Weather Icon
Γενικά θέματα 6 Μαρτίου 2011

Χιλιάδες Λιβανέζοι διαδήλωσαν κατά του σεχταρισμού

Χιλιάδες Λιβανέζοι διαδήλωσαν κατά του σεχταρισμού

Click here to find out more!Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στη Βηρυτό για να απαιτήσουμε την κατάργηση του θρησκευτικού συστήματος που ισχύει από το 1943 στο Λίβανο, μια εβδομάδα μετά από ένα αρχικό συλλαλητήριο για το ίδιο θέμα.
«Οι άνθρωποι θέλουν την πτώση του καθεστώτος», φώναζαν οι διαδηλωτές όλων των ηλικιών, επαναλαμβάνοντας το εμβληματικό σύνθημα των λαϊκών εξεγέρσεων που συγκλόνισαν τον αραβικό κόσμο από την αρχή του έτους.

“Η θρησκεία είναι το όπιο των μαζών», «Η εξέγερση για την ανατροπή των πρακτόρων του σεχταρισμού”, διακήρυξαν τα πανό των διαδηλωτών.
Εμπνευσμένοι από τα λαϊκά κινήματα που ανάγκασαν τους προέδρους της Τυνησίας και της Αιγύπτου και διάφορων άλλων αραβικών καθεστώτων να παραιτηθούν, οι Λιβανέζοι έχουν δημιουργήσει ομάδες στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook ζητώντας το τέλος του σεκταριστικού συστήματος.

Το λιβανικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο μείγμα για το καταμερισμό της εξουσίας σε ποσοστώσεις με βάση την κοινοτική και την παράδοση της «συναινετικής δημοκρατίας».
Από την ανεξαρτησία του 1943, παρέχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των 18 χριστιανικών και μουσουλμανικών δογμάτων της χώρας.

Έτσι, ο πρόεδρος πρέπει να είναι Χριστιανός Μαρωνίτης, ο πρωθυπουργός Σουνίτης, ο πρόεδρος της βουλής Σιίτης, κλπ..

Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, εκατοντάδες άτομα είχαν ήδη διαδηλώσει κάτω από τη βροχή για να απαιτήσουν την κατάργηση αυτού του συστήματος που κατηγορείται ότι είναι πίσω από όλα τα δεινά της χώρας: τη διαφθορά, την ευνοιοκρατία, ένα καταστρεπτικό εμφύλιο πόλεμο (1975-1990) και τις επανειλημμένες πολιτικές κρίσεις που ακολούθησαν.
Le Point 06.03.2011

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube