Γενικά θέματα 14 Φεβρουαρίου 2011

Συλλήψεις δύο εξτρεµιστών στην Αθήνα µέσω Ιταλίας

Δύο Παλαιστίνιους προσήγαγε το απόγευµα του Σαββάτου η Ελληνική Αστυνοµία ως υπόπτους για την οργάνωση και τέλεση τροµοκρατικών χτυπηµάτων από εξτρεµιστικές ισλαµιστικές οργανώσεις. Λίγες εβδοµάδες νωρίτερα είχε συλληφθεί επίσης από την ΕΛ.ΑΣ. ένας ακόµη Παλαιστίνιος, ο οποίος σύµφωνα µε τις πληροφορίες που είχαν φτάσει στην Αθήνα είχε οργανώσει πολύνεκρη επίθεση στη Συρία και ετοίµαζε επίθεση εναντίον διπλωµατών.
Δηµοσίευµα της ιταλικής εφηµερίδας «Corriere della Sera» υποχρέωσε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην προσαγωγή των δύο Παλαιστινίων από το κέντρο της Αθήνας και σε περιοχή των βορείων προαστίων αντίστοιχα. Ο ένας, ο οποίος, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές αρχές, είναι ο 35χρονος Γκαλέµπ Ταλέµπ. Σύµφωνα µε πληροφορίες που δόθηκαν από τις αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες ανήκει στην Φατάχ Αλ Ισλάµ, µε έδρα το Λίβανο. Η οργάνωση θεωρείται ένα από τα δυναµικά παρακλάδια της Αλ Κάιντα.
Η Φατάχ Αλ Ισλάµ θορύβησε ιδιαίτερα τις µυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά και του Λιβάνου ύστερα από πληροφορίες πως είχε αρχίσει να στρατολογεί µέλη της από τη Συρία, την Υεµένη, και την Παλαιστίνη. Ως πιθανός στόχος της οργάνωσης φέρονταν δυνάµεις του ΟΗΕ που εδρεύουν στον Λίβανο.

Οπως προέκυψε από έρευνα των µυστικών υπηρεσιών, ο Ταλέµπ ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές του 2009 προκειµένου να διασφαλίσει τη µεταφορά και άλλων µελών της Φατάχ Αλ Ισλάµ σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οι ελληνικές διωκτικές αρχές βρήκαν σχετικά εύκολα τα ίχνη του Ταλέµπ και τον είχαν θέσει σε διακριτική παρακολούθηση, την οποία είχαν αναλάβει η Αντιτροµοκρατική, η ΕΥΠ και η Κρατική Ασφάλεια. Επιπλέον στοιχεία για τη δράση του αλλά και για τον σκοπό του ερχοµού του στην Ελλάδα πρόσφερε στις αρχές του Λιβάνου πρώην συνεργός του, ο οποίος συνελήφθη στη Βηρυτό.

Αυτός αποκάλυψε πως ο Ταλέµπ είχε πάρει ειδική άδεια από ιµάµη που σχετίζεται µε την Φατάχ Αλ Ισλάµ να ξυρίσει το µούσι του και να κάνει «ζωή ευχάριστη και άνετη» ώστε να µην κινεί υποψίες. Οπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ., «ο Ταλέµπ βρισκόταν σε διαρκή παρακολούθηση. Σε όλο το διάστηµα παρακολούθησής του δεν έδωσε κάποια αφορµή ώστε να συσχετιστεί µε εγχώρια τροµοκρατική οργάνωση ή µε άλλη οργάνωση που ετοίµαζε τροµοκρατικό χτύπηµα στην Ελλάδα».

Με τον Ταλέµπ συνελήφθη και ο 25χρονος «Μοχάµεντ», ο οποίος πέρασε παράνοµα στην Ελλάδα από την Τουρκία το ίδιο περίπου χρονικό διάστηµα µε τον Ταλέµπ. Οι δύο τους είχαν αρκετές επαφές. Υστερα από την προσαγωγή τους µεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη «για λόγους εθνικής ασφαλείας».

Ο ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ ΤΩΝ ΚΑΜΙΚΑΖΙ
Στα ίδια κρατητήρια βρίσκεται εδώ και µερικές εβδοµάδες και ο Μοχάµεντ Μούσα, ο οποίος κατηγορείται πως υπήρξε αρχηγικό στέλεχος της Φατάχ αλ ίσλάµ. οι αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες εκτιµούν πως ο Μούσα οργάνωσε επίθεση κοντά στην έδρα των µυστικών υπηρεσιών της Συρίας τον Σεπτέµβριο του 2008. Η επίθεση που πραγµατοποιήθηκε από καµικάζι σαουδαραβικής καταγωγής επρόκειτο να συνοδευτεί και από επιθέσεις εναντίον ιταλών και βρετανών διπλωµατών. Με την έγκαιρη κινητοποίηση των αρχών αποφεύχθηκε η επίθεση εναντίον των διπλωµατών και ο Μούσα βρήκε καταφύγιο στην ελλάδα. Θεωρήθηκε ωστόσο ιδιαίτερα επικίνδυνος και όταν οι ελληνικές αρχές κατάφεραν να τον εντοπίσουν, τον συνέλαβαν και τελεί υπό απέλαση στον Λίβανο.
ΝΕΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube