REAL TIME |

Weather Icon

Oμάδα “φίλων της Μακεδονίας” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μ. Γιαννάκου: Ατομική πρωτοβουλία και όχι απόφαση της Κ.Ο. του ΕΛΚ η δημιουργία της ομάδας “φίλων της Μακεδονίας”. Στο κενό παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν-Έγκαιρη η αντίδραση της ΝΔ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2011

Ατομική πρωτοβουλία και όχι απόφαση της Κ.Ο. του ΕΛΚ η δημιουργία της ομάδας “φίλων της Μακεδονίας”. Στο κενό παρόμοιες προσπάθειες στο παρελθόν – Έγκαιρη η αντίδραση της ΝΔ

Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα περί της δημιουργίας της παραπάνω ομάδος με δήθεν πρωτοβουλία του ΕΛΚ η επικεφαλής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, δηλώνει τα εξής:

“Η δημιουργία άτυπων, ανεπισήμων ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι δικαίωμα κάθε βουλευτή και δεν συνιστά επίσημη πολιτική πράξη, ούτε έχει καμιά νομιμοποίηση από τον κανονισμό λειτουργίας του ΕΚ. Στην ουσία, παρόμοιες ομάδες lobbying υπάρχουν δεκάδες για διαφορετικούς λόγους και θέματα. Αντίστοιχη προσπάθεια άλλου βουλευτού, άλλης πολιτικής ομάδος είχε ξεκινήσει κατά την προηγούμενη θητεία χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, όταν πληροφορήθηκα την πρωτοβουλία του κ. συναδέλφου απέστειλα αμέσως επιστολή στον ίδιο επισημαίνοντας:

· Πρώτον, τη διαφωνία μου με την πρακτική να εγκαινιάζονται ανεπίσημες ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που στηρίζουν τα συμφέροντα τρίτων χωρών.

· Δεύτερον, ότι το επίσημο όνομα της χώρας με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και όπως χρησιμοποιείται απ’ όλα τα όργανα της ΕΕ είναι ΠΓΔΜ και επομένως ο βουλευτής οφείλει τουλάχιστον να αλλάξει τον τίτλο της ομάδος που δημιούργησε.

· Τρίτον οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΕ για το θέμα του ονόματος βρίσκονται σε ευαίσθητο σημείο και κινήσεις τέτοιου είδους μπορούν να αποβούν επιζήμιες.

· Και τέταρτον, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να μη δημιουργούμε αβάσιμες ελπίδες, ότι δήθεν το θέμα του ονόματος δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της χώρας αυτής, καθώς είναι γνωστή και σαφής η διαδικασία λήψεως αποφάσεων για την ένταξη χωρών στην ΕΕ”.
http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=9586644

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube