REAL TIME |

Weather Icon

Στις Βρυξέλλες ο Μιλόσοσκι για τους «Φίλους της Μακεδονίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, θέλοντας εμφανώς να εξωραϊσει την αρνητική εικόνα που έχει διεθνώς δημιουργηθεί συνεπεία των ανωμαλιών της εσωτερικής πολιτικής ζωής της χώρας επισκέπτεται σήμερα τις Βρυξέλλες, όπου μετά από πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο συμμετέχει ως γνωστόν η ΝΔ) θα εγκαινιάσει τη δημιουργία ενός άτυπου κοινοβουλευτικού «λόμπι» υπό τον τίτλο«Φίλοι της Μακεδονίας». 

Ωστόσο διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι οκ. Μιλοσόσκι κατά τη διάρκεια των επαφών του με τους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δεχθεί πιέσεις ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίλυσης τόσο των εσωτερικών προβλημάτων όσο και του ζητήματος της ονομασίας. Ανάλογες πιέσεις αναμένεται να ασκηθούν και από την πλευρά των ΗΠΑ τις οποίες θα επισκεφτείο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η αμερικανική διπλωματία θεωρεί ότι το ζήτημα τις ονομασίας θα πρέπει να λυθεί σύντομα και ότι δεν θα πρέπει να παραπεμφθεί στις καλένδες του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Στο μεταξύ πάντως, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε ότι οι δημόσιες ακροάσεις επί της προσφυγής της πΓΔΜ κατά της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν από την Δευτέρα 21 Μαρτίου ως την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2011.
Στη σχετική ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου υπενθυμίζεται ότι η πΓΔΜ προσέφυγε σε αυτό θεωρώντας ότι η Ελλάδα, «με το βέτο που έθεσε» τον Απρίλιο του 2008 στην ένταξή της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «παραβίασε κατάφορα» την ενδιάμεση συμφωνία την οποία τα δύο μέρη συνυπέγραψαν το 1995. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι τα δύο μέρη έχουν ήδη υποβάλει γραπτώς τις – μη δημοσιοποιηθείσες ακόμη- θέσεις τους επί του θέματος.
Οι δημόσιες ακροάσεις θα διεξαχθούν στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου, στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube