Weather Icon
Γενικά θέματα 15 Φεβρουαρίου 2011

Μύρισε γιασεµί στην Τεχεράνη!

«Θάνατος στον δικτάτορα!». Το σύνθηµα αυτό είχε να ακουστεί στους δρόµους της Τεχεράνης από τον ∆εκέµβριο του 2009, οι αρχές είχαν φροντίσει τότε να το πνίξουν στο αίµα των διαδηλωτών. Οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο όµως έδωσαν θάρρος στην ιρανική αντιπολίτευση και το Ιράν επανήλθε χθες, ως η πρώτη µη αραβική χώρα, στον κατάλογο των καταπιεσµένων που ξεσηκώνονται.
Τοκαθεστώς είχε απορρίψει το αίτηµατης αντιπολίτευσης να διαδηλώσει «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο», παρότι το ίδιο είχε σπεύσει να χαιρετίσει τηνεπανάσταση του Νείλου ως «ισλαµική», εµπνευσµένη από την ιρανική επανάσταση του 1979. Χουσεΐν Μουσαβί και Μαχντί Καρουµπί, δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης, είχαν τεθεί από µέρες σε κατ’ οίκον περιορισµό και η πρόσβαση σε «επικίνδυνες» ιστοσελίδες είχε αποκλειστεί. Από νωρίς χθες, ισχυρές αστυνοµικές δυνάµεις είχαν αναπτυχθεί γύρω από τις κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας και Φρουροί της Επανάστασης (ο επίλεκτος ιδεολογικός στρατός του καθεστώτος) όργωναν προειδοποιητικά την πόλη πάνω σε µοτοσυκλέτες. Κι όταν, παρ’ όλα αυτά, οι δρόµοι γέµισαν από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που άλλοτε διαδήλωναν σιωπηλοί και άλλοτε φώναζαν «Ενας Ιρανός πεθαίνει αλλά δεν δέχεται την ταπείνωση!», οι δυνάµεις ασφαλείας έβαλαν µπροστά τα δακρυγόνα και τα κλοµπ.

Οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές, τόσο στην Τεχεράνη όσο και στο Ισφαχάν και το Σιράζ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, δεκάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν. Οσοι είχαν θεωρήσει πως το καθεστώς θα επιδείκνυε αυτοσυγκράτηση ώστε να µη φέρει σε δύσκοληθέση τον τούρκο πρόεδρο, τον Αµπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος πραγµατοποιούσε χθες επίσηµη επίσκεψη στην Τεχεράνη, διαψεύστηκαν. Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου µε τον ιρανό οµόλογό του, ο Γκιουλ κάλεσε τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής – χωρίς να αναφερθεί σε καµία συγκεκριµένα –να ακούσουν τα αιτήµατα των λαών τους. «Οταν οι ηγέτες δεν δίνουν σηµασία, αναλαµβάνουν οι ίδιοι οι πολίτες δράση», προειδοποίησε. Ο Αχµαντινετζάντ στεκόταν δίπλα του, αλλά το µήνυµα δεν έφτασε µέχρι εκεί.

Η ΙΡΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ελπίζει να αξιοποιήσει τις εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο ώστε να δώσει νέα πνοή στο επονοµαζόµενο «πράσινο» κίνηµα, που βρισκόταν ουσιαστικά σε καταστολή από τον ∆εκέµβριο του 2009. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του ίδιου έτους, εκατοµµύρια οπαδοί της αντιπολίτευσης είχαν βγει στους δρόµους εξοργισµένοι από τη νοθευµένη επανεκλογή του Αχµαντινετζάντ. Οµως δεκάδες είχαν σκοτωθεί, χιλιάδες είχαν συλληφθεί, πολλοί είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση και στους δρόµους είχε επιστρέψει ο φόβος. Στήριξη στους διαδηλωτές έσπευσε να προσφέρει χθες η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Στηρίζει η Κλίντον τους Ιρανούς διαδηλωτές

Την αμέριστη συμπαράστασή της εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον στους χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους της Τεχεράνης χθες ζητώντας την αλλαγή του καθεστώτος. Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του από τα πυρά αστυνομικών. 

Η Κλίντον σε δηλώσεις της επισήμανε ότι οι διαδηλωτές έχουν τα ίδια δικαιώματα όπως οι πολίτες της Αιγύπτου και κάλεσε το Ιράν να “ανοίξει” το πολιτικό του σύστημα.Ένας άνθρωπος έχασε χθες τη ζωή του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ πολλές ήταν οι συλλήψεις και οι κατ΄οίκον περιορισμοί ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης. Διαδηλώσεις είχαν προγραμματισθεί και σε άλλες πόλεις του Ιράν.

Οι χθεσινές κινητοποιήσεις, αν και εμπνευσμένες από τις αντίστοιχες στην Αίγυπτο και την Τυνησία, ήταν η συνέχεια αυτών του Δεκεμβρίου του 2009 όταν τουλάχιστον 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Οι χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αζαντί στην Τεχεράνη φωνάζοντας συνθήματα όπως “Θάνατος στους δικτάτορες”.

Σχεδόν άμεση ήταν η αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας, που είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της Τεχεράνης από νωρίς, κάνοντας εκτεταμένη χρήση χημικών και ξυλοκοπώντας τους συγκεντρωμένους.

Αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλούνται τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, κάνουν λόγο για τουλάχιστον τρεις τραυματίες από πυροβολισμούς, ενώ πολλοί ακόμη διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία έπειτα και από τον ξυλοδαρμό που υπέστησαν από τους αστυνομικούς.

Ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκατοντάδες αστυνομικοί παρέμειναν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε τους διαδηλωτές, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν το ίδιο μήνυμα για το Ιράν όπως και για την Αίγυπτο. Καταδίκασε δε τη οιαδήποτε μορφή βίας εναντίον των διαδηλωτών για την πρόληψη της ελεύθερης διακίνησης ιδέων. “Το Ιράν πρέπει να ακούσει τις φωνές της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας” είπε η Χίλαρι Κλίντον.

Νωρίτερα χθες οι αρχές έθεσαν σε κατ΄οίκον περιορισμό έναν εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης τον Μιρ – Χοσέιν Μουσαβί και όπως έγινε γνωστό την ίδια τύχη είχε και Μεχντί Καρουμπί.
Οι δύο άνδρες είχαν αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα που οδήγησε σε επανεκλογή τον Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τον Ιούνιο του 2009, γεγονός που οδήγησε στις μαζικότερες διαδηλώσεις από την εποχή της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια των έξι μηνών από την έναρξη των κινητοποιήσεων περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αρκετοί καταδικάσθηκαν σε θάνατο και πολλοί ακόμη φυλακίσθηκαν.
 http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4618309
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=251346

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube