Weather Icon

Ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων αξίας 27 δισ. ευρώ από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης

Από το 2012 εάν δεν βγει στις αγορές

  (Φωτογραφία:  Associated Press

)
Στην αγορά ελληνικών ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ θα προχωρήσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) το 2012 στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να εξέλθει για δανεισμό στις αγορές.
Μιλώντας την Κυριακή στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα εστιάζοντας στη μείωση της δαπάνης για τόκους και στη διασφάλιση χρηματοδοτήσεως το 2012.
Όπως τόνισε, η εξοικονόμηση σε τόκους είναι 6 δισ. ευρώ για όλη την νέα περίοδο του δανείου (800 εκατ. ευρώ κατά έτος για 7,5 έτη), καθώς με την νέα συμφωνία το επιτόκιο ανέρχεται σε 3,5% περίπου για τα τρία πρώτα χρόνια και σε 4,5% περίπου για τα υπόλοιπα χρόνια.
Ο υπουργός επισήμανε πως το 2012 οι δανειακές ανάγκες της χώρας θα ανέρχονται σε 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τον μηχανισμό στήριξης, τα 2 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση περιουσίας, τα 13 δισ. ευρώ από έντοκα γραμμάτια Δημοσίου και 27 δισ. ευρώ από ομόλογα.
Εάν σε 10 μήνες από σήμερα δεν ανοίξει η αγορά ομολόγων για την Ελλάδα, τα 27 δισ. ευρώ αναγκαστικά θα προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε μέσω δανείων, είτε μέσω απευθείας αγοράς ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση η ύπαρξη του μηχανισμού αποτελεί εγγύηση για την αποτροπή χρεοκοπίας. Ειδικότερα:
-Ο μηχανισμός θα παρέχει χρηματοδοτική συνδρομή όταν υποβάλλεται αίτημα από μέλος της ζώνης του ευρώ και εφόσον η παρέμβαση αυτή θεωρείται απαραίτητη για τη διαφύλαξη της σταθερότητας της ζώνης του ευρώ συνολικά.
-Οποιαδήποτε σχετική απόφαση θα λαμβάνεται με ομοφωνία, βάσει ανάλυσης της διατηρησιμότητας του χρέους του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους, την οποία θα εκπονεί η Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.
-Η χρηματοδοτική συνδρομή θα υπόκειται σε αυστηρές προϋποθέσεις, στο πλαίσιο μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής.
-Η χρηματοδοτική συνδρομή θα λαμβάνει τη μορφή δανείων. Ωστόσο, μπορεί επίσης, κατ’ εξαίρεση, ο μηχανισμός να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά χρεωστικών τίτλων, στο πλαίσιο προγράμματος με αυστηρές προϋποθέσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube