Weather Icon
Γενικά θέματα 19 Φεβρουαρίου 2011

Σάλος από την ομολογία Ιρακινού Αναμένονται εξηγήσεις από Πεντάγωνο και CIA


SHARETHIS.addEntry({
title:’Αποστολή’,
summary:’Αποστολή με email και άλλες υπηρεσίες.’,
icon: ‘/sites/all/themes/main/_assets/_images/sharethis.png’
}, {button:true,buttonText:’Αποστολή’} );
Επιμέλεια Ελένη Μαυρουδή

Ο Αμερικανός πρώην ΥΠΕΞ Πάουελ ζητά εξηγήσεις από τη CIA για τις λανθασμένες πληροφορίες που του έδωσε σχετικά με το Ιράκ μετά τις αποκαλύψεις του «Curveball».

Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ζήτησε από τη CIA και το Πεντάγωνο να του εξηγήσουν για ποιο λόγο του έδωσαν λανθασμένες πληροφορίες για το Ιράκ, μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», ότι ο Ιρακινός με το κωδικό όνομα «Curveball» έδωσε ψεύτικες πληροφορίες στις αμερικανικές Αρχές. Ο Κόλιν Πάουελ είχε δηλώσει στις 5 Φεβρουαρίου 2003, σε ομιλία του στον ΟΗΕ, ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ έχει βιολογικά όπλα, βασιζόμενος στις πληροφορίες που είχε δώσει στις αμερικανικές Αρχές ο «Curveball». «Το ερώτημα θα έπρεπε να έχει τεθεί στη CIA και την DIA (υπηρεσία αμυντικών πληροφοριών) προτού αυτές οι λανθασμένες πληροφορίες (για την ύπαρξη βιολογικών όπλων) αναφερθούν στην έκθεσή μου προς το Κογκρέσο, στο λόγο για την Κατάσταση του Έθνους (του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου) και στην παρέμβασή μου στον ΟΗΕ στις 5 Φεβρουαρίου (2003)», δήλωσε στον «The Guardian» ο Πάουελ.
Στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε παρουσιάσει τον αλ-Τζανάμπι ως «χημικό μηχανικό».
Αναξιόπιστη πηγή
Ο Ιρακινός Ράφιντ Αχμέντ Αλουάν αλ-Τζανάμπι παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στις αμερικανικές Αρχές για το πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ, για να πετύχει την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν. «Είχα την ευκαιρία να κατασκευάσω κάτι που θα ανέτρεπε το καθεστώς», τόνισε ο αλ-Τζανάμπι στη «The Guardian».
Για την υπόθεση αυτή, η εφημερίδα «Los Angeles Times» είχε αποκαλύψει το 2005 πως οι πληροφορίες του «Curveball» για ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής ήταν ελάχιστα αξιόπιστες, σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND.
Εξάλλου, πέντε ανώτατοι αξιωματούχοι της γερμανικής υπηρεσίας είχαν δηλώσει την εποχή εκείνη στην εφημερίδα ότι είχαν προειδοποιήσει τις αμερικανικές Αρχές πως η συγκεκριμένη πηγή, ο «Curveball», δεν είχε συμμετάσχει ποτέ στην κατασκευή βιολογικών όπλων, ούτε είχε δει κανέναν να τα κατασκευάζει.
Η πρωτεύουσα της Βαγδάτης ζήτησε χθες από τις ΗΠΑ να απολογηθούν και να της καταβάλλουν 1 δισ. δολ., στα πλαίσια των ζημιών που υπέστη η πόλη με σειρά ανατινάξεων από την εποχή της αμερικανικής εισβολής, το Μάρτιο του 2003.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube