Γενικά θέματα 16 Φεβρουαρίου 2011

Θέλει ο Νεο-Οθωμανός να κρυφτεί και η “χαρά” δεν τον αφήνει

Το δημοκρατικό πρόσωπο της Τουρκίας στην πόλη Χακάρι όπου ο στρατός εισήλθε για να βοηθήσει τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας στην προσπάθεια τους να καταστείλουν τις διαδηλώσεις Κούρδων για την 12η επέτειο σύλληψης του  Εθνικού τους Ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν. 

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Firatnews.com λόγω τεχνικών προβλημάτων έχει αναστείλει  την λειτουργία του και τούτο γιατί η Τουρκία ως Δημοκρατική Χώρα δεν δύναται να αποδεχθεί την ύπαρξη  της αντίθετης κάλυψης των γεγονότων στο διαδίκτυο

-Ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τη θέληση του λαού θα πρέπει να αποφεύγονται. ” Αυτή είναι η δήλωση του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ. στις παρατηρήσεις των δημοσιογράφων που τον συνόδευαν στην επίσκεψη του στο Ιράν και οι οποίοι  επεσήμαναν τους περιορισμούς που το Ιράν επέβαλε στην κινητή τηλεφωνία και στο Διαδίκτυο σε μια προσπάθεια πρόληψης αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων

Αναφορικά με την κάλυψη των γεγονότων απο την Ιρανική Τηλεόραση ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. μετά την συνάντηση του με τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τον Ανώτατο Ιρανό θρησκευτικό Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τον Πρόεδρο της Βουλής Αλί Λαριτζανί δήλωσε ότι παρουσιάζει τα γεγονότα . 

-Η Τουρκία πιέζει εδώ και χρόνια τη Δανία να βάλει λουκέτο στο ROJ TV- κουρδικό τηλεοπτικό σταθμό- και  είχε θέσει το κλείσιμό του  ως όρο για να αποδεχτεί  τη μετάβαση Ράσμουσεν στη γραμματεία του ΝΑΤΟ. Η εν λόγω αυτή διαπραγμάτευση στοιχειοθετήθηκε  από την Wikileaks  με την δημοσιοποίηση τηλεγραφημάτων μεταξύ της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον.

 “Όταν οι ηγέτες και αρχηγοί των χωρών  δεν δίνουν προσοχή στα αιτήματα των λαών τους, οι ίδιοι οι άνθρωποι θα αναλάβουν δράση για να επιτύχουν την επίτευξη των αιτημάτων τους”, αυτή ήταν η δήλωση του Τούρκου προέδρου Γκιούλ στη κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα με τον Αχμαντινετζάντ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο .
-Αν οι Κούρδοι ακολουθήσουν το παράδειγμα των υποστηρικτών της Αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο τότε θα επιτευχθεί ο στόχος του κουρδικού κινήματος για Ειρήνη και η Τουρκική Κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει μέτρα για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος. Την δήλωση αυτή τουρκικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης την χαρακτήρισαν ως κάλεσμα σε Εξέγερση 
 

Το καθεστώς στο Ιράν, εν όψει των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων  προέβη σε προληπτικές συλλήψεις των ηγετών της αντιπολίτευσης .ο Ιστότοπος defencepoint.gr αναφέρει σε παράθεση του με τίτλο «Παρεξήγηση» ανάμεσα σε Αχμαντινεζάντ και Γκιουλ;  οτι Ισραηλινές πηγές δίνουν μια διαφορετική αποτίμηση της επίσκεψης Γκιουλ στο Ιράν, σε αντίθεση με την εκδοχή της θεαματικής βελτίωσης των διμερών – τουλάχιστον των οικονομικών – σχέσεων.Συγκεκριμένα, οι διαδηλωτές που κατέβηκαν στο δρόμο σε 30 πόλεις του Ιράν, διαμαρτυρόμενοι εναντίον του ιρανικού καθεστώτος, φέρονται να ζήτησαν στην Τεχεράνη να τους επισκεφθεί και να τους συναντήσει ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.Ο Γκιουλ φέρεται να δέχθηκε, ωστόσο, όταν ζητήθηκε από την ασφάλεια των Ιρανών να συνοδεύσουν το  κομβόι του Γκιουλ… στην πορεία του προς τον λαό, παρενέβη ο Αχμαντινεζάντ που ζήτησε από την ασφάλεια να αποτρέψει με κάθε τρόπο τον Γκιουλ από το να χαιρετήσει το πλήθος των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών, ακόμη και αν αυτό θα συνεπαγόταν διπλωματικό επεισόδιο με την Άγκυρα. Η ίδια πηγή ισχυρίζεται ότι αν και ο Γκιουλ έκανε πίσω, η ένταση στις σχέσεις με τον Αχμαντνεζάντ ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
-Στη σύλληψη τουλάχιστον 100 διαδηλωτών προχώρησαν οι τουρκικές αρχές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που σημειώθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία, με αφορμή τη συμπλήρωση 12 χρόνων από τη σύλληψη του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
-Οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν τους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν πορεία σε έναν από τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες της περιοχής. Στη συνέχεια ακολούθησαν επεισόδια, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και ξύλα στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν, κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. 
-Στη γειτονική επαρχία Μπατμάν, η αστυνομία κατέστειλε με τη βία διαδήλωση, ενώ περισσότεροι από 30 διαδηλωτές συνελήφθησαν.
-Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Χακάρι, το Βαν και τη Σανλιούρφα και όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης μεγάλος είναι ο αριθμός των συλληφθέντων. 
 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube