Μόνιμος κάτοικος της εξουσίας… Ο Ερνογάν θέλει να μετατρέψει την Τουρκία σε Προεδρική Δημοκρατία
Προσδοκά σε νίκη στις εκλογές και εν συνεχεία αλλαγή πολιτειακού συστήματος, για να περάσει από την Πρωθυπουργία στην Προεδρία.Σενάριο για αλλαγή του πολιτειακού συστήματος επεξεργάζεται ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου. Είπε, μεν, ο κ. Ερντογάν ότι είναι η τελευταία φορά που θα διεκδικήσει την Προθυπουργία της Δημοκρατίας, αλλά δεν έχει διευκρινίσει εάν θα εγκαταλείψει την εξουσία. Αφενός θέλει να περάσει στην Προεδρία της Τουρκικής Δημοκρατίας και αφετέρου να πάρει εκ νέου τις εξουσίες στα χέρια του.
Το κλειδί
Το κλειδί για να επιτύχει κάτι τέτοιο είναι η αλλαγή του πολιτειακού συστήματος από Κοινοβουλευτική, σε Προεδρική Δημοκρατία. Για να φτάσει στο σκοπό του χρειάζεται να συγκεντρώσει στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση πλειοψηφίες πέραν των 2/3. Συναφώς, υπάρχουν φωνές στην Τουρκία, που ισχυρίζονται ότι οι εθνικιστικές εξάρσεις του Ερντογάν στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στοχεύουν αφενός στην αλίευση ψήφων από εθνικιστικούς χώρους και αφετέρου με τη μετεκλογική συνεργασία με εθνικιστικά κόμματα.
Μετά τις εκλογές
Το σκηνικό στην Τουρκία θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές και το μεγάλο πλεονέκτημα του Ερντογάν στον προεκλογικό αγώνα είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας από τη μια, και η αδυναμία της αντιπολίτευσης, δηλαδή των Κεμαλιστών, να διατυπώσουν πειστική εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
Το ζήτημα της αλλαγής του πολιτειακού συστήματος στην Τουρκία συζητήθηκε και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, της οποίας οι εργασίες άρχισαν προχθές και τέλειωσαν χθες στην Αντιόχεια. Υπάρχει και από τουρκικής πλευράς παραδοχή ότι το σενάριο της Προεδρικής Δημοκρατίας είναι στην ατζέντα του Ερντογάν, ο οποίος, όμως, αρνείται να το φέρει στο προσκήνιο, ενόψει εκλογών. Στις ίδιες διαπιστώσεις προβαίνει και η ΕΕ.
Αποτυχία της Φλοτρ
Στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, έγιναν ψηφοφορίες επί δυο εισηγήσεων. Το ένα για την ξενοφοβία και το άλλο για τη «βίζα» και δη τη φιλελευθεροποίησή της ως προς τους Τούρκους. Και οι δυο εισηγήσεις κατέπεσαν, καθότι δεν συγκέντρωσαν τις χωριστές πλειοψηφίες. Παρότι, ακόμη και αν περνούσαν οι εισηγήσεις, δεν θα είχαν καμιά νομική ή πολιτική δεσμευτικότητα, το αποτέλεσμα θεωρείται ήττα για την Πρόεδρο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Χέλεν Φλοτρ. Η τουρκική πλευρά δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση της «βίζας», ειδικώς για επιχειρηματικούς σκοπούς, όμως, με την επικρατούσα κατάσταση, δηλαδή, ένεκα των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων, που απειλούν την κοινωνική και οικονομική συνοχή της ΕΕ, οι εταίροι είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί και αρνητικοί.
Βίζα και κατεχόμενα
Επειδή, δε, περί ασύλου ο λόγος, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεργίου επισήμανε ότι δεν μπορεί η Τουρκία να εκδίδει βίζες εισόδου και να περιλαμβάνουν και την Κύπρο, ενώ από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου διερωτήθηκε πώς η τουρκική πλευρά ζητά την ελευθεροποίηση της βίζας για τους δικούς της πολίτες, όταν το ίδιο δεν συμβαίνει με τους Ευρωπαίους και όταν ζητά ακόμη και βίζα για τα διπλωματικά διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία αρνείται να αναγνωρίσει.
Αντιπαράθεση για την Κυπριακή Δημοκρατία
Από το σκηνικό της δεύτερης ημέρας δεν έλειψαν και οι αντιπαραθέσεις για το Κυπριακό. Η κ. Θεοχάρους είχε δεχθεί επίθεση από Τουρκάλα συνάδελφό της, επειδή υπερασπίστηκε την Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας τη στάση της σκληρή. Η κ. Θεοχάρους απάντησε από την πλευρά της, ότι, εάν η υπεράσπιση του κράτους της και της κυριαρχίας του είναι σκληρότητα, τότε ας θεωρηθεί σκληρή. Όμως, τόνισε, πρέπει να κατανοήσετε ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε αποφάσεις της ΕΕ, με τις οποίες η Τουρκία θα αρνείται να συνάψει συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.
www.sigmalive.com