Weather Icon

“Eμμένουμε στις αρχές της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ”

“Eμμένουμε στις αρχές της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ”
Download the “Dublin II Deportation Diary” (pdf, 700kb)

Από το blog του Βρετανού Πρέσβη, Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν 

Mου λένε συχνά πως πρέπει να βρεθώ εκτός Αθηνών για να καταλάβω πραγματικά την Ελλάδα. Συμφωνώ μαζί τους απόλυτα και πάντα απολαμβάνω τις επισκέψεις που κάνω σε διάφορα μέρη της χώρας, όχι μόνο στα νησιά (συμπεριλαμβανομένων εκείνων νησιών που διαθέτουν Βρετανικό προξενείο) αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δυστυχώς όμως οι επισκέψεις αυτές είναι πάντα πολύ σύντομες κι έτσι είμαι προσεκτικός με τα συμπεράσματα που βγάζω.
Πριν λίγες μέρες έκανα ένα σύντομο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη και στον Έβρο.  Από την πρώτη φορά που την επισκέφτηκα ως μεταπτυχιακός φοιτητής το 1987, μου άρεσε η Θεσσαλονίκη, με την ατμόσφαιρα της παραθαλάσσιας πόλης και με έντονα τα σημάδια παντού μίας συναρπαστικής ιστορίας που την μετέτρεψε σε Ευρωπαϊκό σταυροδρόμι.  Για μένα η ιστορία της Θεσσαλονίκης έγινε πιο ξεκάθαρη όταν  διάβασα το καταπληκτικό βιβλίο του Βρετανού ακαδημαϊκού Mark Mazower «Θεσσαλονίκη, η πόλη των φαντασμάτων».  Αλλά κατά την επίσκεψη μου αυτή  τη φορά το ενδιαφέρον μου ήταν στραμμένο σε πιο σύγχρονα θέματα,  όπως για  παράδειγμα τα σχέδια της νέας τοπικής αρχής και το διαρκές ενδιαφέρον της επιχειρηματικής κοινότητας για την ευρύτερη περιοχή, κάτι που ελπίζω να παρακολουθήσω περαιτέρω στην επόμενη επίσκεψη μου στη Θεσσαλονίκη σύντομα.  Ελπίζω πως οι Βρετανικές εταιρείες και οργανισμοί θα καταφέρουν να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην περιοχή στο μέλλον.

Το δεύτερο μισό του ταξιδιού μου στη Βόρεια Ελλάδα ήταν αρκετά διαφορετικό.  Στον Έβρο, επισκέφτηκα την περιοχή  των ελληνο-τουρκικών συνόρων και είδα τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας και των ομάδων της FRONTEX για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.  Ήταν πολύ χρήσιμο που είδα την περιοχή από κοντά, που κατάλαβα την γεωγραφία της.  Μου δόθηκε η δυνατότητα να σχηματίσω μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη για το ελληνικό εθνικό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο βρίσκεται τώρα στο στάδιο της υλοποίησης, βεβαίως με ισχυρή και σταθερή την Ευρωπαϊκή υποστήριξη. Και πάλι η Βρετανία, επιθυμεί να είναι ενεργός συνεργάτης σε αυτή τη διαδικασία. Η παράνομη μετανάστευση προς στην Ευρώπη είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο σύνολό της. Οι ενέργειές μας θα πρέπει να κάνουν όσους ασχολούνται με αυτό το παράνομο, επικίνδυνο και απάνθρωπο εμπόριο να πληρώνουν βαρύ τίμημα και παράλληλα να διασφαλίσουμε την προστασία των πραγματικών προσφύγων που ζητούν άσυλο και το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους.  Χρειαζόμαστε μέτρα ώστε να  αποτρέψουμε αποτελεσματικά την είσοδο μεταναστών και όχι να παρέχουμε παράλογα κίνητρα για είσοδο σε περιοχές της ΕΕ.  Για αυτό το λόγο και εμμένουμε στις αρχές της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, αλλά δεσμευόμαστε να προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια, σε διακρατικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Βεβαίως θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τη FRONTEX  στην Ελλάδα και να υποστηρίζουμε τον πρόγραμμά της για αυτό το χρόνο.

Είχα επίσης την ευκαιρία να επισκεφτώ την Αλεξανδρούπολη, για πρώτη φορά από το 1990 που ήμουν εκεί για διακοπές. Η φυσική ομορφιά της περιοχής αυτής δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει σημαντική προοπτική για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθούν οι σωστές εμπορικές σχέσεις.

Με χαρά μου διαπίστωσα τη θέληση των τοπικών αρχών να διατηρήσουν την φυσική κληρονομιά της περιοχής τους και να αναπτύξουν στενότερους δεσμούς με τους γείτονές τους στη Βουλγαρία και την Τουρκία. Έχοντας πρόσφατα διαβάσει κάποια βιβλία που περιγράφουν την περιοχή κατά το 19ο αιώνα (εδώ θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στο συνάδελφο που μου πρότεινε να διαβάσω ένα γοητευτικό διήγημα Βυζηινού), είναι ωραίο να βλέπει κανείς να αναβιώνουν σταδιακά παραδοσιακές σχέσεις και στις δυο μεριές των συνόρων.  Όσο για μένα, ελπίζω ότι θα επιστρέψω σύντομα στην περιοχή σε μια ιδιωτική επίσκεψη.

in.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube