Γενικά θέματα 2 Φεβρουαρίου 2011

Ευρωβουλή: Βαρώσι Vs εμπορίου.Μάχη σε δύο στρατόπεδα για την έκθεση της Τουρκίας

Ευρωβουλή: Βαρώσι Vs εμπορίου.Μάχη σε δύο στρατόπεδα για την έκθεση της Τουρκίας

ΤΟΥΠΑΥΛΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Μάχη τροπολογιών μαίνεται στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο της έκθεσης του Σώματος για την Τουρκία. Όπως πληροφορείται «Φ», υποβλήθηκαν συνολικά 315 τροπολογίες, οι οποίες θα συζητηθούν σήμερα και καταδεικνύουν ότι το Σώμα έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με βασικά σημεία αντιπαράθεσης από την μια την επιστροφή των Βαρωσίων και τον τερματισμό του εποικισμού και από την άλλη την έγκριση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και το άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

Από τις τροπολογίες που υποβλήθηκαν, προκύπτει ευθέως ότι οι Ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Ενωτικής Αριστεράς και της Ομάδας Ελευθερία-Δημοκρατία στηρίζουν τις θέσεις της Λευκωσίας. Στην αντίπερα όχθη, υπέρ των θέσεων της Άγκυρας πρωτοστατεί η Ομάδα των Ευρωπαίων Πρασίνων με τη στήριξη των Φιλελευθέρων. Διχασμένη εμφανίζεται η Ομάδα των Σοσιαλιστών, με τους σκιώδεις εισηγητές να επιδιώκουν ηπιότερο γενικά λεκτικό για την Τουρκία, τους Κυπρίους και Έλληνες ευρωβουλευτές να επιθυμούν καταγραφή των κυπρογενών υποχρεώσεων της Άγκυρας και αρκετούς άλλους, κυρίως τουρκογενείς, να στηρίζουν αναφανδόν τις τουρκικές θέσεις.

Ειδικότερα:
· Επιστροφή Αμμοχώστου:
Η αναφορά για την απόδοση των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους τους υπήρχε στο περυσινό ψήφισμα της Ευρωβουλής, αλλά «απουσιάζει» από το εφετινό προσχέδιο. Ως εκ τούτου, τρεις τροπολογίες επιδιώκουν όπως επαναληφθεί η υπόδειξη προς την Άγκυρα «να καταστήσει δυνατή την επιστροφή του περιφραγμένου τμήματος της Αμμοχώστου στους νομίμους κατοίκους της σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η σημαντικότερη επί του προκειμένου τροπολογία υπογράφεται από οκτώ ξένους ευρωβουλευτές από πολλές πολιτικές ομάδες, με πρώτο τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, ευρωβουλευτή της Ομάδας του Λαϊκού Κόμματος Γκαμπριέλε Αλμπερτίνι.

· Εποικισμός:
Η Ομάδα των 8 ξένων ευρωβουλευτών υπέβαλε και τροπολογία για τον εποικισμό της Κύπρου, η οποία επίσης είχε περιληφθεί στο περσινό ψήφισμα, αλλά «εξαφανίστηκε» από το εφετινό προσχέδιο. Η τροπολογία καλεί την Τουρκία «να επιληφθεί του ζητήματος του εποικισμού (σ.σ. της Κύπρου) από Τούρκους πολίτες». Η εν λόγω τροπολογία συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες να υιοθετηθεί καθώς και ο σοσιαλιστής αντιπρόεδρος Γιοχάνες Σβόμποντα έχει υποβάλει ανάλογο λεκτικό, το οποίο συνυπογράφει με τον ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ Κούλλη Μαυρονικόλα. · Απευθείας εμπόριο:
Υπέρ της έγκρισης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο έχουν υποβληθεί τέσσερις τροπολογίες, οι οποίες υπογράφονται από τους ευρωβουλευτές των Πρασίνων Χέλεν Φλοτρ, Φραντζίσκα Κέλερ, Ούλρικε Λούνατσεκ, Τζούντιθ Σαργκεντίνι, από τους τουρκικής καταγωγής Ισμαήλ Ερτούγκ (Σοσιαλιστές) και Μετίν Καζάκ (Φιλελεύθεροι), καθώς και τους Γιέλκο Κάτσιν (Φιλελεύθεροι) και Αρλέν Μακάρθι (Σοσιαλιστές).

· Άνοιγμα τουρκικών κεφαλαίων:
Η Ομάδα των τεσσάρων Πρασίνων ευρωβουλευτών που αναφέρονται πιο πάνω υπέβαλαν και τροπολογία για άνοιγμα των τουρκικών κεφαλαίων 23 και 24 για τα «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και για τη «Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ασφάλεια», τα οποία ως γνωστό μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Έναρξη αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων

ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ της έκθεσης (πριν από την υποβολή τροπολογιών) «καλεί την Τουρκική Κυβέρνηση να υποστηρίξει ενεργώς τις εν εξελίξει συνομιλίες», να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις «αρχίζοντας την άμεση απόσυρση των δυνάμεών της από την Κύπρο». Ενθαρρύνει τις δύο κοινότητες να κεφαλοποιήσουν την πρόοδο που έχει ήδη γίνει στις συνομιλίες ούτως ώστε να επιτύχουν μια βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ και με τις αρχές επί των οποίων έχει θεμελιωθεί η Ε.Ε, προς όφελος των Κυπρίων πολιτών, της Ε.Ε και της Τουρκίας», χωρίς πάντως να γίνεται αναφορά σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επιπλέον, καλείται η Άγκυρα «να εντείνει την υποστήριξή της προς την Επιτροπή Αγνοουμένων Προσώπων στην Κύπρο και ειδικά με τη διευκόλυνση πρόσβασής της σε στρατιωτικές ζώνες στο βορρά».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 01/02/2011

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube