REAL TIME |

Weather Icon

21 Μαρτίου 2011: Θα γίνει το Ντιγιαρμπακίρ μια νέα Πλατεία Ταχρίρ;

21 Μαρτίου 2011: Θα γίνει το Ντιγιαρμπακίρ μια νέα Πλατεία Ταχρίρ;

Στις 21 Μαρτίου του 2010 ένα εκατομμύριο Κούρδοι συγκεντρώθηκαν σε πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ για το Νεβρόζ. Το απόγευμα διαλύθηκαν και πήγαν στα σπίτια τους. Ο Ερντογάν και οι περί αυτόν ρατσιστές-ισλαμιστές αναρωτιούνται τί θα γίνει αν φέτος οι Κούρδοι παραμείνουν στο κέντρο του Νττιγιαρμπακίρ μερικές μέρες, ζητώντας τα δικαιώματά τους.

Αμπντουλλάχ Οτζαλάν: Αν τις επόμενες μέρες δεν δημιουργηθούν συνθήκες που οδηγούν σε λύση, το Ντιγιαρμπακίρ μπορεί να μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ. Και αν μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ, δεν θα γίνει επειδή το είπα εγώ, αλλά επειδή οι Κούρδοι θέλουν να σώσουν την τιμή και την υπόληψή τους.
Του Σάββα Καλεντερίδη
Ενώ συνεχίζονται οι κλυδωνισμοί στον αραβικό κόσμο και ενώ, υπό την πίεση των επιθέσεων που δέχονται οι Τούρκοι από τους Άραβες της Λιβύης, που τους θεωρούν ως υπεύθυνους για την εξέγερση στη χώρα τους, στην ουσία καταρρέει το δόγμα του στρατηγικού βάθους, του πολυδιαφημισμένου -και στην Ελλάδα- υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, η κατάσταση και η ασταθής ισορροπία στο εσωτερικό της Τουρκίας  έρχεται να τεθεί σε δοκιμασία, εν όψει του εορτασμού του Νεβρόζ, στις 21 Μαρτίου.

Ο Κούρδος ηγέτης, που βρίσκεται έγκλειστος στη φυλακή του Ίμραλί, από το 1999, στη συνάντηση που είχε με τους δικηγόρους του στις 18 Φεβρουαρίου 2011, αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την πορεία του Κουρδικού. Ένα από αυτά αφορά στις εκδηλώσεις του Νεβρόζ, που αναμένεται να γίνουν σε ολόκληρη την Τουρκία στις 21 Μαρτίου, ημέρα που συμβολίζει το νέο έτος και που οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν συνδέσει με την επανάσταση και τον αγώνα τους για την πολυπόθητη Ελευθερία. Προηγούμενη δήλωση του Οτζαλάν προς τους δικηγόρους του, σύμφωνα με την οποία οι Κούρδοι θα μπορούσαν κι αυτοί, όπως οι Αιγύπτιοι, να μείνουν για μερικές ημέρες στην Πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους από την κυβέρνηση Ερντογάν και από το τουρκικό κράτος, συζητήθηκε πολύ στην Τουρκία και ο Οτζαλάν κατηγορήθηκε ότι υποκινεί τους Κούρδους να κάνουν επανάσταση και να μετατρέψουν την Πλατεία του Ντιγιαρμπακίρ σε Πλατεία Ταχρίρ. Στην επόμενη συνάντηση, αυτή της 18ης Φεβρουαρίου, ο Οτζαλάν, αφού έκανε ορισμένες αναφορές που σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Κουρδικό, αναφέρθηκε και στο κρίσιμο ζήτημα, στο αν δηλαδή μετατραπεί η πλατεία Ντιγιαρμπακίρ σε πλατεία Ταρχίρ.
Επειδή θεωρούμε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό παραθέτουμε αποσπάσματα -λόγω έλλειψης χώρου- της συνομιλίας του Άπο με τους δικηγόρους του, τα οποία μπορύν να φωτίσουν τους αναγνώστες για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική και ‘σύμμαχο’ χώρα, όσον αφορά την πορεία του Κουρδικού.
Τα συμπεράσματα δικά σας:
Να προσέξουν ο Μπαρζανί και ο Ταλαμπανί
Το πρώτο θέμα που έθιξε ο Οτζαλάν ήταν τα γεγονότα και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που αφορούσαν την επέτειο της σύλληψής του. Αναφερόμενος σ’ αυτά είπε:
“Νομίζω στις 15 Φεβρουαρίου ότι έγιναν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας παντού. Στο Νότιο Κουρδιστάν, στην Αρμπίλ και τη Σουλεϊμανίγια, έγιναν μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία του κόμματος PÇDK (ελέγχεται από το ΡΚΚ, σ.τ.μ.). Αυτό σημαίνει ότι εκεί ο λαός στρέφεται προς εμάς. Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες που γίνονται εναντίον τού εκεί καθεστώτος, κατανοώ την αντίδραση του λαού. Αυτά θα πρέπει να τα λάβουν υπ’ όψιν τους ο Μπαρζανί και ο Ταλαμπανί. Η λύση αυτών των προβλημάτων περνάει μέσα από την εξασφάλιση της Εθνικής Ενότητας. Θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την Εθνοσυνέλευση των Κούρδων”.
Σχεδιάζεται η Γενοκτονία των Κούρδων
Όσον αφορά στα τεκταινόμενα στην Τουρκία γύρω από το Κουρδικό ο Άπο είπε:
“Το ΑΚΡ σχεδιάζει να εγκαθιδρύσει την ηγεμονία του στην Τουρκία…
Βγάζουν από τη μέση την παλιά φρουρά και στη θέση όλων αυτών, θα συγκροτήσουν έναν επαγγελματικό στρατό 50 χιλιάδων ανδρών. Επί πλέον θα συγκροτήσουν έναν επαγγελματικό στρατό συνόρων που θα αποτελείται από 100 χιλιάδες άτομα. Δηλαδή μιλάμε για έναν μισθοφορικό στρατό 150 χιλιάδων ανδρών. Επιπλέον λένε ότι θα δίνουν χρηματικά βραβεία σε όσους έχουν καλές επιδόσεις στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας. Τί είναι τρομοκρατία; Αυτό που εννοούν αυτοί ως τρομοκρατία, είναι το Κουρδικό Ζήτημα. Κάτω από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σχεδιάζουν τη Γενοκτονία των Κούρδων.
Στο παρελθόν χρησιμοποίησαν τους Γκρίζους Λύκους, τους Χιζμπουλάχ-Κόντρας, τους πληρωμένους πολιτοφύλακες, τώρα όμως θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη δύναμη, που είναι πολύ πιο επικίνδυνη. Γιατί είναι μια δύναμη που συγκροτείται και εξοπλίζεται με νόμιμο τρόπο. Το θέμα θα περάσει τις επόμενες ημέρες από τη βουλή. Αυτή η δύναμη των 150 χιλιάδων μισθοφόρων θα λαμβάνει πριμ για κάθε κεφάλι Κούρδου που θα φέρνει στο κράτος. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Είναι πιο επικίνδυνο και από εκείνα που διέπραξαν επί Τσιλέρ και Γκιουρές”.
Δεν είπα να μετατραπεί το Ντιγιαρμπακίρ σε Κάιρο
Ο Οτζαλάν, αναφερόμενος σε σχόλια που γράφηκαν στον τουρκικό τύπο για τις δηλώσεις του που αφορούσαν τα γεγονότα της Αιγύπτου, είπε:
“Στον τουρκικό τύπο γράφονται μερικά πράγματα σε σχέση με το πρόσωπό μου. Γράφουν ότι έδωσα εντολή και είπα “μετατρέψτε το Ντιαγιαρμπακίρ σε πλατεία Ταχρίρ”, ότι ξεκινάω τον πόλεμο. Από την άλλη πλευρά τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στο ΑΚΡ γράφουν για μας: “θέλουν να δημιουργήσουν χάος την προεκλογική περίοδο”. Αυτά δεν είναι σωστά, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. 
Αν όμως τις επόμενες μέρες δεν δημιουργηθούν συνθήκες που οδηγούν σε λύση το Κουρδικό, το Ντιγιαρμπακίρ μπορεί να μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ. Και αν μετατραπεί σε πλατεία Ταχρίρ, δεν θα γίνει επειδή το είπα εγώ, αλλά επειδή οι Κούρδοι θέλουν να σώσουν την τιμή και την υπόληψή τους. Αν θέλουν να το κάνουν ας το κάνουν, αν όχι, ας μην το κάνουν. Αυτό είναι κάτι που ξέρει το ίδιο το Ντιγιαρμπακίρ. Αν το θέλει, μπορεί να το πράξει με μεγάλη ευκολία. Και το KCK (υπό διωγμόν πολιτική πλατφόρμα του ΡΚΚ, σ.τ.μ.) λέει ότι είναι σε θέση να συνεχίσει τους αγώνες του. Εγώ στο παρελθόν σε ορισμένες περιπτώσεις επέκρινα τις πολεμικές κραυγές και το αντάρτικο. Όσον αφορά στα του προσεχούς Μαρτίου λέω ότι αν υπάρχουν εξελίξεις γύρω από τη Δημοκρατική λύση του Κουρδικού, να μην κάνει κανείς λεονταρισμούς.  Το λέω για όλους. Ο καθένας ας κάνει αυτό που καταλαβαίνει. Όσον αφορά στις εκδηλώσεις του Νεβρόζ, οι μαζικές οργανώσεις, το KCK, το BDP, το DTK, ό,τι θέλουν να κάνουν στο Ντιγιαρμπακίρ, άς το κάνουν. Εγώ δεν είμαι υπεύθυνος για να τους πω τί πρέπει να κάνουν. Να μην περιμένουν τα πάντα από μένα”.
Εν αναμονή λοιπόν της 21ης Μαρτίου, για να δούμε τελικά αν θα μετατραπεί το Ντιγιαρμπακίρ σε Πλατεία Ταχρίρ.
 Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ την Παρασκευή, 25-2-2011

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube