμενο Ιούλιο, “σφράγισε” τη διεθνή νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, την οποία έχουν αναγνωρίσει μέχρι τώρα 75 χώρες- μέλη του ΟΗΕ. Η Ανακήρυξη της Δημοκρατίας του Κοσόβου δεν ήταν τυχαίο γεγονός , αλλά αποθέωση των προσπαθειών, ενός περίπου αιώνα, ενός λαού και μιας χώρας, προσαρτημένων βιαίως και αδίκως.

Δικαίως έχει ειπωθεί ότι, το Κόσοβο, στο διεθνές δίκαιο αποτελεί περίπτωση ‘sui generis’, η οποία δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο πρόβλημα στον κόσμο. Το Κόσοβο είναι τρία χρόνια τώρα ανεξάρτητο, και πιστεύουμε ότι σ’ ένα μέλλον όχι πού μακρινό, και η ίδια η γειτονική Σερβία, θα το αναγνωρίσει.

Ερώτηση: Κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες του Κοσόβου, όπως ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, έχουν δεχθεί δριμεία κριτική από διάφορους κύκλους σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, για εμπλοκή τους σε παράνομο εμπόριο οργάνων, στο Κόσοβο και την Αλβανία. Ποια νομίζετε ότι είναι η βάση αυτών των κατηγοριών και τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια;

Απάντηση: Εσείς, νομίζετε ότι οι φαντασιώσεις του Μάρτι στηρίζονται κάπου; Όχι. Δεν έχουν καμιά βάση και είμαι πεπεισμένος ότι μετά την επανάληψη των ανακρίσεων, θα αποδειχθούν και πάλι ανύπαρκτες. Κανείς στο Κόσοβο δεν ανησυχεί για τους ισχυρισμούς της έκθεσης, αλλά για την πραγματική ζημία, που επέφερε, πρόσκαιρα, στο Κόσοβο. Εν τέλει, αυτός ήταν και ο σκοπός του, γι΄αυτό κι εμείς ζητούμε από τη EULEX ανακρίσεις, το συντομότερο δυνατό, διότι πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, στον επαγγελματισμό και την ουδετερότητά της. Όσο το δυνατό νωρίτερα ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις, τόσο το καλύτερο για μας, διότι δεν θα παραταθούν οι αρνητικές συνέπειες της επινοημένης αυτής έκθεσης.

Ερώτηση: Νομίζετε ότι η κατάσταση (η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί μετά την έκθεση Μάρτι) θα μπορούσε να “εκτροχιάσει” την πορεία του Κοσόβου προς την ενσωμάτωση στην Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα εν γένει;

Απάντηση: Η έκθεση επηρέασε πρόσκαιρα τη διεθνή εικόνα του Κοσόβου, αλλά δεν μπορεί να εμποδίσει την πορεία του προς τη διεθνή αναγνώριση και την ένταξή του ως μέλος στους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ, καθώς και προς την ευρωπαϊκή ένταξη.

Ερώτηση: Τι απάντηση δίνετε σ’ αυτούς που υποστηρίζουν ότι περισσότεροι από 1.500 Σέρβοι και άλλοι μη Αλβανοί έχουν “εξαφανιστεί” μετά την είσοδο του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο;

Απάντηση: Το πρόβλημα των αγνοουμένων μπορεί να αποτελέσει ένα από τα θέματα στο μελλοντικό διάλογο με τη Σερβία. Υπάρχουν ακόμα πολλοί μαζικοί τάφοι Αλβανών, που σφαγιάστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις κατά τον πόλεμο, αλλά κι ενός αριθμού Σέρβων, οι οποίοι, ασφαλώς, δεν αγγίζουν το φανταστικό αριθμό που αναφέρετε.

Ερώτηση: Σας ανησυχεί η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο; Νομίζετε ότι οι Σέρβοι σ’ αυτό το τμήμα του Κοσόβου θα συνεργαστούν τελικά με τις κεντρικές αρχές στην Πρίστινα κι αν όχι, τι σκοπεύετε να κάνετε γα να σταθεροποιήσετε την κατάσταση; Θα μπορούσε η απόσχιση του βορείου Κοσόβου ν’ αποτελέσει λύση;

Απάντηση: Σ’ αυτή τη μεταπολεμική περίοδο, άνω των δέκα χρόνων, στο Κόσοβο το επίσημο Βελιγράδι έχει χειραγωγήσει τους Σέρβους πολίτες μας, για τους σκοπούς του κατά του Κοσόβου. Η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει πολύ προς το καλύτερο, διότι είχαμε μια συνεχή διαδικασία ένταξης των Σέρβων στους κρατικούς θεσμούς και στην κοινωνία του Κοσόβου. Έχουν σχηματιστεί μια σειρά από δομές (σε αυτοδιοικητικό πλαίσιο) με σερβική πλειοψηφία εντός του Κοσόβου. Πρόσφατα, ανασυντάξαμε τους θεσμούς, βάσει των αποτελεσμάτων των γενικών εκλογών, στις οποίες οι Σέρβοι συμμετείχαν ευρέως, γι΄ αυτό κι εκπροσωπούνται σε όλες τις βαθμίδες εξουσίας: νομοθετική, εκτελεστική δικαιοσύνη και διοίκηση. Οι Σέρβοι στον βορρά του Κοσόβου δεν έχουν ακόμη ενταχθεί, αλλά κι εκεί έχουμε θετικές κινήσεις. Εκείνοι βλέπουν το καλό παράδειγμα των συμπατριωτών τους στα άλλα μέρη του Κοσόβου και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα το ακολουθήσουν.

Ο βορράς θα σταθεροποιηθεί και θα ενταχτεί, διότι τώρα όλοι γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι το Κόσοβο δεν μπορεί και δεν πρέπει να χωριστεί. Οι Σέρβοι και οι Αλβανοί στη Βαλκανική, όλο και περισσότερο καταλαβαίνουν την ανάγκη ευρωατλαντικής ένταξης, ως ιδεώδη και μονόδρομο που τούς εξασφαλίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία.

Σοφία Παπαδοπούλου-http://web.ana-mpa.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube