Γενικά θέματα 22 Φεβρουαρίου 2011

Στους ρυθμούς του αμανέ των δυο κρατών

Στους ρυθμούς του αμανέ των δυο κρατών
Μπαγίς: Εάν δεν υπάρξει ισότιμη επανένωση «δυο κρατών», δεν θα εγκαταλείψουμε την Κύπρο και τα αδέλφια μας

Πάγωσε η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά η Άγκυρα δεν θα κλείσει την πόρτα. Νέες βολές σε βάρος των ισχυρών της Ευρώπης και της Κύπρου.Σαφής και ξεκάθαρος ήταν χθες ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς. Στην Κύπρο, είπε, υπάρχουν «δυο κυβερνήσεις», «δυο λαοί», «δυο κράτη» και με αυτά τα δεδομένα γίνεται προσπάθεια επανένωσής τους με ισοτιμία. Και πρόσθεσε ότι εάν δεν είναι αυτή η λύση, τότε η Τουρκία δεν θα τη δεχθεί και διευκρίνισε ότι, ως εκ τούτου, δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Κύπρο και τα εκεί αδέλφια της.
«Πάγωμα» και βόλεμα

Η θέση Μπαγίς διατυπώθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αντιόχεια. Ο Τούρκος Υπουργός είχε αναφερθεί αρχικά σε «νότιο ελληνικό τμήμα της Κύπρου», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των Κυπρίων και των Ελλαδιτών ευρωβουλευτών, Ελένης Θεοχάρους του ΔΗΣΥ, Τάκη Χατζηγεωργίου του ΑΚΕΛ, Αντιγόνης Παπαδοπούλου του ΔΗΚΟ και Μαριλένας Κοππά του ΠΑΣΟΚ. Το Κυπριακό βρέθηκε γι’ άλλη μια φορά στο επίκεντρο της συζήτησης, παρότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια ατζέντα, λόγω της κοινής διαπίστωσης της τουρκικής, αλλά και της ευρωπαϊκής αντιπροσωπίας, καθώς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η τουρκική ενταξιακή πορεία είναι παγωμένη.

Ασχέτως των όσων λέγονται δημόσια, η Άγκυρα εκτιμά ότι, επί του παρόντος, δεν θα έχει κόστος από την καθυστέρηση της πορείας της προς την ΕΕ, καθότι:

1. Δεν υπάρχει αντίδραση από την καθυστέρηση και αυτό διεφάνη το Δεκέμβριο, όταν δεν άνοιξε το κεφάλαιο για τον ανταγωνισμό.

2. Η πολιτική της Άγκυρας προβάλλει δυο ισχυρισμούς, που γίνονται πιστευτοί και την απαλλάσσουν από το πολιτικό κόστος: Α. Η Γαλλία και η Γερμανία κρύβονται πίσω από την Κύπρο, για να παγώνουν τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια και να προωθείται η ειδική σχέση αντί της πλήρους ένταξης.

3. Το άλυτο Κυπριακό δηλητηριάζει την τουρκική ενταξιακή πορεία και η Τουρκία ουδόλως ευθύνεται για τη μη λύση, διότι στήριξε το 2004 το σχέδιο Ανάν.

4. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας περιορίζει τις αντιδράσεις, διότι με ή χωρίς την ένταξη, η Τουρκία προοδεύει, οπότε επιβεβαιώνεται η κυβερνητική θέση, ότι η Τουρκία μπορεί να προχωρήσει και χωρίς την ΕΕ. Και ότι οι αλλαγές γίνονται για την Τουρκία και όχι επειδή τις θέλει η ΕΕ.

Από την άλλη, με την υφιστάμενη κατάσταση βολεύονται και τα ισχυρά κράτη της ΕΕ, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, οι οποίες δικαιολογούν τη θέση τους περί ειδικής σχέσης, αντί πλήρους ένταξης. Διότι, οι καθυστερήσεις λόγω τουρκικής υπαιτιότητας, δικαιολογούν την άποψη ότι η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη και ότι δεν μπορεί να εισπράξει καθεστώς πλήρους μέλους.

Δεν κλείνει την πόρτα
Ο Εγκεμέν Μπαγίς υποστήριξε ότι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στην τουρκική ενταξιακή πορεία, δεν θα είναι η χώρα του αυτή που θα κλείσει την πόρτα στην ΕΕ. Εάν, είπε, δεν υπήρχαν προβλήματα, η Τουρκία θα μπορούσε να ανοίξει 20 κεφάλαια και όχι να ανοίξει μόνο 13. Και δεν μπορούν να ανοίξουν κεφάλαια, πρόσθεσε, επειδή υπάρχουν αποφάσεις της ΕΕ, που τα κρατούν παγωμένα. Οι Τούρκοι πολίτες, τόνισε, με ποσοστό 2/3 συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τουρκική ενταξιακή πορεία, λόγω του ότι, όμως, υπάρχουν προβλήματα και η Ευρώπη απομακρύνεται από την Τουρκία, οι πολίτες της κατά τα 2/3 εκτιμούν ότι η χώρα δεν θα ενταχθεί ως πλήρες μέλος στην ΕΕ. Και όπως επισήμανε, υπάρχουν κράτη στην ΕΕ που κρύβονται πίσω από το Κυπριακό, για να δημιουργούν προβλήματα στην τουρκική ενταξιακή πορεία. Και πέραν τούτων, υποστήριξε ότι η χώρα του θα πρέπει να καλείται στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Τα τανκς και τα αεροπλάνα δεν μπορούν να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία

Στη νέα αμφισβήτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον κ. Μπαγίς απάντησαν οι Κύπριοι και οι Ελλαδίτες ευρωβουλευτές, Ελένη Θεοοχάρους του ΔΗΣΥ, Τάκης Χατζηγεωργίου του ΑΚΕΛ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου του ΔΗΚΟ και Μαριλένα Κοππά του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Θεοχάρους τόνισε ότι ούτε τα τανκς ούτε τα αεροπλάνα κάποιων μπορούν να καταργήσουν και να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, και πρόσθεσε ότι επειδή ο κ. Μπαγίς μίλησε περί σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και συντήρησης εκκλησιών στην Αντιόχεια, κάλεσε τους ευρωβουλευτές να επισκεφθούν τα κατεχόμενα, για να δουν πώς η Τουρκία καταστρέφει τη θρησκευτική κληρονομιά, την οποία άφηναν πίσω τους το 1974 οι Ελληνοκύπριοι, κυνηγημένοι από τον τουρκικό στρατό.
Συναφής ήταν και η θέση της Ελλαδίτισσας ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά, η οποία είπε προς τον κ. Μπαγίς ότι όσες φορές και αν χρειαστεί να επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται το «ελληνικό τμήμα», αλλά για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το μήνυμα των Τουρκοκυπρίων

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου τόνισε ότι η ίδια η Τουρκία κρατεί στα χέρια της την ενταξιακή της πορεία και ότι θα μπορούσε να βοηθηθεί, εάν απέσυρε το στρατό της από την Κύπρο. Τι χρειάζεται, είπε, στο νησί ο τουρκικός στρατός; Και αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες των Τ/κ στα κατεχόμενα και στις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο λόγων της εξυπηρέτησης των στρατηγικών της συμφερόντων, και όχι για την ασφάλεια των Τ/κ, τους οποίους ο Τούρκος Πρωθυπουργός αποκάλεσε χαραμοφάηδες! Το μήνυμα των Τ/κ, είπε, προς την Τουρκία ήταν το εξής: Αφήστε μας ήσυχους.

Το εμπάργκο
Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου είπε ότι χρειάστηκε 10 ώρες να έρθει από την Κύπρο στην Αντιόχεια, παρότι θα μπορούσε να έρθει σε μισή ώρα. Και συμβαίνει αυτό, πρόσθεσε, διότι η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ, δηλαδή δεν ανοίγει τα πλοία και τα αεροδρόμια στα πλοία και στα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να διευκολύνει την ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ.

«Φαγώθηκε» Κουρδικό και στρατός…
Κατόπιν τουρκικού αιτήματος, αφαιρέθηκαν από την ατζέντα της συνόδου της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας ΕΕ τα ζητήματα τα οποία ήταν προς συζήτηση, για το Κουρδικό και για τις σχέσεις στρατού και πολιτικής ηγεσίας. Η τουρκική αντιπροσωπία είπε προς τους ευρωβουλευτές ότι δεν θα ήθελε να ανοιχτούν τα ζητήματα αυτά εντός Τουρκίας.

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/357586

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube