Weather Icon

Πατριάρχης Μόσχας: «Δεν θέλουμε ανταγωνισμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο»

Αιμίλιος Πολυγένης

Από χθες, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011, στην Αίθουσα Εκκλησιαστικών Συνελεύσεων του Καθεδρικού Ναού Χριστού του Σωτήρος άρχισαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Συνόδου προεδρεύει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Το Προεδρείο απαρτίζεται από τα μόνιμα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία είναι: Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρος, ο Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως Βλαδίμηρος, ο Μητροπολίτης Μινσκ και Σλούτσκ Φιλάρετος, ο Μητροπολίτης Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, ο Μητροπολίτης Κισινέφ και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρος, ο Μητροπολίτης Σαράνσκ Βαρσανούφιος και Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.
Στην ομιλία του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, τονίζοντας ότι «η ενότητα της Ορθοδοξίας δεν πρέπει να είναι μόνο λεκτική διακήρυξη. Η επικοινωνία και η αλληλοβοήθεια αποτελούν την έμπρακτη φανέρωση της πίστεώς μας στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία».

Εν συνεχεία ο κ. Κύριλλος μίλησε για τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και τα θετικά αποτελέσματα που έφερε η επίσκεψη του Πατριάρχη στη Ρωσία το Μάιο του 2010.

«Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας εκ της οποίας η Ρωσία πριν από χίλια χρόνια έλαβε το φως της αληθείας του Χριστού, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο ίδιος τη σημερινή μας εκκλησιαστική ζωή. Συλλειτουργήσαμε, συζητήσαμε πολύ, μιλήσαμε και για την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου, για τους αποδήμους Ρώσους στην Τουρκία, για διάφορες προσεγγίσεις της συνέχισης του διαχριστιανικού διαλόγου. Επίσης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ. Ακόμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε συναντήσεις και με άλλους κρατικούς παράγοντες», τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Επίσης, ανέφερε ότι ««Δε θέλουμε ανταγωνισμό, αλλά επιδιώκουμε συνεργασία, αυτό ήταν εκείνο το μήνυμα, το οποίο θέλαμε να περάσουμε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη. Και πιστεύω, ότι αυτό έγινε αποδεκτό».

Να σημειωθεί, ότι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επεσήμανε τη σημασία της έκκλησης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τους αποσχισθέντες από την Εκκλησία στην Ουκρανία να επανέλθουν στην κανονική Ορθοδοξία, αλλά και την ευχή στον Μητροπολίτη Κιέβου Βλαδίμηρο να δει αυτή τη διαδικασία να ολοκληρώνεται όσο το δυνατό συντομότερα.


Προβλήματα στην Εσθονία

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Εσθονία, μίλησε ενώπιων των Μελών της Συνόδου ο Πατριάρχης Κύριλλος.Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, έκανε εκτενή αναφορά στο πρόβλημα που υπάρχει με την Εκκλησία της Εσθονίας.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Εσθονικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας και της Δημοκρατίας της Εσθονίας, με φόντο τον σοβαρό διάλογο υπάρχει ένα άλυτο και μεγάλο πρόβλημα: Πολλά κτίρια μεταβιβάστηκαν στην Εκκλησία από το Κράτος, με δικαίωμα μακροχρόνιας μίσθωσης, και για να μεταβιβαστούν στη Ρωσική Εκκλησία πρέπει να γίνει μόνο με την συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου», τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Εν συνεχεία ο Πατριάρχης Μόσχας, έκανε λόγο για προφανής δυσαναλογία μεταξύ των Θρησκευτικών Κοινοτήτων από την πλευρά της Εσθονικής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, τόνισε: «Το Εσθονικό Κράτος στηρίζει περισσότερο τις Λουθηρανικές ενορίες και τις δικαιοδοσίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρά το γεγονός ότι η Ρωσική Εκκλησία έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό πιστών με τους Λουθηρανούς, και 10 φορές περισσότερο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Σχέσεις με Ρ/Καθολική Εκκλησία

«Η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας ακολουθεί στις συνεδρίες της Επιτροπής τη σταθερή και συνεπή θέση επί του θέματος. Όπως έδειξαν οι συνεδρίες της ολομέλειας της Επιτροπής στην Κύπρο το 2009 και στη Βιέννη το 2010, η συζήτηση του θέματος δεν θα είναι καθόλου εύκολη και μάλιστα χρονοβόρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Κύριλλος, όσον αφορά την συμμετοχή του Πατριαρχείου στη Διεθνή Μικτή Επιτροπή επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, στα πλαίσια της οποίας συζητιέται ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα εκείνο δηλαδή του ρόλου του Επισκόπου Ρώμης.

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών με την ηγεσία της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας εξακολουθούμε να συζητάμε τη δυσχερή κατάσταση στη Δυτική Ουκρανία, όπου ως αποτέλεσμα βίας εκ μέρους των Ελληνοκαθολικών στο μεταίχμιο του 1980-1990 οι Ορθόδοξοι πιστοί στερήθηκαν τους Ναούς τους και μέχρι σήμερα περιορίζονται τα δικαιώματά τους».

«Αυτό το πρόβλημα δεν έτυχε διευθέτησης και θέλει συγκεκριμένες πρακτικές κινήσεις εκ μέρους της Ρ/Καθολικής πλευράς», πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.
www.ellada-russia.gr/ 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube